Koleszterin

Vérnyomás csökkentés négy napos légzésgyakorlattal

1. nap

Üljünk le kényelmesen egy székre, és támaszkodjunk hátra. Lazítsuk meg az esetleges szoros ruhadarabokat, majd tegyük mindkét kezünket a térdünkre.

  • Csukjuk be a szánkat, és szívjuk be a levegőt az orrunkon keresztül.
  • Tegyük az egyik kezünket a mellkasunkra, a másikat a hasunkra. Belégzés közben ne engedjük, hogy a mellkasunk megemelkedjen. Engedjük viszont, hogy a hasunkon lévő kezünk megemelkedjen, ahogy a levegő megtölti a tüdőnket.
  • Lassan fújjuk ki a levegőt, a hasunkat annyira behúzva, amennyire csak tudjuk. Ügyeljünk arra, hogy mellkasunk eközben ne emelkedjen meg.
Légzésgyakorlat
Légzésgyakorlat

Lélegezzünk így egy-két percig. Ha szédülünk, az azt jelzi, hogy túlságosan erőlködünk. Hagyjuk abba a gyakorlatot, és pihenjünk egy keveset, amíg a szédülés elmúlik, majd próbálkozhatunk újra.

2. nap

Ugyanazt a gyakorlatot végezzük, mint az előző napon, de most két-három percen át.

3. nap

Négy percig lélegezzünk mély légzéssel. Most már próbáljuk a kezek segítsége nélkül végezni a gyakorlatot. A be- és kilégzés nagyjából azonos ideig tartson. Folyamatosan lélegezzünk, sem a be- és kilégzés előtt, sem utána ne tartsunk szünetet. A légvételek sebessége percenként három és hét között legyen.

Ha idegesek vagyunk a légzésgyakorlattal könnyen tudunk ezen segíteni.
Ha idegesek vagyunk a légzésgyakorlattal könnyen tudunk ezen segíteni.

 4. nap

Társítsuk a mély légzést képek felidézésével.

  • Csukjuk be a szemünket.
  • Képzeljünk magunk elé egy konkrét jelenetet – a tengerpartot júliusban, egy hűs fenyvest vagy víz alatti úszást. Próbáljuk beleélni magunkat a jelenetbe: halljuk a hangokat, érezzük bőrünkön a levegőt (vagy a vizet), s érezzük az illatokat.
  • Miközben a jelenetre összpontosítunk, kezdjünk el mélyeket lélegezni. Minden belégzéskor képzeljük azt, hogy az adott hely levegőjét szívjuk be, és mondogassuk magunkban: „Ébren vagyok, éber és friss.” Kilégzéskor pedig érezzük, hogy a kifújt levegővel együtt a feszültség is elhagyja testünket, s közben mondjuk magunkban: „Ellazultam, kellemesen meleg van, és jól érzem magam.”

Ismételjük meg ezt négyszer (azaz végezzünk négy, képzettársításos mély légzést), majd pihenjünk néhány percet és ismételjük meg az egész gyakorlatot. Végezzünk el egy-egy sorozatot lehetőleg reggel és este is.

Fried doktor azt javasolja, hogy három hét elteltével már hármas sorozatokat végezzünk. Miből áll ez? Először iktassunk be négy-öt légzési ciklust, amelyet néhány perc pihenő követ, majd ismét négy-öt légzési ciklust, végül rövid pihenő után ismét négy-öt ciklust.

Miután elsajátítottuk a mély légzést, bármikor alkalmazhatjuk, ha stresszes helyzetbe kerülünk. A módszer haszna nemcsak az, hogy lelassítja a légzésünket, hanem hogy időt is nyerünk általa, márpedig sokszor csak néhány másodpercen múlik, hogy kirobban-e belőlünk a feszültség, vagy meg tudjuk őrizni a nyugalmunkat. Ahogy be- és kilélegzünk, szabaduljunk meg a fizikai feszültségtől, és tegyük fel magunknak a következő kérdéseket.

  • Fokozza bennem a feszültséget az, ahogyan erre a helyzetre reagálok?
  • Logikus és ésszerű ez a reakció?
  • Reális ez a reakció?
  • Létezik a helyzethez másféle hozzáállás?

A válaszok segíthetnek abban, hogy a stresszes helyzetet negatívból pozitívvá vagy legalább semlegessé változtassuk. Ha továbbolvassuk a cikksorozatot, azt is megtudhatjuk, hogy mi is ennek a módja, és hogyan segít az úgynevezett „átfordítás” a stressz leküzdésében.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.