Magasvérnyomás kezelése

Az alkoholfogyasztás abbahagyása – hipertónia

A jelentős mennyiségű alkohol fogyasztása ártalmas szervezetünkre. Ennek a fordítottja is nagyon igaz, mert az ivás abbahagyása vagy jelentős mérséklése nagy előnyökkel jár együtt. Ha a heti alkoholbevitelt 440 ml-ről 66 ml-re csökkentjük, akkor átlagosan a vérnyomás szisztolés értéke 5 Hgmm-rel csökken.

Az alkoholról való leszokás

Természetesen senki sem gondolja azt, hogy az alkoholizálásról történő leszokás egyszerű feladat. Nagy akarat és rendszerint külső segít­ség is szükséges hozzá. Teljes alkoholstop esetében is hetekig tart, amíg a vérnyomás rendeződik.

A legtöbb esetben a gyógyszeres kezelés mellett elrendelt alkoholtilalom az egyik fő komponens annak érdekében, hogy a gyógyszerek megfelelően hassanak. Ilyen esetekben nagyon kell a betegeket, hozzátartozóikat segíteni, mert a kérdés még nem oldódott meg. Hetekkel az alkoholizálás abbahagyása után is még kóros a szervezetünk reakciója. Nagyobb fizikai terhelésre abnormális vérnyo­más-emelkedést kapunk. Ez arra utal, hogy a tartós magas vérnyomás kialakulásának a veszélye még nem múlt el.

Hogyan viszonyuljunk az alkoholfogyasztáshoz magas vérnyomás esetében?

  • Ha napi két alkoholos italnál többet iszik valaki egy nap alatt, ak­kor ezt redukálni kell maximum két italra.
  • Amennyiben napi két ital mellett kellemetlen tünetek jelentkez­nek, mint pl.: szívdobogás, erős melegségérzés, szédülés, akkor teljes alkoholtilalmat kell elrendelnünk.
  • A nők sokkal érzékenyebbek az alkoholra, ezért hölgyeknél már a fele mennyiség is határvonal.
  • Gyermekeknek 18 éves életkorig semmilyen körülmények között nem szabad inniuk, illetve tilos lenne számukra italt felszolgálni. Nincs rosszabb, mint amikor a szülők maguk szoktatják gyermekeiket „Jópofaság” címén az enyhe vagy erősebb italozásra. Szomorú látvány a katonaságnál italozó, randalírozó fiatalokat látni a kantinokban vagy éppen a vonatokon.
  • Amennyiben napi 2 ital alatti mennyiséget fogyaszt egy felnőtt férfi, vagy átlagosan napi egy italt egy hölgy, ettől indokolatlan eltiltani.
  • Természetesen az italok között is jelentős különbség van alkohol­tartalmuk szempontjából. A nagy mennyiségű sörivás vagy a divatos röviditalok fogyasztása jóval ártalmasabb a kismértékű vagy mérsékelt borivásnál.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.