Magasvérnyomás gyógyítása

A hideg és a psziché hatása a vérnyomásra

A hőmérsékletváltozás egyértelműen hatással van a vérnyomásra, így a hideg hónapokban rendszerint vérnyomás emelkedés, nyáron pedig csökkenés tapasztalható. Amikor esős időben, vagy egy forró zuhany után didergünk, akkor gyakorlatilag arról van szó, hogy a testhőmérséklet lecsökken, a vérnyomás pedig ezzel egyidejűleg megemelkedik.

meres
5 perc alatt percenként mérjük meg a vérnyomást

Hogyan hat a jeges üdítő?

Az említett vérnyomás emelkedés már akár néhány pohár jeges üdítőital elfogyasztása után is jelentkezik. Hasonló hatással van az is a szervezetre, ha alul öltözünk, és hagyjuk kihűlni végtagjainkat. Amennyiben ez rendszeressé válik, úgy akár a hipertónia kialakulásának kockázatával is számolni kell.

Hideg ital

Milyen tényezőkkel érdemes még számolni, ha vérnyomásról van szó?

A szervezetet érintő testi problémákon túl vannak olyan helyzetek, érzelmek, melyek szintén hatással vannak a vérnyomás alakulására. Ilyenek a stressz, az izgatottság, a nevetés, a boldogtalanság érzése, a depresszió és a sokszor velejáró szorongásos állapotok, de a megoldatlan helyzetek keltette feszültség is.

A pszichés problémák akár szívbetegséghez is vezethetnek

Kutatások is alátámasztják azt a tényt, miszerint a lelki terhek és a nem megfelelő stresszkezelés szívbetegséghez is vezethetnek. A szervezet a helyzetek túlreagálását magas vérnyomással, szapora pulzussal kíséri, ami nem kedvez a szív munkájának, és fokozottan terheli azt.

A minket ért külső hatásokkal sokszor valóban nem egyszerű megküzdeni. Mindenkinél máshol vannak a határok, és míg egyesek a hétköznapi stresszt fel sem veszik, addig mások hajlamosak hosszú napokig-hetekig rágódni egy-egy problémán. A gond ott kezdődik, ha ez rendszeressé válik, és a pszichés teher a test állapotára is rányomja bélyegét. Az olyan pótszerek, mint az alkohol, semmiképpen nem jelenthetnek megoldást, hiszen csak tovább súlyosbítják a helyzetet.

A stresszoldásra mindenképpen más megoldást kell találni. Ez lehet a testmozgás, a szeretteinkkel töltött idő, valamilyen küzdősport választása, vagy egyszerűen a gondolkodásmód megváltoztatása. Miért ártanánk saját egészségünknek a pszichénk által? Ha elég érvet talál a stressz feldolgozása mellett, gondolkodni is másként fog a feszültséget keltő helyzetekről.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.