Koleszterin

Pajzsmirigy alulműködés és szívbetegség között van-e kapcsolat?

Jegyezzük meg! A magas koleszterinszintet gyakran az életmóddal, örökletes tényezőkkel vagy a kettő kombinációjával hozzák összefüggésbe. Vannak azonban egyéb okok is. Az életmóddal össze nem függő lehetséges okok egyike a pajzsmirigy csökkent működése (hypothyreosis).

A legfrissebb kutatások szerint azonban már a pajzsmirigy kis mértékű, a hypothyreosis tünetegyüttesének létrejöttéhez nem elegendő csökkent működése is jelentős rizikótényező a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából. Az állapotot szubklinikus hypothyreosisnak nevezik.

1993. között holland kutatók nők körében vizsgálták, hogy van-e szűkület az aortájukban (a szívből kivezető főartériában), illetve találhatók-e náluk korábbi szívinfarktusra utaló jelek. Ezzel egyidejűleg vérmintát is vettek tőlük, hogy megvizsgálhassák pajzsmirigyműködésüket.

Kutatási eredmények! A vizsgálat kezdetén a résztvevők csaknem 11 százalékánál állapítottak meg szubklinikus hypothyreosist, és ebben a csoportban majdnem kétszer nagyobb volt az aortaszűkület valószínűsége, mint az egészséges pajzsmirigyű nőknél. Hasonló volt az arány a korábbi szívinfarktus tekintetében is.

hizas_pajzsmirigy

Hízás, kimerültség, ízületi fájdalmak… a pajzsmirigy csökkent működésének jelei. És még a koleszterin szintünk is nő!

Az összefüggés valószínűleg a pajzsmirigy anyagcsere-szabályozó szerepében keresendő. Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, az anyagcsere lelassul, s emiatt a szervezet kevésbé képes a vérben lévő koleszterint eltávolítani. (A koleszterin tovább marad a vérkeringésben, így több lehetőség van arra, hogy oxidálódjon és kárt tegyen az artériákban.) Lehet, hogy a pajzsmirigy csökkent működése és a homociszteinszint között is van összefüggés; a legújabb kutatások során magasabb homocisztein szintet találtak a nem elég aktív pajzsmirigyű személyek vérében.

Noha a hypothyreosis tünetei viszonylag könnyen felismerhetők – hízás, kimerültség, depresszió, hajhullás, izom- és ízületi fájdalmak -, az állapot szubklinikus fázisa alattomosabb. A tünetek ilyenkor ritkán egyértelműek, s gyakran az orvosok sem ismerik fel a rendellenességet, mivel a laboratóriumi leletek normálisak.

A pajzsmirigy
A pajzsmirigy rendellenes működését az agyalapi mirigyben termelődő pajzsmirigy serkentő hormon (TSH) szintjének mérésével mutatják ki.

A misztikus három-betűs: TSH

A pajzsmirigy rendellenes működését a leggyakrabban az agyalapi mirigyben (hipofízisben) termelődő pajzsmirigy serkentő hormon (TSH) szintjének mérésével mutatják ki. A TSH normális szintje azt jelzi, hogy az agyalapi mirigy megfelelőnek találja a pajzsmirigy működését.

Más vizsgálatok, az úgynevezett szabad T3- és T4-tesztek, a pajzsmirigy által termelt hormonok szintjét mérik. Általában csak akkor végeznek T3- és T4-vizsgálatot, ha a TSH szintje kórosnak bizonyul. Noha egyelőre vitatott, mi számít normális TSH-szintnek, és mi jelez szubklinikus hypothyreosist, „általában úgy tartják, hogy a szubklinikus hypothyreosis 5 feletti TSH-értéknél kezdődik, miközben a szabad T3- és T4-tesztek eredménye még normális”, magyarázza dr. Hossein Gharib, az Amerikai Klinikai Endokrinológusok Társaságának elnöke. Egyes kutatók szerint viszont már a 3 feletti TSH-érték is túl magas, állítja a szakember. Ha pedig a TSH-érték 5 felett van, és a szabad T4-érték alacsony, az már „igazi” hypothyreosisnak számít.

A 60 év feletti nők 15 százalékánál mutatható ki szubklinikus hypothyreosis, míg az idős férfiaknál 8 százalékos ez az arány (mivel azonban az állapotot kevésbé tanulmányozzák férfiak körében, elképzelhető, hogy az utóbbi arány magasabb).

Gyógyszerek
Meg kell nézni a pajzsmirigyműködésünket, hogy rendben van e, mielőtt elkezdenénk a gyógyszeres kezelést!

Fontos kérdés az orvoshoz, mielőtt elkezdenénk egy gyógyszeres kezelést

Mielőtt orvosunk koleszterinszint-csökkentő gyógyszeres kezelést írna elő számunkra, kérjük meg, hogy ellenőrizze, rendben van-e a pajzsmirigyműködésünk. Az állapot kezelése és a TSH-szint normalizálódása után ugyanis az érintettek többségénél a becslések szerint 20-30 százalékos koleszterinszint-csökkenés következik be. A javasolt kezelési mód már szubklinikus hypothyreosis esetén is levotiroxin-tartalmú gyógyszer szedése.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.