Egészségmegőrzés

Alkoholfogyasztás és veszélyei

Az alkoholt a világ minden részén fogyasztják, legyen az ünnepi alkalom, vagy egy egyszerű ba­ráti találkozás. Relaxáló hatású, íze pedig jól kiegészíti az éte­lek ízeit. Mértéktelen fogyasztása testi és lelki betegségekhez vezethet. A kismértékű alkoholfogyasztás védő hatású le­het egyes szívbetegségekben. Az alkoholizmus viszont tönkreteszi a májat, esetleg lényegesen csökkenti a várható élettartamot, ezen túl pedig jelentős pszichés és szociális problémákat is okoz.

A szervezetbe jutott alkohol kisebb része a gyomorból, nagyobb része a vékonybél­ből jut a véráramba. Innen kerül a májba, amely a méregtelenítést és az alkohol le­bontását végzi. Az alkohol „feleslege” a különböző szervekben más-más hatást fejt ki.

Rövid távú hatások

Kezdetben az alkohol csökkenti a köz­ponti idegrendszer „éberségét”, általános jóérzést és biztonságérzetet okoz, csökken az ítélőképesség, romlanak a gondolkodás folyamatai. A bőr kipirul, mert az alkohol értágító hatású. Diuretikus hatású, így fo­kozódik a vizeletkiválasztás, a szervezet víztartalma csökken. A „keményebb” ivás további hatásai: zavart beszéd, emlékezet­zavarok, koordinációs problémák, a test­mozgás zavarai, agresszív és antiszociális viselkedés.

Hosszú távú hatások

A hosszú távú mértéktelen alkoholfo­gyasztás sokféle mellékhatással és szociá­lis következménnyel jár.

A testi hatások a következők:

 • máj károsító hatás,
 • szívizom-károsodás,
 • impotencia,
 • a termékenység csökkenése nőkben,
 • agykárosodás,
 • a szájüregi és nyelőcsőrák kockázata nő,
 • hasnyálmirigy-gyulladás.

Az alkohol hosszú távon nemcsak tes­ti tüneteket és károkat, hanem még súlyos pszichoszociális problémákat is okoz:

 • munkahely elvesztése,
 • házassági, családi problémák,
 • a barátok elvesztése.

Az ivás jótékony hatásai

A mérsékelt alkoholfogyasztás jótékony hatással lehet a vérkeringésre, és a vizsgá­latok szerint a szívre is védő hatást gyako­rol. Elemezték többféle ital hatását, és azt tapasztalták, hogy a vörösbor rendelkezik jelentősebb szív-érrendszeri védő hatás­sal.

Akik nem bírjak az alkoholt

Egyes emberek szervezete nem alkal­mas az alkohol lebontására, ezért számukra nagyon veszélyes lehet az alkoholfogyasztás! Már kis mennyiségű alkohol is részegséget, akár ájulást is okozhat bennük. Ázsiában bizonyos populációkban hiányoznak azok az enzimek, amelyek szerepet játszanak az alkohol lebontásában, a méregte­lenítésben. Ha ezek nincsenek meg, veszélyes tünetek alakulhatnak ki.

Az alkohol egységei

Ha autót vezetünk, vagy valamilyen mun­kagépen dolgozunk, akkor az alkohol erre mindenképpen hat – bármilyen kis mennyiségben! Az alkoholfogyasztást egységekben mérhetjük. Az ajánlások sze­rint férfiaknál ez nem haladhatja meg a napi 3-4, nőknél a napi 2-3 egységet. Az ajánlásokat a heti adagok alapján dolgoz­ták ki, de a napi biztonságosabb, mivel so­kan azt gondolják, hogy a heti ajánlott összmennyiség nagyobb részét „elteszik” a hétvégére…

Egységnyi alkoholmennyiségek:

 • 250 ml sör,
 • 125 ml bor,
 • 25 ml tömény szesz.

A sör, a bor és a tömény (égetett) szesz az egységek tekintetében más, mivel alko­holtartalmuk eltérő. A normál sörben kb. 4%, a borokban 9-14% (a vörösbor általában erősebb), az égetett szeszekben kb. 40% az alkoholtartalom.

Ha túl sokat ittunk

Ha rendszeresen többet iszunk, mint az ajánlott határérték, ezzel egészségünket kockáztatjuk. Válaszoljunk az alábbi kér­désekre (őszintén), és meglátjuk, hogy az ivás mennyire része életmódunknak, és hogy ki az úr a háznál, az alkohol vagy pe­dig mi magunk.

 1. Gondoltunk-e már arra, hogy abba kellene hagyni az ivást?
 2. Mondták-e már mások, hogy változ­tassunk ivási szokásunkon?
 3. Éreztünk-e már bűntudatot ivási szo­kásaink miatt?
 4. Volt már úgy, hogy felkelés után azon­nal innunk kellett? (tömény szeszt)

Ha a fentiek közül több mint két eset­ben „igen” a válasz, akkor ez komoly prob­lémát jelez. Gondoljuk meg, hogyan tudnánk csök­kenteni az alkoholfogyasztást, és keressük fel ezzel a háziorvosunkat is, hogy szakta­nácsot kapjunk tőle.

Az alkohol lebontása

A máj alkohollebontó képessége rend­kívüli módon változó az egyének között. Függ a testsúlytól, a nemtől és attól, hogy az illető iszik-e rendszeresen alkoholt (a rendszeres ivók gyorsabban metabolizálják az alkoholt). Átlagosan 1 óra alatt 1 egységnyi alkoholt tud lebontani a szervezet. Egy erős ivászat után azonban csak az első egység bomlik le egy óra alatt, a többit lassab­ban bontja le a máj. Nagyobb alkoholi­zálás után a következő reggelig még „intoxikáltnak”, mérgezettnek tekinthető az illető.

Amikor az alkohol már problémát okoz

A következők bármelyike komolyabb alkoholproblémára utal:

 • rendszeres, mértéktelen ivászat;
 • ha már elkezdtük, nem tudjuk abba­hagyni az ivást;
 • a másnaposság miatt több napot ki kell hagynunk a munkából;
 • reggeli ivászat;
 • nem emlékszünk arra, mi történt az elő­ző este;
 • a barátaink is megjegyzéseket tesznek az ivási szokásainkra;
 • saját magunknak vagy másoknak testi­-lelki sérüléseket okozunk az ivászat után.

Hol találunk segítséget?

Először mindenképpen a háziorvossal érdemes konzultálni, hiszen ő könnyen megítélheti a helyzet súlyosságát, és ajánl­hat különböző stratégiákat. Számos országban erre szakosodott szolgálatok léteznek, amelyek információt, támoga­tást és tanácsokat adnak a rászorulóknak. Működnek detoxikáló és rehabilitációs központok is.

Bizonyos gyógyszerek is segíthetnek a leszokásban, vagy a már leszokott beteg­nél számottevően csökkentik az alkohol utáni vágyat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.