Magasvérnyomás gyógyítása

A vérnyomáscsökkentők mellékhatásai

Napjainkban, ha betegségről van szó, legyen az bármely szervrendszert érintő is, egyre többen gondolják úgy, hogy az életmódváltás és a természetes hatóanyagok eredményesebbek lehetnek, mint a gyógyszeres megoldások. Nem véletlen, hiszen mint több kutatás is rámutatott, nagyon sok, magas vérnyomásra szedett gyógyszer növeli a rák és a szívinfarktus kockázatát, károsan hatnak a máj és a vese működésére, de az idegrendszer funkcióit is negatívan befolyásokják. Jogosan merül tehát fel a kérdés, hogy megéri-e a vényköteles vérnyomáscsökkentő gyógyszereket választani, vagy hosszú távon hasznosabbak a természetes hatóanyagok és az életvitel gyökeres átalakítása?

A vízhajtók drasztikusan növelik a koleszterinszintet

Nem ez lenne az első eset, miszerint azt tapasztalhatjuk, hogy míg a gyógyszerekkel az egyik problémát megszüntetjük, addig mellékhatásként legalább egy, hasonlóan komolyat generálunk. Fény derült ugyanis arra, hogy a béta-blokkolókkal, valamint a vízhatjókkal kezelt betegek körében a koleszterinszint abnormálisan alakul. A szervezet számára hasznos HDL-koleszterin szintje egészségtelen mértékben lecsökken, a káros LDL-szintje pedig magassá válik, ami legalább olyan káros a szív-, és érrendszerre, mint a magas vérnyomás.

Vízhajtó gyógyszerek
Vízhajtó gyógyszerek – kerüljük a használatát!

Növelik a vesedaganat megjelenésének kockázatát

Kifejezetten férfiak esetében tapasztalható, hogy a hosszú időn keresztül történő vízhajtókkal való kezelésen átesettek körében a vesedaganat gyakrabban jelenik meg.

Fejlődési rendellenességeket okoznak

Több gyógyszerről is bebizonyosodott már, hogy a magzatnál fejlődési rendellenességet okozhatnak. A máj, a lép, a csontvelő és a hasnyálmirigy funkciójában is zavart okozhatnak az említett vízhajtók, egyértelmű tehát, hogy ezek a felnőtt szervezetre sincsenek jó hatással.

Károsak a vízhajtók

Bár az összetétel változott az évek során, de még mindig megállja helyét az a nézet, mely szerint a vízhajtóval és béta-blokkolóval kezelt magas vérnyomás nem csak hogy nem csökkenti a panaszokat, de koleszterinszintet is károsan befolyásolja. Ennek következtében pedig a szakemberek tapasztalatai is megegyezik abban, hogy az anyagcsere akadályozása, a koleszterin és trigliceridek szintjének emelkedése, valamint az inzulinrezisztencia egyértelműen szívbetegségek kialakulásához vezetnek..Mindezt figyelembevéve, több káros mellékhatással kell számolni, mint amennyi előnye van e készítmények szedésének.

Romló életminőség, kellemetlen mellékhatások

A legtöbb vérnyomáscsökkentő készítmény mellékhatásai között szerepel az enyhe szédülés, akár súlyossá is váló depresszió, aluszékonyság, alvászavarok, szexuális problémák, alvajárás, agresszió, emlékezetkiesés. Ezek egyértelműen rontják az életminőséget, de úgy néz ki, ez hazánkban még mindig nem elég indok az életmódváltáshoz, ugyanis sokan a kellő ismeretek hiányában, vagy már csak megszokásból is, de kitartanak a számukra kiírt gyógyszerek mellett –nem is gondolva arra, hogy van más módszer is a gyógyulásra, valamint az állapot szintentartására.

Mi a megoldás?

Mielőtt a gyógyszeres megoldások mellett tenné le a voksát, érdemes életmódváltással tenni a javulás érdekében. A napi 30 perces testmozgás, a kalóriaszegény táplálkozás, a sófogyasztás csökkentése jó kezdésnek számít a vérnyomás csökkentésének érdekében.

Magas vérnyomással küzd, és szeretné idővel elhagyni a szedett gyógyszereket? Nagyon fontos, hogy ezt ne hirtelen tegye meg, hiszen annak következménye vérnyomáskiugrás lehet. Orvosi ellenőrzés mellett érdemes fokozatosan felhagynia a gyógyszer szedésével, de kizárólag úgy, ha közben az életmódváltásra is odafigyel. A testsúly csökkentése, a sófogyasztás mérséklése és a rendszeres testmozgás olyan tényezők, melyek aktívan hozzájárulhatnak a vérnyomás természetes úton való csökkentéséhez.

