Koleszterin

Életmódjavítás stresszcsökkentéssel: negatívból pozitívba átfordítás

Hogyan reagáltunk, amikor megtudtuk, hogy magas a koleszterinszintünk? Pánikba estünk, és már szinte láttuk magunk előtt, amint szívbetegségben meghalunk? Vagy vettünk egy mély lélegzetet, és a diagnózist nem mint szörnyű hírt, hanem inkább mint figyelmeztető jelet fogadtuk, hogy itt az ideje áttérni egészségesebb életmódra.

Ha az utóbbi volt a reakciónk, akkor olyan személyiségnek tudhatjuk magunkat, aki még a negatív élményeket is képes úgy átfordítani, hogy azokban valami pozitívumot találjon. Ha viszont kétségbeeséssel reagáltunk, akkor sajnos hajlamosak vagyunk a dolgokban csak a rosszat meglátni.

Sosem késő változtatni!
Sosem késő változtatni!

Pesszimista vagy? Semmi baj, meg lehet változtatni!

De ne essünk kétségbe akkor sem, ha inkább pesszimizmusra hajlunk, azaz a poharat általában félig üresnek látjuk. A „pozitív pszichológiának” nevezett irányzat mind több olyan módszert talál, amelynek segítségével még a legnegatívabb hozzáállású személy is képes megváltoztatni, azaz átfordítani a szemléletét. Ne feledjük, nem a stresszes esemény árt az egészségnek, hanem az arra adott válasz.

Ennek megfelelően tehát a pozitív gondolkozás elsajátítása igen fontos a szívbetegség kockázatának csökkentése szempontjából. Számos tanulmány támasztja alá, hogy az optimista személyek ritkábban betegek, és könnyebben felgyógyulnak például bypassműtét után vagy rákos betegségekből. Kimutatták, hogy az optimizmus az idősebb férfiakat még a szív- és érrendszeri betegségektől is megóvhatja.

Az optimizmus hasznossága régóta ismert, már Vergilius is így írt 2000 évvel ezelőtt az Aeneisben: „Győzik, hát győzni remélnek.” Azaz győznek, mert hiszik, hogy győzhetnek. Ezt a fajta hozzáállást persze nem könnyű fenntartani a mai stresszes és bonyolult világban. Némi gyakorlással azonban sokat elérhetünk.

Ha stresszesek vagyunk a legjobb módszer ha kiírjuk magunkból!
Ha stresszesek vagyunk a legjobb módszer ha kiírjuk magunkból!

Írjuk le!

Néha egy olyan egyszerű tevékenység, mint az írás, segíthet érzelmeink tisztázásában és az általuk okozott érzelmi és fizikai stressz csökkentésében. Egyes kutatók szerint a naplóírás a stressz csökkentése által még olyan krónikus betegségeken is segíthet, mint az asztma.

Nem elég azonban egyszerűen csak naplót írni. A lényeg az, hogy amikor leírjuk az érzéseinket, próbáljunk rájuk magyarázatot találni és levonni a tanulságokat. Erre a következtetésre jutottak annak a tanulmánynak a készítői, amely az Annals of Behavioral Medicine című szaklap 2002. augusztusi számában jelent meg. Az lowai Egyetem kutatói szerint azok, akik ilyen módon írtak negatív tapasztalataikról, világosabban látták az adott esemény utáni életük előnyös oldalait, például kapcsolataik javulását, személyiségük megerősödését, a spirituális fejlődést, vagy hogy jobban értékelték az élet ajándékait.

A stresszcsökkentő naplóírás nem azt jelenti, hogy mindennap le kell írni mindent, ami velünk történik. A naplót – akár papírra írjuk, akár a számítógépünkbe – arra kell használni, hogy beszámoljunk az érzéseinkről és az életünk eseményeire adott reakcióinkról. A bejegyzések lehetnek például elképzelt levelek, amelyeket egy olyan személynek írunk, akivel problematikus a kapcsolatunk. Máskor egyszerűen csak leírjuk, ami eszünkbe jut, oda sem figyelve a helyesírás, a központozás vagy a nyelvtan szabályaira. A lényeg az, hogy tudjuk, a naplót csak és kizárólag mi olvashatjuk, és ezért megengedhetjük magunknak, hogy mindenben teljesen őszinték legyünk. Időnként olvassuk el, amit korábban leírtunk. A jövőt csak úgy változtathatjuk meg, ha tanulunk a múlt hibáiból.

Nincs is jobb mint egy meditáció, arra hogy megnyugodjunk, és felfrissüljünk!
Nincs is jobb mint egy meditáció, arra hogy megnyugodjunk, és felfrissüljünk!

Tisztítsuk ki meditációval az artériáinkat!

A meditáció elsajátítása segíthet kitisztítani az ereket, állítja egy, az Amerikai Kardiológusok Egyesületének Stroke című lapjában megjelent tanulmány. A kutatásban részt vett 60 afroamerikai férfinak és nőnek magas volt a vérnyomása. Az alanyok egy része transzcendentális meditációs (TM) programban vett részt, a többiek a kontrollcsoportot alkották. ATM-csoport tagjai naponta kétszer 20 percig meditáltak.

Kutatási eredmények! Hét hónap elteltével a kutatók úgy találták, hogy e csoport tagjainál csökkent az érelmeszesedés mértéke (amit a nyaki verőér intimamedia távolságából, azaz az érbelhártya vastagságából határoztak meg; ez lényegében az artéria falában lévő zsíros lerakódások mennyiségét mutatja meg), s ennek megfelelően a szívinfarktus kockázata akár 11 százalékkal, a stroke-é pedig legalább 15 százalékkal csökkent. A másik csoportnál nem találtak ilyen csökkenést, sőt az érelmeszesedés mértéke még nőtt is.

„A keringési betegségek összefüggenek a stresszel – magyarázzák a tanulmány szerzői. – Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a TM-program csökkenti a szívkoszorúér-betegség rizikótényezőit, azaz a magas vérnyomást, az oxidálódott zsírok és a stresszhormonok mennyiségét, valamint a lelki stresszt.” Mindezen felül, állítják a kutatók, a meditáció kiváltotta „pihenő éberség” állapota beindíthatja a szervezet öngyógyító mechanizmusait is.

Egy később megjelent tanulmányból az derült ki, hogy egy olyan program, amely a meditáció és jóga mellett rostban gazdag, zsírban szegény étrendet, aerob testmozgást és antioxidáns-tartalmú étrend-kiegészítők szedését írta elő, nagyobb hatékonysággal csökkentette az érelmeszesedést, mint a koleszterincsökkentő gyógyszerek szedése.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.