Magasvérnyomás gyógyítása

A magas vérnyomás egészségügyi kockázatai

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás napjainkban népbetegségnek számít, és számos egyéb betegség kialakulásához is hozzájárul. A szervek vérellátottsága mellett az általános közérzet is annak függvényében alakul, hogy milyen vérnyomás értékekkel élünk együtt. A vérnyomással kapcsolatos problémákra egyértelműen utalnak a végtagok vérellátási zavarai.

Hogyan változik a vér állaga magas vérnyomással küzdőknél?

A hipertóniásokra egyértelműen jellemző, hogy a növekszik a hematokritérték, ami a vörösvértestek mennyiségére utal a plazmához képest. Ez utóbbinak a viszkozitása is növekvő értéket mutat, vagyis gyakorlatilag sűrűbbé válik a vér. Hétköznapi nyelven ezt úgy is megfogalmazhatnánk, hogy a vérnyomás értékek növekedésével egyidejűleg a vér mintegy mézszerű anyagként áramlik az erekben.

A viszkozitásra egyébként hatással lehet a vízelvonás, a magas koleszterinszint, vagy az olyan anyagok vérbe kerülése, int a só, a cukor, a fehérjék, a salakanyagok, valamint a magas tápértékű ételek fogyasztása.

Krónikus vízhiány is állhat a háttérben

A felnőtt emberi szervezet körülbelül 65 százalékát víz alkotja. Nyilvánvaló tehát, hogy különösen fontos odafigyelni a hidratáltságra. Ez nem csak közérzetünk miatt fontos, hanem az egészség megőrzésének érdekében is. Bizonyított tény, hogy a vízelvonás magas vérnyomással járhat együtt. A szakemberek rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy a magas vérnyomás, és a magas koleszterin értékek visszavezethetőek a dehidratáltságra is. Az életmódváltás, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett az elfogyasztott alapanyagok megválasztására is ajánlott odafigyelni. A finomított szénhidrátokat, a sós ételeket, a fehér rizst, a cukrot, valamint a transzzsírokban gazdag sülteket, salátaolajokat, főzőzsiradékokat ajánlott kiiktatni az étrendből.

Növelje a bevitt folyadék mennyiségét!

Gyakran éhségérzetnek véli az agy, pedig sok esetben inkább szomjúságról van szó, amikor a hűtőbe nyúlunk. A szakemberek szerint húsz testsúly kilogrammonként kellene egy liter folyadékot fogyasztani a nap folyamán, tehát az általánosan ajánlott napi 2 liternél is jóval több az optimális.

Fontos tudnia, hogy a koffeint tartalmazó italok és természetesen az alkohol is szárító hatással vannak a szervezetre, fogyasztásukat tehát célszerű kerülni. Nem véletlen, hogy egy átmulatott éjszaka után szédülés, fejfájás gyötör, hiszen a szervezet szinte kiált a folyadékpótlásért.

Szapora pulzus=magas vérnyomás?

Szapora pulzus

A szapora pulzus hajlamosító tényező a magas vérnyomásra. Így ha rendszeresen tapasztalja a jelenséget, akkor érdemes vérnyomás értékeit is kontroll alatt tartani. Ha ehhez még az is hozzájön, hogy nem megfelelő a kondíciója, akkor még nagyobb esélye van a magas vérnyomás kialakulására.

Agyi károsodást okoz?

A hipertónia egyik káros hatása, hogy az agyi funkciókat zavarja, csökkenti, így a memória is rosszabb szokott lenni azoknál a pácienseknél, akiknek vérnyomás értékeik a normálison felül vannak.

Szauna és fürdőzés: ez lehet a gyógyír?

Kategorikusan kijelenteni, hogy kizárólag a szaunázás és a gyógyfürdőzés segít elmulasztani a magas vérnyomást, hiba lenne. Fontos, hogy komplex életmódváltással tegyen a cél érdekében, s ennek részeként, mintegy a testet és lelket egyaránt felfrissítendő válassza a wellness lehetőségeket! Hosszú távon kizárólag ilyen módon csökkenthető természetes úton a vérnyomás.

Stressz és magas vérnyomás – nyilvánvaló a kapcsolat!

Szükségünk van emberi érintésre. Nem csak pszichénk miatt, hanem szervezetünk egészséges működésének okán is. Test és lélek komplex egészként működik, és mindkettőre figyelnünk kell. Az emberi érintés bizonyítottan élettani reakciókat vált ki. Nem véletlen, hogy a masszázst olyan gyakran választják az egészség megőrzése, s annak helyreállítása érdekében. Csökken az éberség közben, és át tudjuk adni magunkat a teljes feltöltődésnek. A klinikai kutatások azt is bebizonyították, hogy a vérnyomás, valamint a pulzus is pozitívan reagálnak az érintésre.

Hátmasszázs
Hátmasszázs – vérnyomás csökkentő!

A hátmasszázs csökkenti a magas vérnyomást

A megfelelő irányba végzett hátmasszázs egyértelműen pozitív hatással van a vérnyomásértékekre. A szövetek közötti folyadék a véráramba kerül a masszázs idején, ám jótékony hatásait nem csak emiatt élvezhetjük, hanem még napokkal utána is érződik, hogy a test megkapta azt, amire szüksége van. A tartós stresszben élőknél a hosszú távú hatás nem bizonyított, de átmenetileg mindenképpen felüdülést jelent a hátmasszázs.

A stabilitás és a biztonság érzete normál vérnyomásértékeket teremt.

Egy kutatás során olyan emberek egészségi állapotát és vérnyomását vizsgálták, akik világéletükben vidéken, nyugodt körülmények között éltek, és soha nem hagyták el szülőhelyüket. Emellett a kutatás tárgyát képezték olyan személyek is, akik mind a lakóhely váltogatása, mind az életmód szempontjából zaklatottan éltek. Az eredmények talán nem megdöbbentőek, hiszen az ez utóbbi csoportba tartozók körében a magas vérnyomás, valamint a szív-, és érrendszeri megbetegedések is sokkal gyakrabban fordultak elő.

Személyiségfüggő is a vérnyomás alakulása

Az úgynevezett A-típusú személyiségre általában az agresszió és az ellenségesség jellemző, körükben gyakori a munkámániás. Nem ritka, hogy hazaviszik munkájukat, és otthon is kényszeresen rendszeretőek. A gyors beszéd és a feszült idegállapot az előzőekkel együtt magas vérnyomást és szívbetegséget okoznak. Előfordulhat, hogy magnéziumhiánnyal is küzdenek, ami csak tovább növeli a problémát. Mivel általában rohanó élettempó jellemző rájuk, ez étkezéseiken is megmutatkozik. Nem csak az alapanyagok megválasztása, hanem a gyors evés miatti csekény magnézium-felszívódás is tetézi a helyzetet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.