Koleszterin

Miért mérjük az összkoleszterin szintet? Mit jelent az érték?

A lipoproteinek jó fiúi és rossz fiúi

Valóságos háború zajlik az artériáinkban. Az LDL a támadó a HDL pedig a védő. Ha a „védőknek” a „támadókhoz” viszonyított aránya kedvező, akkor esély van a győzelemre, vagyis nem képződik plakk. A dolog a következőképpen zajlik. A májban termelődött VLDL-ek bejutnak a véráramba, ahol trigliceridek válnak le róluk, melyeket a sejtek felhasználnak. E folyamat során keletkezik az LDL. A szintén a májban termelődött, s a vérrel keringő HDL az LDL-re „vadászik”. Amikor a HDL-részecske rátalál az LDL-re, hozzátapad, és egy „kulcs-a-zárba” mechanizmus segítségével „felnyitja”, hogy átvegye a koleszterinje egy részét. A HDL ezután a májba szállítja a koleszterint.

Szűréskor vizsgált egyik legfőbb adat: az összkoleszterinszint

Hazánkban koleszterinszűréskor az összkoleszterinszintet, a HDL koncentrációját és a trigliceridszintet (erről a vérzsírról hamarosan még lesz szó) mérik. A nagyon kis sűrűségű lipoproteinek (VLDL) mérésére csak igen ritkán kerül sor, speciális központokban.

koleszterin-erfalon-oldalmetszetNo és mennyinek kell lennie az összkoleszterin koncentrációjának? A kívánatos referenciaérték 1988 óta, amikor először közzétették, már kétszer változott – pedig nem önkényesen meghatározott értékről van szó.

Az  Országos Egészségügyi Központ egyik szakértői bizottsága állapítja meg, és időről időre jelentést ad ki a témában. 2007-ben számos európai kardiológiai társaság közös ajánlást tett közzé, amelynek jellemzője, hogy egyszerűsítésre és közérthetőségre törekedett. A  III. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia által megfogalmazott ajánlások is ezeket a szempontokat tartják szem előtt.

Az egyén számára kívánatos érték nemcsak az illető aktuális koleszterinszintjétől függ, hanem az egyéb rizikótényezőktől is, például a testsúlyától, attól, hogy milyen gyakran végez testmozgást, valamint az étrendjétől és a családja kortörténetétől.

A vérzsír felszaporodásának egyik oka lehet genetikai hajlam, másrészt az életmód is.
A vérzsír felszaporodásának egyik oka lehet genetikai hajlam, másrészt az életmód is.

 Lényeges a kétféle vérzsír aránya

Az összkoleszterinszintnél, illetve az LDL vagy a HDL szintjénél is fontosabb az, hogy milyen arányban van jelen a vérben a jó és a rossz koleszterin. Amíg az egyensúly megfelelő, valószínűleg nem kell aggódni.

Az LDL szint növekedése, különösen, ha ez az antioxidáns hatású anyagok fogyasztásának csökkenésével jár együtt.
Az LDL szint növekedése, különösen, ha ez az antioxidáns hatású anyagok fogyasztásának csökkenésével jár együtt.

Nem elég tehát a HDL- vagy LDL-értéket önmagában vizsgálni. Az állati zsírban szegény étrenden élőknél általában alacsony a HDL-szint, pedig körükben kifejezetten kicsi a szívbetegség kockázata. Ha számba vesszük a világon élő különféle populációkat – állítja dr. John Larosa, a New York-i Egyetem Brooklynban működő Egészségtudományi Központjának elnöke és belgyógyász professzora -, azt találjuk, hogy a legalacsonyabb HDL-szintűeknél a legkisebb a koszorúér-betegség kockázata, vagyis azoknál a népeknél, amelyek a legkevesebb állati zsiradékot fogyasztják.

Tehát a HDL-szintből csak az olyan csoportok esetében lehet következtetéseket levonni a szív- és érbetegségek kockázatára vonatkozóan, amelyek tagjaiban egyúttal viszonylag magas az LDL-szint.

Többféle módon állapítható meg a vérben jelen lévő különböző koleszterinfajták aránya. Az egyik módszer az összkoleszterinszinthez viszonyítja a HDL-szintet. Ezt az értéket úgy kapjuk meg, ha elosztjuk az összkoleszterinszintet a HDL-szinttel. Ha például az összkoleszterin 6,2 mmol/1, a HDL-é pedig 1,55 mmol/1, akkor az arány 4:1. Az 5:1 alatti arányt tekintik elfogadhatónak, bár férfiaknak inkább a 4,5:1, a változás korán még át nem esett nőknek pedig 4:1 alatti értékre tanácsos törekedni. Az ideális arány egyébként 3,5:1.
A szív- és érrendszeri betegségek általános kockázatának felmérése terén egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a nem-HDL-koleszterin szintjének is. Nem minden „rossz” koleszterin egyformán rossz ugyanis.

Jegyezzük meg hogy nem minden „rossz" koleszterin egyformán rossz !
Jegyezzük meg hogy nem minden „rossz” koleszterin egyformán rossz !

Míg az LDL-re (a fő ellenségünk lehet a kis sűrűségű lipoprotein, azaz LDL (low-density lipoprotein), ha a kelleténél több van belőle) már hosszú ideje nagy figyelmet fordítanak, a kutatóknak csak az utóbbi időkben sikerült azonosítaniuk néhány további lipoprotein pontos szerepét, például a VLDL-nek és IDL-nek elnevezett (nagyon nagy sűrűségű, illetve közepes sűrűségű) lipoproteinekét, amelyek szintén hatással vannak a keringési rendszer egészségére.

A nem-HDL-koIeszterin szintjét úgy kaphatjuk meg, hogy az összkoleszterin szintből levonjuk a HDL-szintet – vagy, hogy összeadjuk a VLDL, az LDL és az IDL értékét.

Amit az amerikai kardiológusoktól megtudhatsz a „rossz” koleszterinről

2002 végén, az Amerikai Kardiológusok Egyesületének Circulation című lapjában jelent meg az a dolgozat, amely szerint a szívbetegeknél a nem-HDL-koleszterinszint segít megállapítani a szívinfarktus vagy az angina (mellkasi fájdalom) kockázatát és kiválasztani a megfelelő kezelést. Igaz ugyan, hogy az LDL a „rossz” koleszterinek közé tartozik, de önmagában nem ad teljes képet – magyarázzák a cikk szerzői. Bár az LDL-érték is fontos, a nem-HDL-koleszterinszint pontosabb előrejelzést ad, legalábbis a vizsgált szívbetegek körében.

Sokan persze nem ismerik VLDL- és IDL-értékeiket, ami nem is baj. A jelenlegi ajánlások szerint a koszorúér-betegség kockázatának meghatározásához az összkoleszterinszint és a HDL-szint ismerete szükséges. Ha e szintek alapján úgy tűnik, hogy nincs probléma, akkor nincs ok a további vizsgálatokra (kivéve persze, ha a vizsgált személy szívbeteg, vagy a családjában halmozottan fordult elő koszorúér betegség). Ha azonban a normálisnál magasabb értéket mérnek, akkor valószínűleg további, alaposabb vizsgálatok szükségesek, például a VLDL- és IDL-érték mérése.

Megcélzott LDL-szintA nem-HDL kívánatos szintje
4,1 mmol/l alatt4,9 mmol/l alatt
3,4 mmol/l alatt4,1 mmol/l alatt
2,6 mmol/l alatt3,4 mmol/l alatt
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.