Magasvérnyomás gyógyítása

Gyakori kérdések a magas vérnyomás gyógyszermentes kezelésének lehetőségeiről

Ha azt mondanám, hogy a magas vérnyomás, más néven hipertónia kezelhető gyógyszer nélkül, akkor valószínűleg sokan merednének rám hitetlen nagy kerek szemekkel, hogy vajon milyen újabb csodamódszert szeretnék rájuk tukmálni, és igen keveseknek jutna eszébe, hogy már jóval a tünetek megjelenése előtt is felismerhető a betegség kialakulásának kockázata.

Korán felismerve változtathatunk az életmódunkon!

Márpedig a magas vérnyomás esetében már viszonylag korán és gyógyszermentesen megtehetjük a szükséges óvintézkedéseket azzal, ha megváltoztatjuk mozgásszegény és stresszes életmódunkat, s azzal együtt táplálkozási szokásainkat.

Vérnyomás hatásai az érrendszerre
Vérnyomás hatásai az érrendszerre

Tudományos körökben gyakran vitatott a magas vérnyomás betegség megelőzésének lehetőség, illetve a kialakulásának késleltetése, ugyanakkor egyes kutatások szerint akár már egy olyan apróság is, mint a vegetáriánus táplálkozás is jelentősen csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát, illetve jelentősen csökkentheti a már kialakult hipertónia tüneteit.

Jegyezzük meg! Ám a kutatók egy része mégis a betegség gyógyszerekkel történő kordában tartására esküszik annak ellenére, hogy nem sikerült bizonyítani, hogy a gyógyszeres kezeléseknek köszönhetően az érintettek tovább lennének képesek a betegséggel élni, együtt élni.

Ráadásul a vérnyomáscsökkentő szereknek – mint minden más gyógyszernek is – nem csak hatásai, hanem esetenként súlyos mellékhatásai is lehetnek, amely a kezelés biztonságosságát megkérdőjelezhetővé teszi.

Amiben azonban minden tudós és orvos egyetért egészen bizonyosan, az az, hogy a magas vérnyomást kezelni kell. A kérdés csak az, hogy hogyan? És azt hiszem, leginkább betege válogatja, hogy valaki inkább természetes módszerekkel próbálkozik, vagy beveszi a pirulát…

0.Van-e helye a megelőzésnek egészségügyi rendszerünkben?

Rohanó világunkban az egészségügy afféle futószalagon haladó tömegtermeléssé alakult át, ahol az egészséggyártás minden egyes szakaszában ráakasztják a kedves páciensre az adott részterület szerelésére alkalmas alkatrészeket és gyógyszereket, levagdalják a fölösleget, és már megy is a szalag tovább! Szerencsésnek mondhatja magát az a beteg, akire időt szán az orvosa, megfelelően tájékoztatja a kockázatok és a megelőzés eszközeiről és lehetőségeiről, ezáltal hozzáférhetővé téve betege számára a prevenció lehetőségét.

Arról már nem is beszélve, hogy a természetes módszerek jórészt kivesztek az orvosi gyakorlatból, és a gyógyítás ma már elsősorban a tudományos orvoslás meglehetősen szűkös eszköztárára korlátozódik. Ez az eszköztár, bár meglehetősen hatékony megoldást kínál az egyes betegségek és tünetek enyhítésére, minden esetben újabb tünetek és betegségek forrása, ezért úgy gondolom, csínján kell bánni a gyógyszerekkel.

Ezek a szerek egyaránt hatással lehetnek az immunrendszerre és a szívre, ezért a gyógyszeresen kezelt magas vérnyomásos betegek közül sokan vannak olyanok, akiknek egészsége és életminősége a gyógyszerek hatására idővel hanyatlásnak indul. Éppen ezért nagyobb szolgálatot tenne a betegnek bármely orvos többet, ha inkább általános egészségi állapotának javítására, életmódváltásra, diétára és rendszeres testmozgásra ösztönözné, ahelyett, hogy a tüneteket és a következményeket próbálja vegyileg enyhíteni.

