Magasvérnyomás kezelése

Hirtelen kialakuló vérnyomás-emelkedés kezelése

A vérnyomás gyors, váratlan emelkedése bármikor előfordulhat a magasvérnyomás-betegség elsődleges és másodlagos formáiban egyaránt. Nem ritka, hogy elsősorban azoknál a betegeknél lép fel, akiknél már előzőleg is magas volt az alapvérnyomás. A vérnyomáskiugrások során hirtelen komoly panaszok lépnek fel a vérnyomás-emelkedés mértéke arányában.

Ezeket a tüneteket fontos tudni, mert jelentkezésük szabja meg a tennivalókat. A vérnyomás gyors emelkedése elsősorban az agyi ke­ringést viseli meg, mert a zárt rendszerben igen nagy nyomás alakul ki, és hirtelen katasztrofális szövődmények jelenhetnek meg.

 Ezért érdekünk, hogy a hipertóniás krízis bevezető tüneteit ismerjük:

  • általános panaszok: verejtékezés, kipirulás, elsápadás, nyugtalan­ság, félelemérzés, fülzúgás, orrvérzés
  • szívtünetek: mellkasi fájdalom, nyomásérzés a mellkasban, szív­dobogás
  • agyi keringési zavarra utaló jelek: fejfájás, szédülés, kábultság, hányinger. Jellemző az igen erős tarkótáji fájdalom
  • szemtünetek: szikralátás, foltlátás, kettős látás, homályos látás

Ha ezekhez a tünetekhez magas diasztolés vérnyomásérték (120 Hgmm felett) és nemritkán igen magas szisztolés érték (200 Hgmm felett) társul, akkor azonnal szakemberhez kell fordulnunk, vagy a mentőket kell hív­nunk.

Aki nem tudja mérni a vérnyomását, vagy ezt megelőzően nem tudott a betegségről, a fenti panaszok esetében mindenképpen azonnal for­duljon orvoshoz!

Legtöbb esetben csak az orvosi beavatkozás képes megfelelően csökkenteni a vérnyomást. Ennek ellenére van a betegnek is teendője, különösen akkor, ha a jelenséget már ismeri. Ismert magas­vérnyomás-betegségben az orvos megérkezéséig a betegek – az orvos tanácsára – bizonyos gyógyszereket (Adalat, Captopril, Tensiomin, Nifedipin, Corinfar, Cordaflex, Lacipil) szoktak szétrágni és lenyelni, vagy sprayt (Cordaflex) fújni a nyelv alatti területre.

Hipertóniabetegségben jelentkező szokványos vérnyomás­emelkedések

A magas vérnyomás-betegségben szenvedő egyének nagyon jól ismerik, hogy sokszor tünetmentesen, de rendszerint kisebb panaszok (tompa nyomás a fejben, tarkótájon, kábultság) kíséretében a szokott értékhatárok fölé emelkedhet a vérnyomás. Ez előfordul különböző élet-és munkaszituációkban, és igen zavaró jelenség. A betegek rendszerint jól ismerik ezt az érzést, és könnyen diagnosztizálják magukon.

A jelenség azonban arra is utal, hogy a vérnyomást nem sikerült megfelelően beállítani, így indokolt, hogy kezelőorvosunkhoz forduljunk tanácsért, esetleges gyógyszerkorrekcióért. A gyakori kiugrások miatt a betegek egy része jól ismeri és használja a fent említett gyógyszereket a heveny vérnyomás-emelkedés, csökkentésre.

Szabály: minden ilyen eset után azonnal konzultálnunk kell kezelő­orvosunkkal.

A kezelés eredményei

A magasvérnyomás-betegségben szenvedő egyéneknél az egyik fő feladat az, hogy időben kiderítsük a betegséget, és elindítsuk a kezelést az előírt szabályok alapján. A kérdés másik oldala, hogy a beteget helyesen kezelje az orvos, és a megfelelő mértékig csökkentse a vérnyomását. A harmadik probléma: vajon a beteg betartja-e az orvos utasításait, meg­felelően szedi-e be a gyógyszereket. Biztos, hogy még messze vagyunk a jónak mondható eredményességtől. E bonyolult helyzet következménye, hogy a felismert hipertóniás betegeknek – még a kilencvenes évek elején is – csak kb. a fele részesült a helyes kezelésben.

Jelentős előrelépés az utóbbi évtizedekben az, hogy nemcsak a vér­nyomásértékeket sikerült a megfelelő mértékben csökkentenünk, hanem a kezelés jelentősen csökkentette a veszélyes hipertóniaszövődmények megjelenését is.

Sikerült igazolni, hogy a súlyos szövődmények kialakulása vonatkozásában a kezelés, a magas vérnyomás gyógyszeres kezelése jelentős megelőző hatással rendelkezik. Az új szerek már nemcsak az agyi eseményeket, hanem a koszorúér-betegségek megjelenését is képesek kivédeni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.