Vitaminok táplálékkiegészítők

Viszértágulat okai tünetei és kezelése

A visszeresség problémájával sokan szembesülnek. A probléma az egészségtelen életmódra vezethető vissza, így a túlsúly vagy a dohányzás is jelentős kockázati tényezőnek számítanak. A lábon megjelenő, kidudorodó erek nem csak esztétikai gondot jelentenek, de bizony igencsak fájdalmasak is, így a mihamarabbi felismerés és kezelés elengedhetetlenek esetében. A sebészi beavatkozás egyfajta megoldást kínál, de az életmódváltás, a megfelelő étrend, valamint a szervezet mikrotápanyagokkal történő ellátása szintén nagyon fontos. A gyógynövényeket tartalmazó komplex krémek, balzsamok szintén eredményesen vethetőek be a fájdalomcsillapítás érdekében.

Milyen tünetek utalnak visszerességre?

 • Egyértelmű jelnek számítanak a lábszáron megjelenő kékeslilás, kacskaringós erek, amelyek akár a térdhajlatban vagy a comb belső oldalán is megjelenhetnek.
 • Hosszú állás utáni lábfájdalmak.
 • Bokaduzzadás is előfordulhat.

Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

 • A visszerességgel érintett terület kivörösödése arra utalhat, hogy az ér begyulladt.
 • Ha a lábfájdalmak már a mozgás szabadságára is rányomják bélyegüket.
 • Ha hámlani, kisebesedni kezd a bőr az érintett területen.
 • Ha a boka megduzzad, mely szívbetegségre is utalhat.

A betegség leírása

A visszerek tulajdonképpen azok a gyűjtőerek, amelyeken keresztül a szövetektől a szívig áramlik visszafelé a vér. Az egészségesen működő visszerek billentyűi csak egy irányba engedik áramlani a vért. Amint azonban nem zárnak rendesen a billentyűk, a vér nem tud teljes egészében távozni, visszafolyik, s ez okozza az erek kidudorodását. A visszereség főként az alsó lábszáron szokott megjelenni, de ismeretes annak egy másik formája is, méghozzá az aranyér, mely a végbélnyílás visszereit érinti.

A visszeresség sokakat érint, ám a legtöbbeknél csak enyhe tünetekkel jár. Probléma akkor van, ha nem ismerjük fel időben a tüneteket, s így elmarad a kezelés is. A helyzet romlásával a környező szövetekbe folyadék kerülhet, ami duzzanatot és a bőr pikkelyessé válását okozhatja.

Ajánlott gyógykészítmények

C-vitaminok, flavonoidokAdagolás: Naponta kétszer 500 rng C-vitamin és 250 mg fiavonoid. Ajánlat: Hasmenés esetén csökkentse az adagot.
E-vitaminAdagolás: Naponta kétszer 250 mg (400 NE). Figyelmeztetés: Ha véralvadásgátló gyógyszert szed, kérjen tanácsot orvosától.
Ázsiai gázlóAdagolás: Naponta háromszor 200 mg kivonat vagy 400-500 mg friss gyógynövény. Figyelmeztetés: Ne használja terhesség alatt. Ajánlat: Az engedélyezett készítmény 10% aziatikozidot tartalmaz.
Fekete áfonyaAdagolás: Naponta háromszor 80 mg kivonat. Ajánlat: Az engedélyezett készítmény 25% antociánt tartalmaz.
VadgesztenyeAdagolás: Reggelente 500 mg kivonat. Ajánlat: Az engedélyezett készítmény 16-21% eszkint tartalmaz.
Szúrós csodabogyóAdagolás: Naponta háromszor 150 mg kivonat. Ajánlat: Az engedélyezett készítmény 9-11% ruszkogenint tartalmaz.

Mi okozza a visszerességet?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a visszerességre való hajlam öröklődik, de életmódbeli tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához. A hormonális tényezők miatt is négyszer gyakoribb a nők körében, mint a férfiaknál.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni az elhízás jelentette egészségügyi kockázatokat. Ezek között természetesen a visszeresség is szerepel, ugyanis hatására a vér szívbe történő visszaáramlása megnehezedik. A túlsúllyal együtt terhesség idején a hormonális változások is hozzájárulhatnak a visszeresség kialakulásához.Az álló munkavégzés éppen úgy felelőssé tehető, mint az ülő tevékenység közben helytelenül tartott lábak és a mozgásszegény életmód. A májzsugor és a szívelégtelenség további kockázati tényezőnek számítanak.

Milyen étrendkiegészítők javasoltak?

Rendkívül fontos, hogy a visszeresség esetén is odafigyeljünk a mikrotápanyagok megfelelő mennyiségű bevitelére. A mindennapokban elfogyasztott élelmiszerek ritkán tartalmazzák azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, melyekre szüksége lenne a szervezetnek. A C-vitamin és a flavonoidok aktívan hozzájárulnak a visszerek falának erősítéséhez, és ugyanakkor javítják a vérkeringést is. Hasonlóképp ajánlott az E-vitamin bevitelére is ügyelni.

A természet patikája visszeresség esetén is bebizonyította már, hogy remekül alkalmazható a kezelésre. Az ázsiai gázló számos külsőleg használatos készítménynek képezi alapját, hiszen gondoskodik az érfalak rugalmasságának védelméről. Mellette a fekete áfonya is kiválóan teljesít a területen, de a vadgesztenyét tartalmazó készítmények is nagy népszerűségnek örvendenek a betegek körében. Ez utóbbinak nem csak gyulladáscsökkentő hatása van, de a duzzanat is csökkenthető segítségével, és a szövetek közötti folyadékképződés is meggátolható rendszeres használatával. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy csak a folyamatos kezelés hozhat gyógyírt, s a javulásra is várni kell akár két-három hónapot is.

Mire érdemes figyelni még a mindennapokban?

 • A rendszeres testmozgás fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Ugyanakkor lényeges, hogy olyan mozgásformát válasszunk, amely kíméletes, de ugyanakkor a teljes testet átmozgatja. A kocogás, a gyaloglás, a kerékpározás vagy a több szempontból is előnyökkel járó úszás remek választásnak bizonyulnak.
 • A lábak felpolcolásával megelőzhető, hogy a visszerekben pangjon a vér.
 • Ha csak mód van rá, kerülendő, hogy egy huzamban sokáig üljünk vagy álljunk.
 • Ajánlott a szűk harisnyák, cipők, szoros ruhadarabok viselésének kerülése, ezek ugyanis megakadályozzák, hogy a vér szabadon áramoljon a végtagokban.

Tudományos tapasztalatok az ázsiai gázló használatával kapcsolatban

Kutatási eredmények: A korábbiakban már említett ázsiai gázlót többször is vizsgálták a visszerességre gyakorolt hatékonyság szempontjából. Egy olaszországi vizsgálat arra derített fényt, hogy a vizsgált 87 ember között a nem placebóval, hanem ázsiai gázlóval kezelt betegek körében jelentősen javult a visszerek állapota.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.