Ahány, annyi féle…

Nem vagyunk egyformák, ezért bármely nem személyre szabott kezelés, legyen az gyógyszeres vagy természetes gyógymód, eltérő hatással lehet két különböző emberre. A vérnyomásért felelős szervek szerteágazó összefüggésekben dolgoznak, nem is beszélve a magas vérnyomás lehetséges genetikai, pszichológiai és egyéb okairól, ezért nehéz megmondani, hogy pontosan mi is az, amit elsőként kezelni kellene.

Jegyezzük meg! Általában véve mégis elmondható, hogy néhány alapvető életviteli változtatással a hipertóniában szenvedő beteg állapota jelentősen javítható, vagy akár a betegség tünetei teljesen megszüntethetők. Ha az életmódváltás folyamata képes motiválni, lelkesíteni a beteget, egy százszorosan megtérülő befektetésbe kezdhet vele.

1. Mi okozhat magas vérnyomást?

A magas vérnyomás okai

 • a mozgáshiány
 • vele született anyagcsere rendellenesség
 • alacsony magnézium- és kalciumbevitel
 • pszichés tényezők (stressz, tartós érzelmi feszültség)
 • valamint maga az öregedés is lehetnek.

2. A megelőzés már az anyaméhben is lehetséges?

Egyes kutatások szerint a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát jelentősen növelheti, ha az anya terhessége alatt hormonkészítményeket vagy túl sok sót fogyaszt.

3. Honnan tudom, hogy a vérnyomásom tényleg magas-e vagy csak „fehérköpeny” érzékeny?

Sokszor hétköznap teljesen jól vagyunk, a szívünk szépen, egyenletesen ketyeg, a vérnyomásunk alig magas vagy épp teljesen egészségesnek is érezhetjük normál hétköznapokon, mégis, amikor belépünk a rendelő ajtaján, tüneteink egész észrevétlenül felerősödnek, és már megint azt látjuk, hogy „marad a gyógyszer, a vérnyomás magas”. A jelenséget viccesen csak „fehérköpeny-hipertóniának” szoktuk nevezni.

4. Van-e kapcsolat vérnyomás és cukorbetegség között?

A magas vérnyomás okai között öröklött hajlam is szerepel, amelynek dinamikája nagyban hasonlít cukorbetegségre való hajlam működésére. Éppen ezért a hajlam kockázatnövelő hatását már idejekorán kompenzálhatjuk a táplálkozás során bevitt cukor, fehér liszt és más egyszerű szénhidrátok (ld. Fogyókúra tudástár), valamint telítetlen zsírsavak, nehéz fehérjék és só csökkentésével vagy teljes mellőzésével is.

 5. Okozhat-e hipertóniát az elhízás?

A válasz itt is egyértelműen igen, sőt! A magas vérnyomás egyik leggyakoribb oka a jelentős túlsúly. Elsősorban a hasi típusú elhízás (amely egyúttal a zsigeri zsír mennyiségének növekedésére is utal) a veszélyes, ezért egészségünk védelme érdekében mindenekelőtt igyekezzünk testsúlyunkat helyes táplálkozással és rendszeres testmozgással kordában tartani!

A testsúly csökkentése kapcsán érdemes az alábbi alapvető irányelveket szem előtt tartani, illetve itt, az oldalon belül is számos további tippet és jótanácsot találhatunk fogyókúrával, testsúlycsökkentéssel kapcsolatban a Fogyókúra tudástárban.

