Egészségügyi kérdezz-felelek

Szorongáscsökkentők

Az orvosom lorazepamot írt fel a pánikbetegségemre. Azt hallottam, hogy ez a szer függőséget okozhat igaz ez?

Az olyan szorongáscsökkentő gyógyszerek, mint a lorazepam, a klonazepam, az alprazolam vagy a diazepam a benzodiazepinek gyógyszercsaládjába tartoznak. Ezeket a szereket általában szorongás, álmatlanság és izomfájdalmak ellen írják fel, de egyéb célokra is alkalmasak. Bár a rövid távú szorongás enyhítésére az utasításoknak megfelelően szedve biztonságosak, heteken vagy hónapokon át történő használatuk rászokást okozhat.

Idővel a szervezetében tolerancia alakulhat ki irántuk, ami azt jelenti, hogy azonos hatás eléréséhez egyre nagyobb dózisra lesz szüksége, illetve testi és pszichés függőség is jelentkezhet, amelynek esetén súlyos megvonási tüneteket tapasztalhat, ha nem jut hozzá a megszokott adagjához. Ilyen tünetek lehetnek a szorongás, a szapora szívverés és a magas vérnyomás, az álmatlanság, valamint a hang és fényérzékenység. Súlyosabb esetekben hallucinációk és görcsrohamok is előfordulhatnak.

Hiba lenne…: Hirtelen abbahagyni a szorongáscsökkentő gyógyszer szedését

Ha hosszú időn át szedett szorongáscsökkentő gyógyszert, semmiképpen se hagyja abba hirtelen! Kérdezze meg orvosától, hogyan kell fokozatosan csökkentenie az adagját! Ha nem így tesz, azzal nagyon súlyos szövődményeket kockáztat, például görcsrohamokat.

Az orvosom béta-blokkolót írt fel a szorongásom ellen, de a férjem ugyanilyen gyógyszert szed a magas vérnyomására. Lehet, hogy rossz gyógyszert kaptam?

Nem. A béta-blokkolókat, mint a propranolol vagy a metoprolol általában magas vérnyomás vagy angina (érelzáródás okozta mellkasi fájdalom) ellen írják fel, s hatásukat bizonyos vérnyomásemelő hormonok, például az adrenalin és a noradrenalin gátlásával fejtik ki. Ugyanezek a hormonok szabadulnak fel akkor is, amikor ön stresszhatás alá kerül: ilyenkor a szorongásra jellemző heves szívdobogást, verejtékezést és hiperventilációt (szapora légvételt) idéznek elő.

E hormonok hatásának gátlása csökkenti a vérnyomást és lassítja a szívverést, amivel enyhíti a tüneteket. Ne szedjen azonban béta-blokkolókat, ha asztmás vagy keringési problémái vannak! Az is fontos, hogy ne hagyja abba hirtelen a béta-blokkolók szedését, mert az veszélyes szívproblémákat okozhat. Az orvosával együttműködve határozzák meg az adag fokozatos csökkentésének módját!

Érdemes tudni: Nem biztos, hogy egy béta-blokkoló a legjobb választás

Ne szedjen béta-blokkolót a magas vérnyomására, hacsak nincsenek egyéb szívproblémái is! Svéd orvo­sok 13, összesen 105 000 főre kiterjedő vizsgálatot elemezve azt találták, hogy e gyógyszerek más vér­nyomáscsökkentőkhöz képest 16 százalékkal növel­hetik a szélütés kockázatát.

Sőt a halálozás kocká­zatát is 3 százalékkal magasabbnak találták, noha a béta-blokkolók nem növelték az egyéb szívproblé­mák valószínűségét. A szakértők arra gyanakodnak, hogy a béta-blokkolók nem csökkentik olyan hatáso­san a vérnyomást, mint a vízhajtók, az ACE-gátlók, a kalcium-antagonisták és az angiotenzin-receptor blokkolók.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.