Koleszterin

Mi az a koleszterin? Hogyan tudjuk csökkenteni?

Ami kórosan megemelkedik, azt többnyire le lehet csökkenteni. A magas koleszterinszintet például azért kell lecsökkenteni, hogy elkerüljük a szívinfarktust és a stroke-ot. A kérdés csak az, hogyan lehet lejjebb vinni a koleszterinszintet.

Koleszterin – a jó és a rossz

koleszterin-kepleteKorántsem vagyunk egyedül, amikor ezzel a problémával kell szembenéznünk. A magyar felnőttek csaknem felének magas a koleszterinszintje. A túlsúlyosak vagy az ülő életmódot folytatók körében meglehetősen nagy a valószínűsége annak, hogy a koleszterin és az egyéb vérzsírok szintje rendellenesen magas.

Akkor hát mi a teendő a koleszterinszint csökkentése érdekében?

Ha már kiderült, hogy magas a koleszterinszintünk, az orvos valószínűleg figyelmeztetett, hogy figyeljünk oda, mit eszünk, mozogjunk többet, s talán valamilyen gyógyszert is felírt. Elég nagy az eshetősége azonban annak, hogy ennél több segítséget nem kapunk.

A tojás egészséges, tehát együk bártan!
A tojás egészséges, tehát együk bártan!

Valószínűleg nem adnak konkrét tanácsokat, hogy mely ételekből kellene többet enni, és melyeket kellene kerülni. (Tudtuk például, hogy a mogyorófélék jót tesznek az ereknek vagy, hogy a tojás visszakerült az egészséges étrendbe?) Feltehetőleg nem magyarázzák el azt sem, hogy a stressz csökkentése segíthet megszabadulni a vérben lévő koleszterintől vagy, hogy bizonyos étrendi kiegészítők segítenek visszaszorítani a szívinfarktus kockázatát.

Az is elképzelhető, hogy elavult, sőt téves információkat kaptunk. Az egyes orvosok által ma is javasolt igen alacsony zsírtartalmú étrend például valójában súlyosbíthatja a problémát azzal, hogy növeli a trigliceridszintet (erről később bővebben is szó lesz), és csökkenti a „jó”, azaz a szívinfarktus ellen védelmet nyújtó koleszterin szintjét.

Tippek és trükkök, amiket bárki könnyedén alkalmazhat

A koleszterinszint csökkentése nem igényel hősi erőfeszítéseket, csupán apró változtatásokat az évek során kialakult mindennapos szokásokban – azokban, amelyek valószínűleg szerepet játszottak a koleszterinprobléma kialakulásában. Éppen ezek az apró változtatások jelentik az Életmódjavító Program lényegét.

fokhagyma-koleszetin-ellen
Olívaolaj, csökkentheti a koleszterin szintet!

Csupán azzal, hogy a kenyeret olívaolajba mártogatjuk, és nem vajjal kenjük meg, s reggelire (többnyire) kihagyjuk a zsíros kolbászt, néhány hét alatt 5-10 százalékkal csökkenthetjük a koleszterinszintünket. Ez 10-20 százalékos csökkenést jelent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatában.

Fogyasszunk el naponta nem egészen egycsészényi babot vagy magas rosttartalmú reggeli gabonapelyhet, aminek következtében az értékek további 20 százalékot zuhannak, s máris gyakorlatilag a felére csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

A bevezetett változtatások (nagyobb mennyiségű zöldség, gyümölcs és rost fogyasztása, több testmozgás, a stressz kerülése) a magas vérnyomástól kezdve a cukorbetegségen át egészen a rákig igen sokféle egészségügyi probléma ellen is védelmet nyújtanak. Semmilyen koleszterinszint-csökkentő tabletta nem kínál ilyen plusz előnyöket. Mielőtt azonban belekezdenénk a programba, feltétlenül meg kell tudni néhány dolgot a szóban forgó problémát okozó anyagról, a koleszterinről.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.