Vezessen vérnyomásnaplót!

Az életmódváltással egyidejűleg fontos, hogy akár minden nap mérje vérnyomását. Vérnyomásnapló vezetésével sokat tehet annak érdekében, hogy szakorvosa is figyelemmel követhesse a változásokat.

Annak ellenére azonban, hogy számos mellékhatással bírnak a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, s ezek mindenki által közismertek, mégis sokan úgy vélik, hogy a gyógyszeres megoldás a hipertónia kezelésének elsődleges módszere.

Vérnyomás mérés

Milyen mellékhatásokkal bírnak az egyes hatóanyagok?

Kalciumcsatorna-blokkolók

Megakadályozzák, hogy a szív-, és simaizomba bejussanak a kalciuminonok. Ismert készítmények például a Cardilipin, a Cordaflex, a Corinfar, a Norvasc, vagy például a Tenox.

Mellékhatásai között számolni kell szédüléssel, fejfájással, idegességgel, alvásszavarral, depresszióval, feledékenységgel, alacsony pulzusszámmal, légszomjjal, köhögéssel, gyengeség érzéssel, bőrgyulladással, viszketéssel, lázzal, hidegrázással, de akár impotenciával is.

Béta-receptor blokkolók

Gátolnak egyes idegimpulzusokat a testben, s csökkentik ezáltal az értágulást.

Ismert készítmények a területen például a Betaloc, a Concor, a Lokren, a Sandonorm, vagy a Carvedilol.

Mellékhatásként szédüölés, fejfájás, álmatlanság, zavartság léphet fel, de a túl alacsony pulzusszám, a szívdobogásérzés, a túl alacsony vérnyomás, a hasmenés, a hányinger, de a székrekedés és a puffadás is előfordulhatnak.

ACE-gátlók

Az ilyen típusú készítmények a vese által termelt természetes hormont, az angiotenzin-konvertáló enzim átalakítását gátolják, ezáltal megakadályozzák a folyadék-, és nátrium-visszatartást, amelyek egyértelműen vérnyomást emelő hatással bírnak. E gyógyszerekről fontos tudni, hogy más szervezet is érint szedésük, valamint   a vér és a szövetek ásványianyag-egyensúlyát is befolyásolják.

A területen ismert gyógyszerek például az Ednyt, a Monopril, a Tensiomin, a Tritace, vagy a Co-verex.

Olyan súlyos mellékhatásokkal kell számolni szedésük során, melyek miatt mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, hogy megéri-e ezeket szedni nap mint nap. Súlyos ödéma, alacsony fehérvérsejtszám, vérszegénység, rendkívül alacsony vérnyomás, agyvérzés, ájulás, pszichiátriai megbetegedések, depresszió, vesekárosodás is felléphetnek hatására.

Vízhajtók

A magas vérnyomás csökkentésében használatos vízhatjók hígítják a vizeletet.

Ismert fajtái a Furon, a Furosemid, a Spiron, vagy a Hygroton.

Használatukkal a szervezetből fokozott mennyiségben ürül ki a kálium és a magnézium, aminek akár életveszélyes szívritmuszavarok is lehetnek a következményei. A hányinger, a hányás, a szédülés, az izomgörcsök mellett nyugtalanság, depresszió, hízás, alacsony pulzusszám, és szorongás is előfordulhat.

Perifériás antiadrenerg anyagok

Különösen veszélyes szerek, ugyanis akár jelentős vérnyomásesést is okozhatnak, ami eszméletvesztéssel, ájulással járhat. Mellékhatásai a szédülés, a szorongás, az álmatlanság, a vérnyomásesés és a szívritmuszavarok.

Angiotenzin-II. receptort gátló készítmények

A legfontosabb tudnivaló ezekkel kapcsolatban az, hogy várandósság idején tilos alkalmazni őket. Méhen belüli elhalást is okozhatnak e gyógyszerek, de általános használatuk esetében is felléphetnek izomgörcsök, szédülés, álmatlanság, vagy például a májfunkciós enzimek emelkedése.

A legtöbb magas vérnyomással küzdő páciens elsősorban az agyvérzéstől, mint egészségügyi kockázattól tart. Mielőtt azonban kizárólag a gyógyszeres kezeléstől várná a megoldást, érdemes átgondolnia, hogy nem árt-e többet ezzel, mint használ. A természetes módszerek e téren is bebizonyították már hatékonyságukat.

 

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.