 • Kövessük a lenti táplálkozási irányelveket, szabaduljunk meg a telítetlen zsíroktól és általában véve igyekezzünk csökkenteni a kalóriadús, zsírokban gazdag vagy cukrozott ételek fogyasztását.
 • Legyen a testsúlyunk csökkentése egy olyan életmódváltozás, amely során kevesebb húst, tojást és tejterméket eszünk, és inkább rostban gazdag, sószegény ételeket fogyasszunk.
 • Délután három óra után már semmiképpen ne együnk nehéz, kalóriadús ételeket.
 • A nyers táplálékok fogyasztása segíti a fogyást és nagyon egészséges, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag!
 • Mozogjunk közvetlenül az étkezések után is egy picit, friss levegőn, közepes intenzitással! Ez az étkezés utáni magas vérnyomást is csökkenti, enyhíti a „cukorkómát”, frissít, élénkít, és ha a a mozgás nem túl megerőltető, akkor még az emésztésre is jó hatással lehet.
 • Ételeink elkészítésénél igyekezzünk finom, ízes ám egyszerű fogásokat összeállítani, lehetőség szerint minél keveslésféle alapanyagból! Ha egy 600 kiló-kalóriás háromfogásos menüsort végigeszünk kenyérrel, valamiért jobban hizlal, elraktározódik, mintha ugyanezt egy egyszerű egytálétel elfogyasztásával tesszük. Ennek oka valószínűleg az ételek emészthetőségében és egymással való reakcióba lépésében rejlik.

6. Hogyan csökkenthető sporttal a vérnyomás?

A sport vérnyomáscsökkentő hatása étkezések után a legszembetűnőbb, mert ilyenkor a vázizomzat vérellátása csökken, ezáltal a vérnyomás esik valamelyest.

Jegyezzük meg! A mozgás jótékony hatása minden edzés után azonnal érzékelhető, és a mozgás vérnyomásmérséklő hatása viszonylag huzamos ideig fenn is marad, még akkor is, ha nem lettünk tőle azonnal jó kondiban.

Ha valakinek egyébként is viszonylag szapora a pulzusa, különösen fontos, hogy rendszeresen mozogjon és fizikailag fitten tartsa a testét, de bárki másnál is lényeges a hipertónia kezelése és a megelőzés szempontjából a jó erőnlét. Kezdjünk el mozogni még ma, bármilyen gyakorlat legyen is az: kertészkedés, rendszeres séta vagy más, kardio edzés(szív-keringési rendszert serkentő, pulzusszám emelő izometriás, azaz ismétlődő gyakorlatok)!

Sport és mozgás
Sport és mozgás: vérnyomás csökkentő!

Mozgás közben figyeljünk arra, hogy a végtagjainkat melegen tartsuk, ezzel elkerülve, hogy a törzs melegedjen túl! Általában véve elmondható, hogy a hidegben a vérnyomás emelkedik, de különösen káros lehet a szívre és az érrendszerre testmozgás közben, ha a kezeink és a lábaink fáznak, a törzsünk pedig a mozgás hatására felmelegszik.

Összességében a testmozgás sajnos nem elegendő a vérnyomás csökkentéséhez, de sokat segíthet, és feltétlenül részét kell hogy képezze egy olyan életmódváltásnak, amelynek segítségével betegségünket megelőzhetjük, kezdeti stádiumban akár gyógyíthatjuk is, de mindenképpen a lehető legjobban kordában tarthatjuk!

7. Tényleg a nyugalom a hosszú élet titka?

Mindannyiunk számára ismerős jelenség, amikor egy váratlan stresszhelyzet, ijedelem, támadás vagy megpróbáltatás hatására a pulzusszám és vele együtt a vérnyomás is hirtelen megemelkedik. Tartós stressz esetén az állandó készenléti állapot nem csak kimerültséghez, hanem a fenti hatás gyakori megjelenéséhez is vezethet, amelynek súlyos egészségkárosító hatása lehet.

Egyes kutatások eredménye szerint a hétköznapi konfliktusok, ellenségeskedések is emelik a vérnyomást – elsősorban a diaszisztolés érték emelkedéséhez vezetnek. Fontos volna, hogy hétköznapi konfliktusaink kezelését, hatékony megoldását segítő technikákat sajátítsunk el, rendezzük szociális viszonyainkat. A mindennapi stresszt pedig legjobb, ha túlevés helyett (amely egyébként biokémiai stresszt jelent) testmozgással próbáljuk meg levezetni.

