Magasvérnyomás kezelése

Milyen tényezők határozzák meg a vérnyomást?

Két fő tényező határozza meg a vérnyomást, éspedig az erekben időegység alatt átáramló vér mennyisége (Q), és a véráramlással szemben fellépő ellenállás (R).

Egészséges, felnőtt embernek átlagosan 80 ml/kg vére van. Tehát például a 70 kg testtömegű egyén vérmennyisége 5600 ml. Normális körülmé­nyek között a vérmennyiség szűk határok között változik, gyakorlatilag ál­landó. A vérkeringés a szervezet fokozott anyagcsereigényeit a vérátáramlás növelésével elégíti ki. Az áramló vérmennyiséget a perctérfogattal mérjük, vagyis az egy kamra által egy perc alatt kipumpált vérmennyiséggel. A perc­térfogat tehát a verőtérfogat (V) és a szívfrekvencia (pulzusszám) szorzata. Felnőtt, 70 kg-os férfi perctérfogata nyugalomban 5-6 L/min, nehéz izommunkában pedig elérheti a 25-30L/min-ot is a jól trenírozott egyénekben.

A véráramlással szemben fellépő, perifériás ellenállást perifériás el­lenállás egységekben (PRU: peripheral resistance unit) fejezzük ki.

Ha például a nagy vérköri perfúziós nyomás 100 Hgmm, a perc­térfogat pedig 6 l/min, vagyis 100 ml/s, akkor a nagy vérköri perifériás el­lenállás (R)=l PRU. A nyomás (P), az időegység alatt átáramló folyadékmennyiség (Q) és az ellenállás (R) közötti összefüggést Poiseuille írta le:

A perifériás ellenállás az erek tulajdonságaitól (sugár és hossz), valamint a vér viszkozitásától függ. A vér viszkozitása 0,035-0,05 poise.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.