Magasvérnyomás gyógyítása

Stresszkezelés a vérnyomás csökkentéséért

A szakemberek ma már egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy test és psziché komplex egészként működik, és sok esetben lelki tényezők is szerepet játszanak egyes megbetegedések kialakulásában. Nincs ez másként a magas vérnyomás esetében sem, mellyel kapcsolatban az első és legfontosabb a stresszkezelés. Teljesen stresszmentes életet kétségtelen, hogy nem lehet élni, hiszen a külső tényezők egyértelműen hatással vannak pszichénkre és lelki nyugalmunkra. Hogy munkahelyi stresszről van szó, a gyermekneveléssel és háztartással kapcsolatban fellépő krízishelyzetekről, vagy a párkapcsolati problémákról, az egészségre gyakorolt hatás szempontjából mindegy is. Cikkünkben ahhoz igyekszünk egy kis segítséget nyújtani, hogy miként kezelje a stresszes szituációkat, hogyan dolgozza fel az Önt érteket magas vérnyomás, és pszichés problémák nélkül.

Fogadja el a problémákat!

Mai társadalmunkban az általánosan elfogadott nézet szerint akkor vagyunk boldogok, sikeresek, ha életünkben nem fordulnak elő problémás szituációk. Jobban belegondolva azonban ez korántsem így van. Mindenkinek megvannak a maga harcai, melyek stresszt okoznak. Klinikiai vizsgálatok is alátámasztották, hogy a stresszes helyzetek, valamint a rendszeresen feszültséget, szorongást kiváltó szituációk mérhető hatással vannak a pulzus és a vérnyomás alakulására. Ahelyett, hogy elfojtja magában a stresszt, inkább nézzen szembe vele, és fogadja el, hogy nem mehet minden gördülékenyen!

stressz-fejfajas-nagy

Hit

Nem hosszas vallási vitákba szeretnénk bonyolódni, pusztán arra felhívni figyelmét, hogy fontos hinni valamiben a mindennapok során. Ha megvan a maga elképzelése és felfogása a témát illetően, mindig lesz olyan biztos pont életében, amelyhez menekülhet amikor úgy érzi, összecsapnak a feje fölött a hullámok.

Fontos az önelemzés!

Ahhoz, hogy megfelelően kezelni tudja a stresszt, fontos, hogy ismerje saját magát, és az egyes helyzetekre adott reakcióit. Biztosan Önnel is előfordult már, hogy ingerültséget, idegességet érzett, pedig látszólag nem volt rá semmi oka. Az ilyen érzelmek mindig valamilyen mélyebb dologban gyökereznek, ezért fontos, hogy rálátása legyen saját érzelmi életére, és azokat a tényezőket, történéseket is tudatosan figyelje, amelyekről tudja, hogy nyomot hagynak lelkében. Ha tisztában van azzal, mi ellen harcol, könnyebb lehet felvenni vele a küzdelmet.

Tudatos életmód

Szervezze meg mindennapjait, így a rendszeres életvitel sok stressztől és felesleges idegeskedéstől kímélheti meg! Valószínűleg ismerős az a szituáció, amikor a határidők és a feltornyosuló teendők miatt folyamatosan stressztüneteket produkál. A tartósan feszült idegállapot előbb vagy utóbb, de biztosan nyomot hagy egészségi állapotán. Amit tehát megtehet a stessz csökkentése érdekében, azzal ne várjon holnapig! Ha kell, maradjon fent tovább, és végre érjen teendői végére, hogy legalább ezen ne idegesítse magát, és végre tiszta lappal indulhasson reggel.

pozitiv-gondolkodas

Rendszeres mozgás

A rendszeres testmozgás nem csak szervezete egészségének megőrzéséről gondoskodik, de bizonyítottan is a legjobb módszer a stressz levezetésére. Válasszon olyan mozgásformát, amely örömmel tölti el, így az edzésre szánt idő nem lesz szenvedés, inkább energetizáló és nyugtató tevékenység.

Pozitív hozzáállás

A számtalanszor hangoztatott fogalom tényleg képes arra, hogy bevonzza a jót. Ha folyamatosan csak a problémákon kesereg, egy idő után depresszióra hajlamossá válik, és képtelen lesz meglátni a lehetőségeket a változásra. Álljon pozitívan a dolgokhoz még akkor is, ha látszólag erre semmilyen oka nincsen!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.