A munkahelyi stressz tovább csökkenthető a kellemetlen zajok mérséklésével.

8. Hogyan hatnak a wellness központok szolgáltatásai a vérnyomásra?

Ki gondolná, hogy a vérnyomáscsökkentésben átmeneti megoldást hozhat a hát és a lábak, vagy az egész test masszírozása, ledörzsölése, valamint a szauna és a meleg fürdők. Ezek elsősorban a stresszes életmód következtében kialakult magas vérnyomásra vannak jó hatással, és természetesen érdemes először csak óvatosan vagy orvossal egyeztetve próbálgatni őket.

9. Megelőzhető és kezelhető-e helyes táplálkozással a hipertónia?

Fogyasszunk gyümölcsöt
Fogyasszunk gyümölcsöt!

És a válasz természetesen igen, de ehhez elképzelhető, hogy jelentősen meg kell változtatni táplálkozási szokásainkat. Ez lehet, hogy azt jelenti, hogy összességében kevesebbet kell ennünk, ami már önmagában véve is nagyon jó hatással lehet a vérnyomásunkra. Egyszersmind az elfogyasztott táplálék mennyisége mellett igyekezzünk figyelmet szentelni annak minőségére is:

 • Mindenekelőtt fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot, legalább napi 8 pohárral! Az ital lehetőség szerint tiszta víz legyen, vagy koffein- és teinmentes gyümölcs és gyógyteák, és lehetőség szerint kerüljük el a cukrozott italokat, a fekete- és zöld teát, kakaóitalokat, és – természetesen – a hírhedt vérnyomásemelőt, a kávét!
 • Fogyasszunk több friss gyümölcsöt és zöldséget! A nyers vagy cukor, só és ecet nélkül tartósított gyümölcsök, csökkentik a szervezetben a húgysav szintjét, és ezzel együtt a vérnyomást.
 • Csökkentsük a sófogyasztást
 • Figyeljünk rá, hogy táplálékunk rostban, kalciumban, káliumban és magnéziumban gazdag, jó minőségű étel legyen
 • A fehérjedús ételek általában purinokban gazdag húsételek, amelyek lebontásának végterméke a húgysav. A húgysav amellett, hogy az ízületeket is károsítja, emeli a vérnyomást. Ilyen étel például a sertéshús is, amely a purinok mellett ráadásul még nagy mennyiségű nátriumsót is tartalmaz.
 • A telítetlen zsírsavak (margarin, majonéz, zsírban vagy bő olajban sült ételek, mogyoróvaj) és a cukor mindenképpen kerülendők, ahogyan a mértéktelen evés is. Hiába eszünk egészségesen, ha túl sokat eszünk, az stimulálja a mellékvesék működését, amely által a vérnyomás emelkedik.
 • Elképzelhető, hogy bizonyos ételek enyhe allergiás reakciót váltanak ki a szervezetben, és ezzel okoznak szinte észrevétlenül magas vérnyomást. Ezért érdemes kicsit kísérletezgetni, hogy vajon mely ételek milyen hatással vannak a szervezetünkre. Az orvosok ezt eliminációs provokációs diétának hívják: amitől a vérnyomás emelkedik, abból az ételből fogyasszunk kevesebbet, vagy teljesen iktassuk ki az étrendünkből, függetlenül attól, hogy egyébként szerepel-e a magas vérnyomást okozók standard listájában vagy sem! Soha ne felejtsük el, hogy ez itt a mi saját testünk, egyedi és különleges, nekünk magunknak kell alaposan megismernünk és támogatnunk a működését!
 • Feltétlenül mellőzzük az alkoholfogyasztást! Az alkohol negatív hatása az agyműködésre és a sejtekre, valamint a szívre, vesére, vérerekre régóta ismeretes, a vérnyomásra gyakorolt nem túl jótékony hatását pedig mára már több kutatás is bizonyította, ezért lehetőség szerint száműzzük a hétköznapjainkból!

