Magasvérnyomás gyógyítása

Alkohol káros hatásai

Nem csak az elhízás, vagy a magas vérnyomás kialakulását illetően érdemel szót az alkoholfogyasztás, hanem az egész szervezetre gyakorolt káros hatása miatt is. Az alkohol egyébként is sokaknál okoz problémát, s sajnos ebben is élen jár hazánk. Gyakorlatilag ünnepnaptól fügetlenül nyúlnak sokan a pohár után, és fogyasztanak a könnyebb söröktől kezdve a kemény tömény szeszesitalokig mindenfélét, ráadásul mérték nélkül. Míg kezdetben jó bulinak tűnik az italozás, addig egy idő után a testi és pszichés hozzászokás veszélyével jár, nem is beszélve azokról az egészségügyi kockázatokról, amelyek előbb vagy utóbb, de minden rendszeresen alkoholt fogyasztó életében jelentkeznek.ne-igyal-alkoholt-karos

Mire van káros hatással?

Gyakorlatilag mindenre. Nem véletlen, hogy az alkoholt sejtméregként is számontartják, hiszen minden szerv és szervrendszer negatívan reagál az alkohol folyamatos jelenlétére. Ha eltekintünk a rendszeres másnaposságtól, a munkavégző képesség csökkenésétől, akkor is maradandó károkat okoz a szervezetben az ital.

A vérnyomást egyértelműen növeli, de az alkoholos italokban jelen levő cukor a cukorbetegség kockázatát is magukban hordozzák. Egy-egy komolyabb italozás után szinte mindenkinél előfordulnak kisebb vagy nagyobb szívritmuszavarok, melyek egy idő után akár súlyossá is válhatnak. A szív-, és érrendszer tehát egyértelműen megsínyli az italozást, de az agy is hasonlóan reagál. Nem véletlen, hogy az alkoholisták körében a szellemi leépülés jelei is egyértelműen észlelhetőek.

Az alkohol szárító hatásának következtében a szervezet kiszárad, és hiába a folyadékpótlás, mégis folyamatosan a dehidratáltság jelei mutatkoznak. Az általános közérzet romlása, a fejfájás, a szédülés, a mikrotápanyagok hiánya és a depresszív viselkedés mind az alkoholizmus velejárói.alkohol-pszihes-problemak

Pszichés problémák

Nem csak az alkohol okozta vitaminhiány vezet depresszióhoz és pánikbetegséghez, hanem maga a pszichére kifejtett romboló hatás is. A személyiséget alapjaiban változtatja meg a rendszeres, nagymennyiségű italozás. A szenvedélybetegségről egyértelműen állítható, hogy hatására megváltozik a személy által preferált dolgok, személyek listája, és első helyre kerül a szenvedély tárgyának megszerzése, és annak folyamatos fogyasztása. Ez természetesen hatással van az emberi kapcsolatokra, a társas érintkezésre, és az egyes helyzetek megítélésére.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.