Magasvérnyomás kezelése

A magasvérnyomás rizikófaktorai

A hipertónia szövődményei főleg a kisebb ütőerek, arteriolák károsodása következtében alakulnak ki. A kiserek betegségének egyik végső stádiuma az érelmeszesedés. Azt is hangsúlyoztuk, hogy ez a folyamat más betegségek következ­ménye is lehet, melyek, ha a magas vérnyomással egyidejűleg hatnak gyorsítják az erek tönkremenetelét.

Modern megfogalmazás­ban ezek a betegségek a hipertóniával együtt a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezői (rizikófaktorai). Mi­vel az iparosodott társadalmakban ezek a betegségek okozzák a leg­több ember halálát és gyakran fájdalmasan korai halálát, az or­vostudomány egyik legfontosabb feladata a kockázati tényezők kutatása, megelőzésük lehetőségének tisztázása.

Örökletes tényezők vagy életmódbeli szokások?

Ma már tudjuk, hogy a korai érelmeszesedés kockázata örökletes tényezőktől is függ, de nagyobb mértékben tehetők felelőssé azok az életmódbeli és étrendi szokások, melyeket az iparosodás hozott magával: a kevesebb testmozgás, a túltápláltság, a mértéktelen szeszfogyasztás és a dohányzás.

Az egyén szokásait természetesen csakis ő maga változ­tathatja meg, az orvostudomány, sőt az egész társadalom segítsége nélkül azonban nem számíthatunk arra, hogy tömegméretekben si­kerül az emberek életvitelét és táplálkozási szokásait megváltoztat­ni.

Magyarországi helyzet

Szomorú példa erre, hogy Magyarországon az elmúlt években emelkedett az érrendszeri betegségekben elhalt, 40 és 50 év közötti korú betegek száma, holott az orvostudomány több mint 20 éve ki­mutatta az egészségtelen életmód és táplálkozás kedvezőtlen hatását az érelmeszesedésre.

A felvilágosítás fontossága

Azokban az országokban, amelyekben már évek óta igen erős propagandát fejtenek ki a több testmozgás, a do­hányzás elhagyása és az egészségesebb étrend érdekében, ott már megfordult ez a tendencia, és a szív- és érrendszeri betegségek kö­vetkeztében egyre kevesebb beteg hal meg. Legfőbb ideje volt, hogy őrző programot, melynek fontos része a lakosság felvilágosítása, a veszélyeztetett egyének kiszűrése és a már megbetegedettek hatáso­sabb kezelése.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.