Cukorbetegség kérdések

Megelőzhető-e a cukorbetegség? Ha időben odafigyelünk, akkor igen!

Mi az előzmény?

A cukorbetegség gyakorisága nő. Míg 1994-ben világszerte 110 millió diabéteszes beteget tartottak nyilván, és közülük 99,9 millió volt 2-es típusú cukorbeteg, 2010-re kerekítve 239 millió – s azon belül 215 millió 2-es típusú cukorbeteg -, 2030-ra 370 millió – és csaknem 340 millió 2-es típusú beteg – elő­fordulásával számolnak. E növekvő gyakoriság azt sejtetné, hogy a megelőzésre nem vagy csak csekély lehetőség nyílik.

Sajnos a cukorbetegség egyre jobban növekszik.
Sajnos a cukorbetegség egyre jobban növekszik.

 Mi a metabolikus szindróma és hogy jön létre?

A 2-es típusú kórforma az esetek túlnyomó részében elhí­zás és nem megfelelő, mozgásszegény életmód talaján jön lét­re, ami felgyorsult érelmeszesedést eredményező és a kerin­gési veszélyeztetettséget fokozó sajátos kórképet, úgynevezett metabo­likus szindrómát okoz.

Metabólikus szindróma
Metabólikus szindróma

A túlsúly, az elhízás megelőzése, illet­ve a súlytöbblet megfelelő kezelése egyben azt is jelentheti, hogy a 2-es típusú cukorbetegség elkerülhetővé válik.

A különböző tudományos vizsgálatokban az életmódkeze­lés hatékonyságát csökkent cukortűrő-képesség (IGT) fennál­lása esetén 50-60%-osnak találták.

Számos gyógyszerről leír­ták, hogy alkalmazásuk kedvezően befolyásolhatja a szénhid­rát-anyagcserét, egyikük sem haladta meg azonban az élet­módkezelés hatékonyságát a cukorbetegség megelőzése te­kintetében.

Ismert az is, hogy a metabolikus szindróma össze­tevői közé tartozó magas vérnyomás, illetve zsíranyagcsere­zavar észlelésekor a szénhidrátanyagcsere-zavarok célzott szűrése ugyancsak nagy jelentőségű a diabétesz megelőzése szempontjából.

Ilyenkor ugyanis fény derülhet az addig fel nem ismert, enyhébb fokú glukózanyagcsere-zavarra, amely­ből később – időben végzett beavatkozás híján – 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki.

Ezek alapján nem túlzás azt állítani, hogy a 2-es típusú cukor­betegség megfelelő körültekintéssel az esetek egy részében megelőzhető.

Más a helyzet az 1-es típusú cukorbetegség esetében. E kór­forma hátterében az inzulint termelő béta-sejtek nem minden tekintetben tisztázott eredetű pusztulása áll. Ez idáig egyetlen úgynevezett prevenciós-intervenciós tanulmány sem hozott átütő eredményt.

Bár ismerünk okokat, amelyek hozzájárulhatnak 1-es típusú cukorbetegség kialakulásához – pl. a hathónapos kor előtti te­héntejes táplálás, az ivóvíz nitráttartalmának emelkedése stb. -, s ezek elkerülése egyeseknél csökkentheti a veszélyezte­tettséget, a megelőzés szélesebb körű lehetőségei ma még nem biztosítottak.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.