Koleszterin

A köszvény jelei utalhatnak szívbetegség kialakulására?

A kutatók feltételezik, hogy a köszvényt jelző magas húgysavszint szívbetegségre is utalhat.

Valószínűleg mindenki hallott már a köszvényről. Ezt a kellemetlen betegséget a húgysav felhalmozódása okozza (a húgysav a nukleinsavakból származó purinok lebontásának terméke). A tartósan magas húgysavszint miatt idővel tűszerű kristályok képződnek az ízületekben, amelyek köszvényes rohamot váltanak ki. A kutatók most arra gyanakodnak, hogy a magas húgysavszint szívbetegséget is jelezhet. A feltételes mód itt fontos, mivel két kiterjedt vizsgálat teljesen eltérő eredményeket adott.

A köszvénynek köze van a szívbetegséghez.
A köszvénynek köze van a szívbetegséghez.

Két vizsgálat, két homlokegyenest más eredmény, avagy mit és hogyan vizsgálnak a kutatók?

Egy 1999-es vizsgálat során 6700 személy adatait elemezve jutottak arra a megállapításra, hogy a húgysav sem a koszorúér-betegség kialakulásában, sem a koszorúér-betegség miatti halálozásban nem játszik szerepet. Úgy vélték, hogy a múltban felfedezni vélt kapcsolat oka a magas húgysavszint és más rizikótényezők, elsősorban a túlsúly közötti összefüggés lehet.

Egy évvel később azonban egy másik, 6000 fő bevonásával végzett vizsgálat homlokegyenest ellentétes eredményre jutott: a magas (512 µmol/l feletti) húgysav-szintű nőknek háromszor akkora esélyük volt a szívbetegség okozta elhalálozásra, mint azoknak, akiknél a húgysavszint alacsony (kevesebb mint 366 µmol/l) volt. A férfiak esetében a magas (640 µmol/l feletti) szint 1,7-szer nagyobb, szívbetegséggel összefüggő halálozási kockázatot jelentett az alacsony (kevesebb mint 494 µmol/) szinthez képest.

Köszvény
Köszvény ábrázolása

 Az orvostudomány hogyan vélekedik ma a problémáról?

A szakemberek ma még nem tudják, mi van ennek az összefüggésnek a hátterében, azt azonban igen, hogy az inzulinrezisztencia, amely szintén a koszorúér-betegség rizikótényezői közé tartozik, gyakran okoz magas húgysavszintet, és mindkettő összefügg a túlsúllyal.

A normális szint a tesztet végző laboratóriumtól és az alkalmazott mérési módszertől függően kissé eltérő lehet, így az alábbi adatok inkább csak tájékoztató jellegűek.

NemNormális húgysavszint
Férfiak417 µmol/l-ig
Nők357 µmol/l-ig

Hogyan segíthet az Életmódjavító Program?

A magas húgysavszintet gyakran a sok hús, cukor és keményítő fogyasztása idézi elő – és a program étrendjében ezek mind csak korlátozottan szerepelnek. Emellett a program segítséget nyújt a túlsúlyosoknak a testalkatuknak megfelelő egészséges súly eléréséhez.

Kutatási eredmények! A kutatók azt is megállapították, hogy napi egy kis adag aszpirin szedése (amit a program a megnövekedett koszorúérbetegség-kockázatú személyek legtöbbjének szintén javasol) csökkenti a húgysav termelését.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.