Koleszterin

Depresszió okozhat-e szívbetegséget?

Depressziós személyek esetében az átlagosnál jelentősen magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, ami azt mutatja, milyen hatással van a lelki egészség, illetve betegség a testi tünetekre.

A depresszió főként a nőknél jellemző inkább.
A depresszió főként a nőknél jellemző inkább.

A depressziós férfiakat sokkal jobban kell félteni a szívbetegségektől, mint a depressziós nőket

Kutatási eredmények! Egy csaknem 3000 férfi és 5000 nő bevonásával végzett vizsgálatban azt találták, hogy a depressziós férfiakban 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki koszorúér-betegség. A nők esetében ugyanez az arány csupán 12 százalékos volt, viszont a súlyos depresszióban szenvedők körében a szív- és érrendszeri betegség kockázata 78 százalékkal volt magasabb.

Egy másik tanulmány szerint a depressziós nők kockázata, hogy szívbetegségben halnak meg, ugyanolyan magas, mint dohányzó vagy magas vérnyomású társaiké.

A párhuzam a másik irányban is fennáll: míg az amerikai felnőtteknek évente nagyjából az egy huszada küzd súlyos depresszióval, ez az arány a szívinfarktust túléltek körében egyharmad fölé nő.

A depresszió, negatív gondolatok veszélyt jelent az egészségre.
A depresszió, negatív gondolatok veszélyt jelent az egészségre.

Minél súlyosabb a depresszió, annál nagyobb veszélyt jelent az egészségre. Egyes kutatások szerint azonban már az enyhe depresszió – például az éveken át megélt reménytelenségérzés – is károsíthatja a szívet. Más tanulmányok arra engednek következtetni, hogy a depresszió befolyásolhatja a szívgyógyszerek hatékonyságát is.

Ha depressziósak vagyunk, akaratunk ellenére is gátoljuk a szervezetünk öngyógyító képességét

A szakemberek sem biztosak abban, hogy miként működik a depresszió és a szívbetegség közötti kapcsolat, bár vannak erre vonatkozó elméletek. Az egyik szerint a depressziós személyek általában nem törődnek eléggé önmagukkal. Hajlamosak zsírban és kalóriában gazdag „megnyugtató” ételeket enni, kevésbé hajlandók mozogni, és nagyobb valószínűséggel dohányoznak.

A depresszió miatt sokan öngyilksságot kísérlenek meg.
A depresszió miatt sokan öngyilksságot kísérlenek meg.

Az életmód mellett azonban valószínűleg élettani összefüggés is van a depresszió és a szívbetegség között. Kimutatták, hogy a súlyosan depressziós egyének szervezetében nincs elegendő a szívet védő ómega-3 zsírsavakból. Emellett gyakran krónikusan magas a stresszhormonok, például a kortizon szintje. E hormonok állandóan „harcolj vagy menekülj” készültségben tartják a szervezetet, megemelik a vérnyomást, és gyorsabb működésre késztetik a szívet. Ezek a változások mind további terhelést jelentenek a koszorúerek számára, s gátolják a szervezet természetes öngyógyító mechanizmusainak működését is.

Minden hetedik ember depressziós Magyarországon

Napjainkban az orvostudománynak egy egészen új ága specializálódott a lelki egészség, az idegrendszer, a hormonrendszer és az immunrendszer közötti kapcsolatok tanulmányozására. A pszicho neuro immunológiának nevezett tudományág kutatói azt igyekeznek megfejteni, miként hat az elme és a test kapcsolata a szív- és érrendszeri betegségek iránti fogékonyságunkra, illetve az azokkal szembeni védekezésünkre.

Magyarországon a depresszió a lakosság 7-8 százalékát érinti. Noha a bevált kezelésekkel az esetek 80 százalékában enyhíthetők a tünetek, a depressziós személyeknek csupán a töredéke részesül szakszerű gondozásban.

Az alábbiak depresszióra utalnak és kezelésükhöz szakember segítségére van szükség!

JelekTünetek
ElkeseredettségMakacs szomorúság, üresség- vagy értéktelenség érzés; túl sok sírás; alaptalan bűntudat; a halál vagy az öngyilkosság visszatérő gondolata.
ApátiaA különféle tevékenységek - a szexet is beleértve - iránti érdeklődés elveszítése.
Összpontosítási zavarDöntéshozatali nehézségek, nyugtalanság.
KimerültségEnergiahiány, állandó fáradtságérzet.
Az Önbecsülés hiányaHelytelen önkép, téves bűntudat.
Alvási vagy evési zavarokA testsúly vagy az étvágy változásai, eltérések az alvási szokásokban, korai ébredés.
Higiéniai hiányosságokGyakran az elhanyagolt külsőben mutatkozik meg. Makacs testi tünetek. Például fejfájás vagy emésztési zavarok.

Hogyan segíthet az Életmódjavító Program?

A program egyik fő eleme a rendszeres, mérsékelt intenzitású testmozgás. Egy 1999-ben a Duke Egyetem orvosi karán végzett vizsgálat kiderítette, hogy napi 30 perc testmozgás, a hét három napján, ugyanolyan hatékony a depresszió kezelésére, mint a gyógyszerek szedése.

Jegyezzük meg! Arról se feledkezzünk meg, hogy a rendszeres testmozgás nagyszerű módszer a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának és a vér koleszterinszintjének csökkentésére. A program keretében sok omega-3 aminosavhoz, valamint B-vitaminhoz jutunk, amelyek szintén hasznosak a depresszió megelőzésében.

A program segít védekezni a depresszió egy sajátos változata, a gyakran télen jelentkező szezonális depresszió ellen is. A hangulattal összefüggő agyi vegyületek egyikének, a szerotoninnak a fokozott termelése enyhíti ezt a problémát – márpedig a programban nagy hangsúllyal szereplő összetett szénhidrátok az agyba jutó triptofán mennyiségének növelése révén a szerotoninszintet is emelik. A triptofán egy aminosav, a szerotonin-szintézis alapanyaga.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.