Általában elmondható, hogy a magas vérnyomásos betegek számára a vegán étrend a legelőnyösebb „diéta, de azt hiszem, ez egy átlagos magyar ember számára, különösen idős korban, elképesztően sok kellemetlenséget és bonyodalmat jelenthet. A vegán étrendben ugyanis kizárólag növényi eredetű tápanyagok szerepelnek, tehát zéró hús, sem tojás vagy tejtermékek, hanem kizárólag zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és magvak.

Jegyezzük meg! Ha csak annyit megteszünk, hogy a reggelink kizárólag gyümölcsökből és teljes kiőrlésű gabonafélékből áll, és legalább egy főétkezésből száműzzük a húst, helyette inkább gabonaféléket és zöldséget fogyasztva, máris látványos eredményeket érhetünk el, érdemes kipróbálni!

10. Vannak-e tuti vérnyomáscsökkentő receptek?

Hát persze, hogy vannak! Küldünk is néhányat mindjárt:

 • Dióval az agy védelméért: Akár az agyvérzés elkerüléséről, akár más, nem kívánt következmények kialakulásának megelőzéséről legyen szó, naponta 10-15 szem dió vagy egy csésze főtt szójabab mindenképpen jó szolgálatot tehet.
 • Zeller: Egy hipretóniás betegeket vizsgáló kutatás szerint napi 3 zeller akár 13%-os vérnyomáscsökkenést is hozhat néhány hónapon belül. Persze nyilván senki nem kíván 3 egész zellert nyersen elrágcsálni minden nap, idővel bizonyosan megunná, ezért érdemes belőle turmixot csinálni, vagy a levét ventrifugázni. A zellerturmix a gyümölcs és gabona reggelihez jól párosítható, tápláló és rostgazdag ital, más zöldségekkel, esetleg gyümölccsel keverve pedig változatos, izgalmas ízvilágot ismerhetünk meg.
 • Lenmag: étkezés közben, esetleg az ételbe keverve érdemes lenmagot fogyasztanunk, olyan 2-2 evőkanállal étkezésenként, de legalábbis naponta! A lenmag semleges ízű, ne féljünk használni levesekben, salátákban, de akár raguban is, nem lesz zavaró az íze!
 • A fokhagyma és a hagyma úgy általában, a hipertóniás betegek legjobb barátja, nem is beszélve arról, hogy a koleszterin szintet is csökkentheti, és ízes, finom!

Kevesebb zsír és cukor az alacsonyabb vérnyomásért

zsiroskaja

A szervezetnek zsírokra, szénhidrátokra és fehérjékre egyaránt szüksége van, ám a probléma ott kezdődik, ha nem megfelelő forrásból választjuk meg ezeket, vagy a szükséges mennyiségnél többet fogyasztunk belőlük.

A zsírok túlzott bevitelével a szervezet egy idő után nem tud megküzdeni, és különféle betegségek alakulnak ki. Laboratóriumi kutatások is bebizonyították, hogy a zsiradékban gazdag táplálkozás, a húsfélék és a tejtermékek nagymennyiségű bevitele egyértelműen magas vérnyomáshoz vezet.

A zsír és a só együtt fokozottan veszélyes!

Speciális táplálkozási vizsgálatok eredményei is rámutattak arra, hogy amennyiben az étrendben a só és a zsiradékok is nagymennyiségben jelen vannak, úgy a vérnyomás emelkedésének kockázata is hatványozódik.

Mit ne együnk?

A boltok polcai sajnos zsúfolásig vannak azokkal az élelmiszerekkel, amelyekben mind a zsír, mind a só mennyisége messze meghaladja az egészséges mértéket. A chips-ek, a gyárilag sütött, rengeteg tartósítószert és transzzsírt tartalmazó ételek, melyek ráadásul valós tápértéket nem is nyújtanak, kifejezetten egészségtelenek, és a magas vérnyomás mellett a túlsúly kialakulásában is szerepet játszanak.

