Magasvérnyomás gyógyítása

A vérnyomásra ható egyéb tényezők

Azt, hogy az elhízás, a túlzott sófogyasztás, valamint a túlevés által termelt többletinzulin a vérnyomást emelő hatással bírnak, már régóta tudjuk. Vannak azonban további olyan tényezők is, melyek szintén hatással vannak a vérnyomás értékének alakulására- még ha csak időszakosan is.

A nagyvárosi élet stresszt okoz

Talán saját példájából is jól tudja, hogy a nagyvárosi nyüzsgés nem csak rohanással, stresszel és magas vérnyomással jár együtt, hanem az egészségtelen táplálkozás is a mindennapok részét képezi sok esetben. Nem véletlen tehát, hogy a nagyvárosokban gyakoribb betegség a hipertónia, az emberek stresszesebbek, idegesebbek, mint vidéken, de a depresszió és a szorongásos panaszok is sűrűbben előfordulnak a városlakóknál.

A gyorsétterem - még a legegészségesebb embert is beteggé teheti!
A gyorsétterem káros hatásai

Mértéktelen étkezés

A stressz és a túlevés közötti kapcsolat nyilvánvaló. Vannak, akik alkohollal vezetik le a feszültséget, mások dohányoznak, de mindezeknél jóval gyakoribb, hogy akkor is ételhez nyúlunk, ha arra a szervezetnek gyakorlatilag semmi szüksége nincs. A túlevés gyakran jár együtt egészségtelen ételek fogyasztásával, ami nem csak az emésztőszervekre, de az agyra is káros hatással vannak. A probléma talán abban rejlik, hogy egy idő után eltorzul az ítéletalkotás, ez pedig egyértelműen negatív irányba alakítja mind az énképet, mind a családi és társas kapcsolatokat.

A kommunikáció is hatással van a vérnyomásra

Nem véletlen, hogy vérnyomásmérés közben nem szabad beszélni, hiszen a beszéd emeli a vérnyomást. A vizsgálatok kimutatták, hogy a gyorsabb, hangosabb beszéd nagyobb mértékben van hatással a vérnyomás emelkedésére, mint a halk, egyenletes.

Zajterhelés

Szintén bebizonyosodott, hogy a zaj a szív-,és érrendszerre káros hatással van. Manapság, amikor a televízió, a telefon, a rádió, az utcai zajok és szirénák már teljesen hozzátartoznak a mindennapokhoz, nem is gondolnánk, hogy ezek elmaradása milyen szinten nyugtat. Szabadideje tervezésekor érdemes szem előtt tartani ezt, és akár vidékre utazni, ahol jóval nagyobb csend és nyugalom honol, mint a fővárosban, illetve nagyvárosainkban.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.