Koleszterin

Strasszcsökkentés légzési gyakorlattal

A stresszt nem lehet teljesen kiküszöbölni az életünkből – és nem is lenne jó, ha ez lehetséges volna. Az unalom a maga módján ugyanolyan stresszes lehet, mint az, ha az adóbevallás beadásának utolsó napján éjfél előtt 10 perccel még a posta felé rohanunk a papírokkal. Azt azonban megváltoztathatjuk, hogy miként reagálunk a stresszre – és ez számít igazán.

A stressz és a szívbetegség összefüggését alaposabban megvizsgálva a kutatók azt találták, hogy nem önmagában a stressz felel az egészségkárosító hatásért, hanem az érzelmek, amelyeket kivált. Ennek megfelelően tehát a cikksorozat hátralévő részében új, egészségesebb stressz kezelési módszerekkel ismerkedhetünk meg.

Sajnos a stresszt nem tudjuk elkerülni, de mi döntjük el hogyan reagálunk rá!
Sajnos a stresszt nem tudjuk elkerülni, de mi döntjük el hogyan reagálunk rá!

Mi az, amit a kisbabák jól csinálnak, a felnőttek pedig nem?

Csecsemőként még ösztönösen tudjuk, hogyan kell helyesen lélegezni, felnőttkorunkra azonban többnyire elfelejtjük. A kisbabák az egész testükkel lélegeznek, a hasuk minden belégzéskor megemelkedik, majd minden kilégzéskor lelapul. Vizsgáljuk meg, hogyan lélegzünk! Tegyük az egyik kezünket a hasunkra, a másikat pedig a mellkasunkra, és lélegezzünk normálisan. Melyik kezünk mozdult el jobban? Ha úgy lélegzünk, mint a legtöbb ember, akkor egyik sem mozgott sokat, ám a mellkasunkon lévő talán valamivel nagyobb mozgást végzett.

Ez a felszínes légzés miatt van így, amely rossz szokás, és amelynek következtében lélegzéskor tüdőkapacitásunknak mindössze a 20 százalékát hasznosítjuk (stresszes állapotban pedig még kevesebbet). Nem csoda hát, hogy régen légzési eredetű, pontosabban a helytelen légzés okozta problémának hitték a szorongást és a hisztériát.

Vegyünk példát a kisbabákról, mert ők tudják hogy hogyan kell helyesen lélegezni.
Vegyünk példát a kisbabákról, mert ők tudják hogy hogyan kell helyesen lélegezni.

Ideges vagy? Vegyél néhány hosszú, mély levegőt!

Ha stresszhelyzetbe kerülünk, mély ki- és be légzéssel ellensúlyozhatjuk a „harcolj vagy menekülj” reakciót – akár dugóban araszolva mérgelődünk, akár egy közeli határidő miatt aggódunk, vagy éppen a párunkkal folytatott veszekedést játsszuk újra gondolatban. „Amikor stresszes állapotban vagyunk, látszólag talán nyugodtan ülünk, de belül valójában rohanunk”, szemlélteti a helyzetet dr. Róbert Fried, az Albert Ellis Intézet Stressz- és Biológiai Visszacsatolás Klinikájának igazgatója, a Hunter Főiskola pszichológiaprofesszora. „A stressz csökkentése céljából végzett mély légzéskor viszont, bár ülünk, belül kényelmesen leheveredünk.”

Ha már egyszer elsajátítottuk a mély légzést, mondja dr. Fried, a Breathe Well, Be Well (Helyes légzéssel a jó közérzetért) című könyv szerzője, a légzés kevésbé megerőltető, így csökken a szervezet által végzendő munka, és az az üzenet jut el az agyba, hogy a testünk tétlen. A szervezet egy idő után „veszi az adást”, s a pulzus és az oxigénfogyasztás is lelassul.

A szabályos légzéssel csökkentetjük a stressz! Csak lassan, nyogodtan.
A szabályos légzéssel csökkentetjük a stressz! Csak lassan, nyogodtan.

Légzésfigyelés

Ha komolyan gondoljuk, hogy áttérünk a lassabb és mélyebb légzésre abból a célból, hogy segítsen a stressz enyhítésében, sőt talán a vérnyomás csökkentésében is, érdemes beszerezni egy légzésérzékelő készüléket. Ez a mellkasra felerősíthető szerkezet elemzi a légzést, majd zenei hangokkal segít lassítani a légzési ritmust. Szaklapokban közzétett klinikai vizsgálatok arra a megállapításra jutottak, hogy a készülék segítségével csökkenteni lehet a stressz szintjét, valamint a magas vérnyomást.

Először azonban nem árt néhány figyelmeztetés

Igen, még az olyan, teljesen ártalmatlannak tűnő tevékenységnek, mint a mély légzés is vannak bizonyos veszélyei, és ez jól mutatja, milyen jelentős változásokat képes előidézni a szervezetben. Ha nem vagyunk hozzászokva a mély légzéshez, rekeszizmunknak időre van szüksége az alkalmazkodáshoz és a kellő izomtónus eléréséhez, ezért lassan és óvatosan kezdjük a gyakorlást. Ha a gyakorlat végzése közben görcsös fájdalmat érzünk, azonnal hagyjuk abba.

Vigyázat! A mély légzés jelentős vérnyomásesést okozhat, ha tehát alacsony a vérnyomásunk, vagy könnyen elájulunk, legyünk különösen óvatosak, amikor kipróbáljuk.

A gyakorlatok megkezdése előtt kérdezzük meg orvosunktól, nincs-e olyan betegségünk, amely hiperventillációval (nagyon szapora légzéssel) járhat – ilyen például a vese- vagy cukor-betegség. (Bizonyos körülmények között a szervezet hiperventillációval védekezik a cukorbetegség okozta acidózis, azaz a vér savassá válása ellen.) A cukorbetegeknek még valamire kell figyelniük: bizonyított tény, hogy a stressz hormonok vérbeli koncentrációjának hirtelen leesése csökkenti az inzulinszükségletet, s emiatt nagymértékben csökkenhet a vércukorszint.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.