Magasvérnyomás kezelése

A magas vérnyomás kezelése gyermekkorban

Sokáig úgy gondolták, hogy a gyermekkorban észlelhető magas vérnyomás fejlődési rendellenességből, vese- vagy érrendszeri betegség­ből ered, vagy valamely endokrin szervünk megbetegedésének a tünete. Ma már tudjuk, hogy a felnőttkorban manifesztálódó esszenciális hipertó­nia gyökerei a gyermek- és serdülőkorra nyúlnak vissza. Ezekben az évek­ben a rendszerint tünetmentes betegségek felismerhetők, szűrővizsgálatok segítségével. Minden korra jellemzőek a normális vérnyomásértékek határai.

Életkorszisztolés/diasztolés felső határ (Hgmm)
< 0 év110/70
7-9 év120/75
10-12 év125/80
13-15 év125/85

Normális vérnyomásértékek gyermek- és serdülőkorban

Természetesen a gyermekkorban jelentkező vérnyomás-emelkedés esetében mindig keresünk alapbetegséget, valamely biztos okot a magas vérnyomás magyarázatára. Ha ez nincs, akkor primer betegségre kell gondolnunk. Nagyon erősít bennünket az, ha a családban már van hipertóniás beteg. Keresni kell a sok esetben társuló zsíranyagcsere-zavart (magas koleszterin stb.).

Gyermek magas vérnyomásának kezelése

A gyermekek magas vérnyomásának kezelése elsősorban: az életvitel megváltoztatása, diéta beállítása; a dohányzás eltiltása; szabályozott mozgásterápia bevezetése. Csak nagyon indokolt esetben kerül sor egyes gyógyszerek adására.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.