Megváltozik a vörösvértestek töltése

Az egészséges emberi szervezet egyik csodája, hogy a vörösvértestek felszíne elektromos töltéssel bír, ami megakadályozza, hogy azok összetapadjanak. Abban az esetben viszont, ha a zsírok miatt a vörösvértestek ragadóssá válnak, vagyis megszűnik a felszínükön alapesetben jelen levő elektromos töltés, nagyobb esélye van a vérrögképződésnek. Az összetapadt vérsejtek egyébként az oxigén szállítását is megnehezítik, ezáltal a vérnyomás emelkedésével igyekszik a szervezet elegendő oxigénhez juttatni a test minden egyes sejtjét.

A cukorfogyasztás káros hatásaival nap mint nap szembesülünk, ám elsősorban az elhízás kapcsán. Tény pedig, hogy a vérnyomás emelkedését is okozza a szervezetbe különféle élelmiszerek, ételek és nassolnivalók kapcsán bevitt cukormennyiség. A túlsúly, a magas vérnyomás és a cukorbetegség között egyértelmű kapcsolat mutatható ki, nem meglepő tehát, hogy a cukorfogyasztást mindhárom probléma megelőzése, és a már kialakult állapot helyreállítása érdekében érdemes visszavenni.

Cukorfogyasztás

Mondjon le a cukorról és a finomított szénhidrátokról!

Ha így tesz, nem csak a normál testsúlyt érheti el könnyebben, de ezzel egyidejűleg az egyéb egészségügyi kockázatokat is csökkentheti. A vegetáriánus étrend, a finomított termékek teljes kerülése, valamint a rendszeres testmozgás már néhány hónap alatt jelentős változásokat ígérnek.

Hogyan édesítsünk?

Többféle édesítőszer megtalálható a piaci kínálatban, így ha mindenképpen olyan ételt szeretne az asztalra tenni, amelyhez édes ízek szükségesek, akkor ezek közül a készítmények közül érdemes választani. Az édesség iránti vágyat legjobb azonban természetes források, gyümölcsök fogyasztásával pótolni, a nassolni valókat, csokoládékat pedig messziről ajánlott elkerülni. Remek választás lehet a méz is édesítésre, ám érdemes vigyázni vele, ugyanis nagyon sok kalória van benne.

 11. Hasznos-e a böjt a magas vérnyomás kezelésében?

A koplalás jót tesz a magas vérnyomásnak, ezért ha nem szedünk olyan gyógyszert, amelynél elő van írva, hogy étkezés közben vagy után kell bevenni, feltétlenül érdemes böjttel próbálkoznunk. Számos különböző böjt létezik, de a heti vagy havi rendszerességgel beiktatott 1-3 napos léböjt talán a leghatékonyabb mind közül.

A böjtölés nem csupán a vérnyomásbetegség kezelésében segít, hanem az étványkontroll elsajátításának egyik leghasznosabb módszere.

12. Léteznek-e vérnyomáscsökkentő légzőgyakorlatok?

Igen, tapasztalatok szerint a mély, nyugodt hasi légzésnek vérnyomás csökkentő és nyugtató hatása van. A vér oxigénnel telítődik, javul a sejtek oxigén ellátottsága, ezáltal az anyagcsere gyorsul, amitől enyhe testsúlyvesztést is elérhetünk, ha kitartóan, naponta többször 5-10 percet gyakoroljuk.

A mély, hasi légzés megnyugtató, ezáltal a vérnyomás rögtön a gyakorlás során csökken, hosszútávon pedig a légzőgyakorlatoktól az egészségi állapot általános javulása várható. Nem kell mást tennünk, csak a nap folyamán bármikor, ha eszünkbe jut, vegyünk 10-20 mély levegőt a hasunkba lassan, kényelmesen, és ugyanilyen kényelmesen fújjuk is ki. Aztán már mehetünk is a dolgunk után!

