Éhség kontroll

Amit tudni akartál az alkohol vonzerejéről!

Előfordult már, hogy egy alkoholos ital elfogyasztása után hihetetlenül jól érezte magát? Aztán ivott még egyet, és elvesztette azt a nagyszerű érzést? Ezzel nincs egyedül. Az alkohol kis mennyiségben élénkítő szerként viselkedik, nagyobb mennyiségben viszont hangnemet vált, és depresszáns lesz.

Mindent az alkohol hatásairól

A cukor után sóvárgó emberek — akik cukorkák vagy sütemények után epekednek — időnként alkohol után is sóvárognak. Ez nem véletlen. A cukor és az alkohol molekuláris szerkezetét tekintve csaknem azonos. Az alkohol éppen úgy falásrohamokat vált ki, ahogyan a cukor is.

A sört és bort fogyasztók gyakran valamilyen élénkítő hatásra törekednek, még akkor is, ha a stressz kezelésére vágynak. Mindkét ital nagy mennyiségű tiramint tartalmaz, amelyet az erjedési folyamat hoz létre. A tiramin növeli a vérnyomást, és serkenti a noradrenalin nevű agyi vegyület termelését. Ezek az italok olyan élvezetet nyújtanak, amelynek semmi köze nincs az alkoholtartalmukhoz.alkohol-nagy

Az alkohol emellett ideiglenesen az agy szerotoninszintjét is növeli, ami felveti azt a kérdést, hogy az ivás vajon öngyógyító viselkedést jelent-e. A szerotonin, amint már említettük, kritikusjelentőségű a jóllét érzéséhez. Egyes kutatások azt jelzik, hogy a krónikus italozók szerotoninszintje alacsonyabb lehet, mint a szociális ivóké vagy az italt nem fogyasztóké. Talán próbálnak „folyékony” szerotonint inni. Sajnos, amint látni fogja, az alkohol szerotoninfokozó hatása rövid életű. Hosszú távon a túlzott alkoholfogyasztás gyengíti a szerotonintermelést.

Alkoholfogyasztás, avagy problémás érzelmi állapot

Az alkohol utáni sóvárgással többek közt a következő érzelmi problémák állnak a legszorosabb kapcsolatban:

  • harag,
  • depresszió,
  • gyász,
  • magányosság,
  • szégyen

harag-kislany-nagyMégis, amint azt a legtöbb ember tudja, az alkohol utáni sóvárgás és a mértéktelen alkoholfogyasztás erősítheti negatív érzelmeinket. Amint már említettem, az alkohol depresszánsként viselkedik. Emellett az egészséges életstílus iránti vágyunk ellen is hathat. Míg a mérsékelt alkoholfogyasztás a legtöbb ember esetében nem probléma (a gyógyuló alkoholisták kivételével, akiknek teljesen tartózkodniuk kell az alkoholtól), a túlzott alkoholfogyasztás valójában ételek utáni sóvárgáshoz és hízáshoz vezet.

Milyen is az, aki alkoholista?

Az alkoholista szervezet nehezen tesz különbséget az alkohol és a cukor között, és szükségét érzi, hogy az egyikből vagy mindkettőből magához vegyen, ami érthető is, ha tekintetbe vesszük, hogy az alkohol is ételből készül: a bor erjesztett gyümölcs, a sör gabonából készül, a vodka krumpliból, és így tovább.

Az alkoholisták agyi biokémiájával kapcsolatos tanulmányok rámutatnak az alkoholizmus mögött rejlő fizikai reakciókra. Tudjuk, hogy az alkoholizmust illetően léteznek genetikus hajlamok; más szóval örökölhetjük az alkohol utáni vágyakozást. Több kutató is felfedezte, hogy az alkoholfogyasztás kimeríti az agyban található szerotonint. Már volt szó arról, hogy alacsony szerotoninszint esetén az ember levertnek vagy ingerlékenynek érezheti magát. A kutatók úgy gondolják, hogy az alkoholisták voltaképpen önmagukat igyekeznek gyógyítani, amikor az agy csökkent szerotoninszintjét próbálják az alkohollal megemelni.

A pusztító erő

Az alkohollal való visszaélés sajnos a szerotoninszint további csökkenéséhez vezet. A szerotonin olyan biokémiai vegyület, amelyet az agy alvás alatt állít elő. Az agy nem tárolja az anyagot, minden éjjel a semmiből kell újratermelnie. A folyamat a következőképpen zajlik: testünk az emberi szervezet egy másik anyagát, a melatonint alakítja át szerotoninná az éjszakai alvási ciklus REM (gyors szemmozgásos) szakaszában. Ha az REM-alvási ciklus megszakad vagy zavart szenved, az agy nem termel elég szerotonint, s az ember fáradtan ébred.alvas-faradt-nagyA túlzott alkoholfogyasztás zavarja az REM-alvást. Ha alvás előtt túl sokat iszunk, a csökkent szerotoninszint miatt másnaposan ébredünk. A fájdalomkilóval rendelkezők észrevehetik, hogy amikor szerotoninszintjük alacsony, szénhidrát (kenyér, édesség, keményítőben gazdag ételek) után sóvárognak.

Még rosszabb azonban, hogy az alkohol zavarja a súlycsökkentő programot. Először is hizlal. Másrészt pedig lelassítja a testet. Depresszáns. De most figyelj! Különösen az anyagcserét lassítja le, vagyis annak sebességét, hogy a testünk milyen gyorsan égeti el a kalóriákat. Tehát az alkohol nem pusztán további kalóriákat juttat a szervezetünkbe, de fogyasztásának következményeként ezek a kalóriák lassabban is égnek el.

Végül  és ezt már talán saját tapasztalatból is tudja —,ha ivott, vagy másnapos, kevésbé valószínű, hogy tornázni fog. Noha a testedzéstől feltehetőleg jobban érezné magát, amikor fáradt vagy ingerlékeny, inkább csak lazítani szeretne. Tehát még kevesebb kalóriát éget el, mert kevésbé aktív.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.