Magasvérnyomás kezelése

Lazuljunk el! Stressz és vérnyomás csökkentése

Fekvés-lazítás

A „harcolj vagy menekülj” reakciót megpróbálhatjuk izomlazítással semlegesíteni. A magas vérnyomás, a stressz és a szorongás csökkentésére is alkalmasnak bizonyult módszer lényege az egyes izomcsoportok egyenként történő megfeszítése és el-ernyesztése. íme a módszer:

  • Feküdjünk le kényelmes testhelyzetben egy vastag szőnyegre vagy tornaszőnyegre (esetleg ülhetünk is). Csukjuk be a szemünket.
  • Vegyünk egy mély lélegzetet, és közben feszítsük meg az egész testünket. Maradjunk így néhány másodpercig, majd fújjuk ki a levegőt, és engedjük az izmainkat elernyedni. Érezni fogjuk a különbséget.
  • A lábfejünktől indulva egyenként feszítsük meg és lazítsuk el az egyes izomcsoportokat. Fokozatosan haladjunk felfelé, a lábfej után feszítsük meg és lazítsuk el a lábszárunk, a combunk izmait, a far- majd a hasizmokat és így tovább. Ne feledkezzünk meg az arcizmainkról sem.
  • Miután végeztünk, feküdjünk nyugodtan még egy kis ideig. Ilyenkor az egész testünket (az izmokon átáramló nagyobb mennyiségű vér miatt) melegnek és ellazultnak érezzük.

Végezzük el naponta a gyakorlatot, illetve valahányszor stresszes helyzetbe kerülünk.

Mellékhatások nélküli nyugtató

Meditáció

A meditáció, amelyet egyes vallások követői már évezredek óta gyakorolnak, csökkentheti a stressz-hormonok szintjét, a szívritmust és a vérnyomást is. Emellett lassíthatja az agyhullámokat, s ezzel előidézheti a megnyugtató alfa-állapotot, sőt akár az ébrenlét leginkább ellazult formáját, a téta-állapotot is. Nem csoda tehát, hogy a meditációt sokan mellékhatások nélküli nyugtatónak nevezik.

A meditációnak számos különböző formája létezik.

A legismertebbek közé tartozik a transzcendentális meditáció (TM), amelyben egy hangtalanul ismételgetett mantrára (magunknak választott szóra vagy kifejezésre) koncentrálunk, valamint a figyelemösszpontosító meditáció, amikor a gondolatainkra vagy érzéseinkre összpontosítjuk a figyelmünket anélkül, hogy véleményt formálnánk róluk vagy reagálnánk rájuk.

A meditáció és a vérnyomás kapcsolatát vizsgáló kutatások jelentős része a transzcendentális meditációval foglalkozik. Az egyik kísérlet tanúsága szerint meditációval a vérnyomás és a pulzusszám csökkentése mellett az artériákat is tágítani lehet. Ezen kedvező jelenségeket nem észlelték a kontrollcsoportban, amelynek hipertóniában szenvedő tagjai a meditáció helyett megnyugtató szabadidős tevékenységet végeztek.

Vérnyomás csökkentés meditációval

Meditációs gyakorlat

Egy másik, 111 középkorú és idősebb afroamerikai férfi és nő bevonásával készített vizsgálat kimutatta, hogy a transzcendentális meditáció nagyobb mértékben csökkentette a kísérletben részt vevők vérnyomását, mint az izomlazítás vagy az a felvilágosító előadássorozat, amely egészségesebb életmódra biztatta a hallgatókat. Három hónap után a meditálok átlagos szisztolés vérnyomása 10,7 Hgmm-rel, diasztolés vérnyomásuk pedig 6,5 Hgmm-rel csökkent – ez mintegy kétszerese az izomlazítást gyakorló csoportban tapasztalt eredménynek.

A felvilágosító-program résztvevői körében pedig kifejezetten rossz eredmények születtek, az ő vérnyomásuk ugyanis nemhogy nem csökkent, de még nőtt is.

Kutatási eredmények: Norvég kutatók szerint a masszázs növeli a vérben a szervezet saját hangulatjavító és stressz-csökkentő vegyületeinek, az endorfinoknak a koncentrációját. Mindegy, hogy ki masszíroz, mi magunk vagy valaki más, az eredmény ugyanaz.
Jó tudni: A kortizon nevű stressz-hormon szintje hétfő reggelenként meredekebben emelkedik, mint a többi munkanapon, ami arra utal, hogy már a munkára való gondolás is kiváltja a munkahelyi stresszt.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.