Koleszterin

Mi az a metabolikus szindróma? Okozhat-e szívbetegséget?

….és mi köze ennek a magas koleszterinszinthez?

Mi ez egyáltalán, és miért kellene foglalkoznunk vele?

A híres Framingham Heart Study során, amely fényt derített a magas koleszterinszint és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata közötti összefüggésre, feltűnt a kutatóknak egy csoport, amelynek tagjainál az alacsony LDL-szint ellenére magas volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Vajon miért? További vizsgálatokkal addig ismeretlen rizikófaktor-csoportot találtak, amelynek összefoglalóan az X-szindróma nevet adták. Ezek a következők:

  • magas inzulin- és vércukorszint
  • magas trigliceridszint
  • alacsony HDL-szint
  • kicsi, sűrű LDL-részecskék (ez a típus ágyazódik be a legkönnyebben az artériák falába, megindítva a plakk-képződést)
  • magas vérnyomás és túlsúly
Egy meretlen rizikófaktor-csoportot ,  az X-szindróma !
Egy meretlen rizikófaktor-csoportot , az X-szindróma !

Hogyan győzhető le a néma gyilkos, amely szívinfarktust okozhat?

Dr. Gerald Reaven szerint a metabolikus szindróma idézheti elő az összes szívinfarktusnak legalább a felét.

A ma már inkább metabolikus szindróma néven ismert tünet együttes központi eleme az inzulinrezisztencia. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem képes hatékonyan felhasználni az inzulin nevű hormont, amely segít a sejteknek a glükóz (vércukor) felvételében. A szervezet ezt úgy igyekszik ellensúlyozni, hogy több inzulint termel – de hiába, mivel továbbra is túl sok lesz a glükóz a vérben. Az inzulinrezisztencia oka általában az örökletes hajlam és a túlsúlyosság kombinációjában keresendő – a sovány emberek között ritka ez az állapot.

Dr. Gerald Reaven, a Stanford Egyetem Orvostudományi Karának nyugalmazott professzora, a Syndrome X: Overcoming the Silent Killer That Can Give You a Heart Attack (X-szindróma: Hogyan győzhető le a néma gyilkos, amely szívinfarktust okozhat) című könyv társszerzője úgy becsüli, hogy 60-75 millió amerikait érint a metabolikus szindróma. Szerinte ez az állapot idézheti elő az összes szívinfarktusnak legalább a felét.

metabolikus_szindromaAz Egyesült Államokban már-már járványosnak tekinthető, de sok más országban is jelen lévő elhízás is hozzájárul a metabolikus szindróma növekvő gyakoriságához. Ez ma már azzal fenyeget, hogy megfordítja a koszorúér-betegség-kockázat évtizedek kitartó munkájával elért csökkenő tendenciáját. A hízásban szerepet játszó tényezők – a mozgásszegény életmód és a zsírban gazdag étrend – elősegítik a metabolikus szindróma kialakulását.

Jegyezzük meg! Magyarországon, ahol közel kétmillió az elhízott emberek száma, a metabolikus szindróma előfordulása 21 százalékra tehető.

Az már világos, hogy a metabolikus szindróma a koszorúér-betegség igen fontos rizikófaktora

A szindrómára utaló további jelek között említést érdemel a fibrinogén (a véralvadás kockázatát növelő fehérje) magas szintje és a megnövekedett mennyiségű PAI-1 (ez egy másik fehérje, amely a vérrögök lebomlását lassítja). Mindez tehát azt jelenti, hogy akinél jelen van a metabolikus szindróma, annak az ereiben nagyobb valószínűséggel képződik vérrög a megrepedt plakk helyén. Gyakori kísérőjelenség a lipoprotein(a) magas szintje is. Egyes esetekben pedig – de korántsem mindenkinél – magas LDL-szint súlyosbítja a helyzetet.

Kutatási eredmények! Egy vizsgálat során, amelyet 4483 fő bevonásával végeztek, azt találták, hogy akiknél kialakult a metabolikus szindróma, azoknál háromszor nagyobb a koszorúér-betegség, a stroke és a szívinfarktus kockázata.

Egy szerzői csoport azt állapította meg, hogy az inzulinszint minden 30 százalékos növekedése 70 százalékkal növeli a szívbetegség kockázatát az ötéves vizsgálati időszakban.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.