Koleszterin

Te hogy reagálnál, ha megtudnád, hogy túlzottan magas a koleszterinszinted?

Amikor valaki megtudja, hogy túl magas a koleszterinszintje, a reakciója igen változatos lehet a közömbösségtől a félelmen át egészen a fatalizmusig. Egyesek éppen koleszterinproblémájuk kiderülésének hatására kezdik komolyan venni a szívbetegség addig csak távolinak vélt kockázatát – és ez cselekvésre sarkallja őket.

Képzeljünk el egy 52 esztendős klimaxos nőt, akinek a rutinvérvizsgálata eddig mindig normális értékeket mutatott, most azonban hirtelen rosszak az eredmények. Vagy egy 40 éves férfit, aki most mérette meg először a koleszterinszintjét – és az orvosa kellemetlen hírekkel szolgált. Valószínűleg mindketten meglepődnek, de az is lehet, hogy dühösek lesznek.

magas-koleszterin-veszely

Pedig a magas koleszterinszint nem derült égből villámcsapás, mindig van valami oka. Ez könnyen lehet túlsúlyosság, mozgáshiány, dohányzás vagy éppen az olyan életvitel, mintha az illető állandóan egy pillanatokon belül induló vonatot akarna rohanvást elérni. Az esetek túlnyomó részében nem elég csak a koleszterinszint mérséklésére törekedni ahhoz, hogy csökkenjen a koszorúér-betegség kockázata; a szívinfarktus vagy a stroke elkerülése érdekében egyszerre kell támadni minden fronton. Ehhez kínál haditervet az Életmódjavító Program.

A program nem csak azoknak szól, akiknek magas a koleszterinszintjük

Mindenkinek így kellene élnie ahhoz, hogy csökkentse a súlyos betegségek, köztük a rák és a cukorbetegség kockázatát. Ha tehát a magas LDL-, vagy alacsony HDL-szintünk, netán az esetünkben fennálló metabolikus szindróma miatt belevágunk a programba, vonjuk be a családunkat és a barátainkat is, hiszen a program számukra is rengeteg előnyt kínál.

Ha pedig azért nézzük ez a weboldalt, mert egy hozzátartozónknak vagy barátunknak magas a koleszterinszintje, s közben titokban hálaimát rebegünk, amiért a miénk normális, jusson eszünkbe, hogy a koleszterinszint nem állandó. Változik az évek múlásával is, méghozzá rendszerint felfelé. Az Életmódjavító Program viszont segít állandó szinten tartani.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.