 13. Léteznek -e vérnyomásra ható gyógynövények?

Az ember a gyógynövényeket évszázadok óta tapasztalati alapokon nyugvó eszközként használja betegségeinek gyógyításában, kezelésében. Ezek a növények ma is a gyógyszeripar alapját képezik, alapanyagként és mintaként szolgálnak az egyes készítmények fejlesztésében. Azonban a gyógyszerekkel ellentétben viszonylag ritkák a kellemetlen vagy veszélyes mellékhatásaik, ezért egy vérnyomáscsökkentő tea elfogyasztása általában véve elmondható, hogy veszélytelen.

Vérnyomáscsökkentő tea összetevői (vízhajtó hatású gyógynövényekből): görögdinnyemag, gyermekláncfű, kukoricahaj, buchu, bojtorján, medveszőlő.

Elkészítése: a felsorolt gyógynövényeket keverjük össze, és naponta 3-4-szer készítsünk egy csésze forrázatot egy evőkanálnyit használva ebből teakeverékből. 10 perc áztatást követően a tea máris fogyasztható.

Egyéb vérnyomáscsökkentő gyógynövények:
 • galagonyabogyó és poloskavész: mindketten gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású gyógynövények
 • cickafark
 • fagyöngy

A teákat igyekezzünk minden alkalommal – vagy legalábbis minden nap – frissen elkészíteni, maximum egy éve begyűjtött, szárított gyógynövényekből!

14. Alkalmazhatók-e a Kneipp terápiák vízgyógyászati módszerei a magas vérnyomás kezelésében?

Jegyezzük meg! A hipertónia kezelésében hihetetlenül hatékony, ám csak átmeneti javulást eredményeznek a vízgyógyászati módszerek, különösen, ha a magas vérnyomás elsődleges oka a huzamosabb ideig fennálló stressz.

A legjobb módszer a vérnyomáscsökkentésben egy 20-90 perces, semleges (35-38°-os) vagy forró (38-43°C-os) fürdő vagy lábfürdő, illetve a meleg borogatások is. Forró fürdő esetén ugyan első pár percben a vérnyomás ugyan enyhén emelkedhet, de miután az izmok ellazultak és a vérerek kitágultak, megkönnyebbülést hozhat az elért, ideiglenes vérnyomáscsökkenés, illetve a víz nyugtató hatásának köszönhetően tartósan csökkenhet a stressz.

15. Mit kell tudni a gyógyszeres kezelésről?

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mellékhatásaik miatt az élettartamot sokkal inkább megrövidíthetik, mint a magas vérnyomás maga, ezért érdemesebb inkább a prevencióra helyezni nagyobb hangsúlyt, illetve a már kialakult betegség esetében a lehető legszelídebb gyógymódot alkalmazni.

A negyvennapos egészség-helyreállító program

Gyógyulás – gyógyszerek nélkül

Az örökletes degeneratív betegségeket úgy is tekinthetjük, mint a felgyorsult öregedési folyamat egyik formáját. Ebbe a csoportba tartozik az elhízás, a cukorbaj, az érelmeszesedés és a magas vérnyomás. Az öregedés laboratóriumi bizonyítékai: a vér emelkedett koleszterin-, cukor-, húgysav-, ureanitrogén- és vasszintje. Ezt a listát mi magunk is jócskán kurtíthatjuk. Negyven nap alatt olyan életmódot vezethetünk be, amely nem kedvez a nyugdíjasok életét leginkább megkeserítő betegségeknek.

