Magasvérnyomás gyógyítása

A magas vérnyomás egészségügyi kockázatai

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás napjainkban népbetegségnek számít, és számos egyéb betegség kialakulásához is hozzájárul. A szervek vérellátottsága mellett az általános közérzet is annak függvényében alakul, hogy milyen vérnyomás értékekkel élünk együtt. A vérnyomással kapcsolatos problémákra egyértelműen utalnak a végtagok vérellátási zavarai.

Hogyan változik a vér állaga magas vérnyomással küzdőknél?

A hipertóniásokra egyértelműen jellemző, hogy a növekszik a hematokritérték, ami a vörösvértestek mennyiségére utal a plazmához képest. Ez utóbbinak a viszkozitása is növekvő értéket mutat, vagyis gyakorlatilag sűrűbbé válik a vér. Hétköznapi nyelven ezt úgy is megfogalmazhatnánk, hogy a vérnyomás értékek növekedésével egyidejűleg a vér mintegy mézszerű anyagként áramlik az erekben.

A viszkozitásra egyébként hatással lehet a vízelvonás, a magas koleszterinszint, vagy az olyan anyagok vérbe kerülése, int a só, a cukor, a fehérjék, a salakanyagok, valamint a magas tápértékű ételek fogyasztása.

Krónikus vízhiány is állhat a háttérben

A felnőtt emberi szervezet körülbelül 65 százalékát víz alkotja. Nyilvánvaló tehát, hogy különösen fontos odafigyelni a hidratáltságra. Ez nem csak közérzetünk miatt fontos, hanem az egészség megőrzésének érdekében is. Bizonyított tény, hogy a vízelvonás magas vérnyomással járhat együtt. A szakemberek rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy a magas vérnyomás, és a magas koleszterin értékek visszavezethetőek a dehidratáltságra is. Az életmódváltás, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett az elfogyasztott alapanyagok megválasztására is ajánlott odafigyelni. A finomított szénhidrátokat, a sós ételeket, a fehér rizst, a cukrot, valamint a transzzsírokban gazdag sülteket, salátaolajokat, főzőzsiradékokat ajánlott kiiktatni az étrendből.

Növelje a bevitt folyadék mennyiségét!

Gyakran éhségérzetnek véli az agy, pedig sok esetben inkább szomjúságról van szó, amikor a hűtőbe nyúlunk. A szakemberek szerint húsz testsúly kilogrammonként kellene egy liter folyadékot fogyasztani a nap folyamán, tehát az általánosan ajánlott napi 2 liternél is jóval több az optimális.

Fontos tudnia, hogy a koffeint tartalmazó italok és természetesen az alkohol is szárító hatással vannak a szervezetre, fogyasztásukat tehát célszerű kerülni. Nem véletlen, hogy egy átmulatott éjszaka után szédülés, fejfájás gyötör, hiszen a szervezet szinte kiált a folyadékpótlásért.

Szapora pulzus=magas vérnyomás?

Szapora pulzus

A szapora pulzus hajlamosító tényező a magas vérnyomásra. Így ha rendszeresen tapasztalja a jelenséget, akkor érdemes vérnyomás értékeit is kontroll alatt tartani. Ha ehhez még az is hozzájön, hogy nem megfelelő a kondíciója, akkor még nagyobb esélye van a magas vérnyomás kialakulására.

Agyi károsodást okoz?

A hipertónia egyik káros hatása, hogy az agyi funkciókat zavarja, csökkenti, így a memória is rosszabb szokott lenni azoknál a pácienseknél, akiknek vérnyomás értékeik a normálison felül vannak.

Szauna és fürdőzés: ez lehet a gyógyír?

Kategorikusan kijelenteni, hogy kizárólag a szaunázás és a gyógyfürdőzés segít elmulasztani a magas vérnyomást, hiba lenne. Fontos, hogy komplex életmódváltással tegyen a cél érdekében, s ennek részeként, mintegy a testet és lelket egyaránt felfrissítendő válassza a wellness lehetőségeket! Hosszú távon kizárólag ilyen módon csökkenthető természetes úton a vérnyomás.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.