Egészségügyi kérdezz-felelek

Ginszeng és a stresszoldás

Azt hiszem, a stressztől szoktam megbetegedni. Segítene a ginszeng abban, hogy jobban bírjam a feszültséget?

Ne nagyon számítson rá! A gyógyfüvészek szerint a ginszeng úgynevezett adaptogén, vagyis olyan anyag, amely segít a szervezetnek alkalmazkodni a kimerítő stresszhez és a megterhelő változásokhoz. Tudományos bizonyíték azonban alig van arra, hogy a ginszeng megkönnyítené a zűrzavaros napok elviselését és csökkentené a kimerültséget.

A ginszeng stresszt enyhítő hatását kimutató kutatások legtöbbjét állatokon végezték. E vizsgálatok egy része, de nem mindegyike szerint a ginszenggel táplált egerek, kitartóbbak és jobban reagálnak a stresszes helyzetekben (például ha jeges vízbe merítik őket). Csakhogy egy 2009-es elemzés szerint az embernél nem mutathatók ki ugyanezek az előnyök. Sőt az egyik tanulmány azt találta, hogy a szibériai ginszeng még növelte is a kortizol nevű stresszhormon szintjét. Számos jobb módszer is van a testmozgástól kezdve egészen a meditációig az érzelmi stressz hatásos csökkentésére.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.