Szívbetegség

Melyek a legjobb ételek kalcium, magnézium és kálium tekintetében?

Az ételeket az általuk tartalmazott ásványi anyag/kalória sorrendjében közöljük. A zárójelben levő számok 100 g (nagyjából egy csésze, vagyis egy adag) étel által tartalmazott ásványianyag-mennyiséget jelzik.

KalciumMagnéziumKálium
Svéd sajt(925 mg)Búzacsíra(490 mg)Vízitorma(329 mg)
Cheddar sajt(750 mg)Tökmag(534 mg)Endívia(316 mg)
Mandula(234 mg)Mandula(270 mg)Káposzta(251 mg)
Petrezselyem(203 mg)Kesudió(267 mg)Zeller(285 mg)
Szezámmag(975 mg)Napraforgómag(354 mg)Cukkini(248 mg)
Napraforgómag(116 mg)Szezámmag(350 mg)Petrezselyem(540 mg)
Tökmag(51 mg)Hajdinaliszt(229 mg)Retek(231 mg)
Főtt szárazbab(50 mg)Brazil dió(225 mg)Karfiol(355 mg)
Teljes kiőrlésű gabona(46 mg)Földimogyoró(175 mg)Gomba(371 mg)
Brokkoli(68 mg)Pekándió(142 mg)Sütőtök(339 mg)
Kelkáposzta(249 mg)Főtt bab(37 mg)Melasz(2925 mg)
Tofu(145 mg)Fokhagyma(36 mg)Brokkoli(325 mg)
Tej(120 mg)Mazsola(35 mg)Paradicsom(207 mg)

A multitápanyagos megközelítés még jobb

A legjobb eredményeket azonban megfelelő étrenddel, valamint plusz vitamin, ásványi anyag és esszenciális zsírsav étrend kiegészítőkkel lehet elérni. Dr. Michael Colgan, a Colgan Táplálkozástudományi Intézet munkatársa pontosan erre a következtetésre jutott. A kutatásban részt vevő harminchárom alanyt átfogó vitamin- és ásványianyag programra fogta. A résztvevők az életkoruktól függetlenül valamennyien fokozatos csökkenést észleltek mind a vér-nyomásukban, mind a pulzusszámukban a következő négy év során.

Öt év alatt az átlagos vérnyomásuk a 140/90-nél valamivel magasabb értékről 120/80 alá esett, míg a pulzusszámuk -ról átlagosan 65-re csökkent. Egy rövid, három hónapos kutatás, melyet a londoni Optimális Táplálkozás Intézményében (Institute for Optimum Nutrition) végeztek 34 személy részvételével, átlagosan nyolc pontértéknyi csökkenést állapított meg a szisztolés és diasztolés vérnyomásban, miután a részt vevő alanyok vitaminokat, ásványi anyagokat és némi EPA-t kaptak étrend kiegészítőként.

Fogyasszunk káliumot és nátriumot!
Fogyasszunk káliumot és nátriumot!

A legnagyobb csökkenés azoknál volt tapasztalható, akiknek eredetileg a legmagasabb volt a vérnyomásuk.

A túl sok vas veszélyes lehet?

A vas egy fontos nyomelem, mely elsősorban az oxigén szállítására szolgál a szervezetben. A hiánya szintén általános -a férfiak 1%-a, a nők 5%-a szenved vérszegénységben. A napi átlagos bevitel 10 mg (az ajánlott napi bevitel 14 mg). Ám meglepő új eredmények azt sugallják, hogy a vas túlzott bevitele legalább annyi okot ad az aggodalomra, mint a hiánya, és hajlamossá tesz a szívbetegségekre.

Egy 1900 férfi bevonásával folytatott finn kutatás során azt találták, hogy azok, akik magasabb vas-tartalékokkal rendelkeztek, több mint kétszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek szívinfarktust. Sőt, a túlzott vasmennyiség nagyobb rizikófaktornak bizonyult, mint a túlzott koleszterin. A dél-karolinai Charleston Veterán Egészségügyi Központ patológusa, Jerome Suliivan eltűnődött azon, vajon miért nagyobb a rizikó a férfiak esetében, mint a nőknél, míg a nők el nem érik a változókort.
Vas bevitel. Kell??
Vas bevitel. Kell??


Egy másik szabálytalanság, ami feltűnt neki, hogy a hiszterektómián átesett nők körében szintén magasabb a szívbetegségek aránya. Azt tapasztalta, hogy a megemésztett vas ferritinné alakul, melyet a szervezet nehezen tud eltávolítani.

A felesleges vasat fogyasztó férfiak szervezete felhalmozza a nyomelemet, és mire elérik a negyvenöt éves kort, a vasszintjük négyszer olyan magas, mint a nőké. A nők a havivérzés során – egészen a változókor eléréséig – vasat veszítenek. Hetvenéves korukra azonban már a szervezetükben lévő ferritin szintje ugyanakkora, mint a férfiaké, és ugyanakkora a kockázatuk a szívbetegségre is. Az elméletet támogató további bizonyítékok a rendszeresen vért adó férfiak körében végzett felmérésből származnak. A véradás csökkenti a ferritin szintjét, és mérsékli a szívbetegség kockázatát. A 150 μg/1 feletti ferritinszint aggodalomra ad okot.

Még nem született ítélet a túlzott mennyiségű vas okozta veszélyeket illetően

A legjobb, ha óvatosan, mértékkel fogyasztunk vastartalmú étrend kiegészítőket. A napi 15 mg-nál nagyobb mennyiség fogyasztása nem ajánlott, hacsak nem szenvedünk diagnosztizált hiánybetegségben. A vas ezenfelül antagonista hatást fejt ki a cinkkel szemben. Mind a vas, mind pedig a cink részt vesz a koleszterin antioxidáns-védelmében. A túlzott mennyiségű vas, valamint a cink hiánya a koleszterin oxidálódásához vezethet, ezáltal növeli a szívbetegség kockázatát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.