A negyvennapos egészség-helyreállító program

MéregtelenítésHatvanmillió amerikai szenved valamilyen fokú magas vérnyomásban. Ezeknek az eseteknek legalább a 90 százaléka gyógyítható lenne az egészség-helyreállító program segítségével. A legkisebb elhajlás nélkül tartsuk magunkat a programhoz egy teljes éven át. Ezt követően egyes területeken alkalomszerűen meg-engedhetők kisebb engedmények, például egy kevés só vagy méz általában jól tolerálható. Azonban életünk végéig hűségesen kell folytatni a testmozgást, a diétát, a rendszeres életvitelt és a többi jól bevált módszert. Az idő előtti öregedés jelei sürgetővé teszik a programra való átállást.

A korai öregedés jelei és tünetei

Az alábbi jelekről és tünetekről mutatták ki a felgyorsult öregedési rátával való összefüggést. Bár ezek nem alkalmazhatók mindenkire, mégis utalhatnak rá, hogy nincs minden rendjén:

 • allergiák,
 • alvászavar (krónikus),
 • csökkent ellenálló képesség (gyakori megfázás, torokfájás, kelések, bőr- és körömproblémák),
 • cukorbetegség,
 • elhúzódó gyógyulás,
 • fejfájás,
 • garatmandula-eltávolítás,
 • gyomorfekély,
 • gyors növekedés korai gyermekkorban,
 • ízületi gyulladás,
 • pattanások,
 • pulzusszám 80 felett,
 • szédülés (folytonos),
 • születési súly 3630 g felett,
 • szürke hályog hatvanéves kor alatt,
 • több mint öt fogtömés húszéves kor előtt,
 • több mint öt elvesztett fog harmincéves korra,
 • túlsúly,
 • vakbélműtét (féregnyúlvány-eltávolítás).
 • az ideálistól eltérő laboratóriumi leletek:
 • vércukor 3,8 mmol/1 alatt vagy 4,7 mmol/1 felett,
 • karbamid/urea nitrogén (BL1N) 5,4 mmol/1 felett,
 • összes T4 pajzsmirigyhormon 4—12 /J-g/dl,
 • nátrium 140 mmol/l felett,
 • koleszterin 5 mmol/l felett,
 • fehérvérsejt 6 G/l felett,
 • triglicerid 1,7 mmol/l felett,
 • hemoglobinszint az ideális tartományon kívül,
 • az ideális tartomány nőknél: 105—125 mg/dl,
 • az ideális tartomány férfiaknál: 120—147,5 mg/dl,
 • húgysav 300 /u.mol/1 felett, -vas 14/xmol/l felett.

Ha végignézzük ezt a listát, rögtön szembetűnik, hogy a felsorolt jelek mindegyike valaminek (vagy mindennek) a túlzott fogyasztásából származik. Nyilvánvalóan logikus lépés tehát a gyógyulást koplalással megkezdeni.

Koplalás

KoplalásA koplalás előnyös módja az étvágy kontrolljának, segítségével könnyebb megkedvelni az egészséges ételek ízét, helyreállítja az inzulinreceptorok funkcióját (a 3. fejezetben foglaltak szerint), valamint megkönnyíti a súlyfelesleg egy részének leadását. A tartós, heti három napot meghaladó koplalás ártalmas lehet, viszont a rövid távú böjt, ami esetleg csak egy-két étkezés kihagyásából áll, de legfeljebb egy-két napig tart, jótékony hatású.

A koplalás könnyen megvalósítható módja, ha az első napon csak a vacsorát hagyjuk ki, a második nap pedig az összes főétkezést(reggeli, ebéd, vacsora). A harmadik napon megtörhetjük a böjtöt, és a szokásos reggeli negyedét, illetve a szokásos ebéd felét vehetjük magunkhoz, viszont nem vacsorázunk. Negyednap már a szokásos reggeli adag háromnegyedét fogyaszthatjuk el, az ebéd pedig az első teljes étkezés lehet a böjt megkezdése óta.

A böjt után legalább annyi ideig táplálkozzunk normálisan, mint ameddig a koplalás tartott.

A koplalás nemcsak az étvágy megfékezésének kitűnő módja, hanem közvetlenül is csökkenti a vérnyomást, a vércukrot és a vérzsírok szintjét.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.