Koleszterin

Szívbetegség okozói a trigliceridek. Milyen triglicerid szint káros?

Jegyezzük meg! Aki túl sokat eszik, hízásnak indul. Ez az orvostudomány egyik legegyszerűbb tétele. A falánkság következményei azonban korántsem csak a növekvő derék-körfogatban mutatkoznak meg.

Egy további vérzsírcsoport: a trigliceridek

Ha a szükségesnél több energiát fogyasztunk, szervezetünk a felesleget trigliceridnek nevezett zsírokká alakítja át, és a zsírsejtekbe küldi, hogy raktározzák el. Noha a trigliceridek a felépítésük alapján különböznek a koleszterintől, hozzá hasonlóan lipidek, azaz vérzsírok. Ugyanazokban a lipoprotein-buborékokban is szállítódnak, mint a koleszterin.trigliceridekNormális esetben csak igen kevés triglicerid van a vérben. Ha magas a koncentrációja (az utolsó étkezés után 8-10 órával is 2,3 mmol/l felett), az gondokat okozhat. Minél magasabb a szint, annál több triglicerid kerül a májba, ahol LDL-ekké és VLDL-ekké alakul át, s ezek, amint azt már láttuk, nagyban hozzájárulnak a koszorúér-betegség kialakulásához.

A trigliceridek közé sorolható a disznózsír, a vaj, az olaj, stb., melyekre más és más zsírsavösszetétel jellemző.
A trigliceridek közé sorolható a disznózsír, a vaj, az olaj, stb., melyekre más és más zsírsavösszetétel jellemző.

A trigliceridek orvosi megítélése

Az orvosok régebben úgy vélték, hogy a vér magas trigliceridszintje önmagában nem okoz érelmeszesedést vagy koszorúér-betegséget, ma azonban már nem ilyen biztosak ebben. Egy kiterjedt németországi kutatás során 4849 középkorú férfi egészségét kísérték figyelemmel nyolc éven át, s kiderült, hogy a trigliceridszint – a HDL- és LDL-szinttől függetlenül is – a koszorúér-betegség rizikótényezője.

A szívinfarktus vagy a koszorúér-betegséggel összefüggő egyéb problémák valószínűsége persze még nagyobb volt azoknál, akiknél a magas trigliceridszint magas LDL- és alacsony HDL-szinttel párosult. Ezért úgy kell tekinteni a trigliceridekre, mint valamiféle korai figyelmeztető rendszerre: ha magas a koncentrációjuk, akkor nagyobb figyelmet kell fordítani erre a kérdésre még akkor is, ha minden más rendben lévőnek tűnik.

A trigliceridek az olajban is megtalálhatók!
A trigliceridek az olajban is megtalálhatók!

A trigliceridek veszélyességének több oka is van. Először is, a trigliceridekben gazdag lipoproteinekben koleszterin is van. A magas trigliceridszint tehát meglévő vagy jövőbeli LDL-szint-problémára utalhat. A magas trigliceridszint emellett növeli annak valószínűségét, hogy az LDL károsítja a koszorúerek falát, s elindítja azt a folyamatot, amely a koszorúér-betegség kialakulásához vezethet. A nőknek még jobban kell tartani a trigliceridektől, mivel a kutatások szerint e vérzsírok magas szintje sokkal nagyobb szívbetegség-kockázatot jelent a nők, mint a férfiak számára.

A trigliceridszintet befolyásoló kockázati tényezők

A trigliceridszint általában magasabb azoknál, akik dohányoznak, sok alkoholt fogyasztanak, túlsúlyosak, ülő életmódot folytatnak, vagy túl sok egyszerű szénhidrátot (pl. cukrot és finomlisztet) fogyasztanak. Egyes betegségek, például a 2. típusú cukorbetegség, a vese és a máj betegségei vagy a pajzsmirigy-alulműködés – valamint az örökletes hajlam – szintén növelheti a magas trigliceridszint kialakulásának kockázatát.

Ha az említett tényezők egyike sincs jelen, a trigliceridszint általában nem éri el a 1,1 mmol/L értéket. A kockázati tényezők fennállása esetén viszont valószínűleg 1,7 és 2,2 mmol/1 közötti az értéke. 2,3 mmol/L feletti trigliceridszint esetén rendszerint genetikai ok is áll a háttérben.

TrigliceridszintA koszorúér betegség kockázata
5,6 mmol/l és feletteNagyon nagy
2,3-5,6 mmol/lNagy
1,7-2,2 mmol/lNagyhoz közeli
1.7 mmol/1 alatt (1,1 alatti az ideális)Normális
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.