Női egészség

A hét fő függőség, melyek károsítják egészségünket

 1. Alkohol – kicsapongó ivászat vagy állandó és nagymértékű napi fogyasztás, esetleg ezek kombinációja.
 2. Illegális kábítószerek, például marihuána, heroin, kokain és laboratóriumban előállított kábítószerek, mint az LSD és az E (extasy vagy MDMA).
 3. Vényköteles gyógyszerek, például kodeines fájdalomcsillapítók, amfetaminok, egyes antidepresszánsok és nyugtatók.
 4. Oldószerek (ragasztó-szipuzás).
 5. Ételek.
 6. Kóros viselkedésformák, például szerencsejáték és kényszeres vásárlás, vagy kényszeres szexuális tevékenység (nőknél nimfo-mániának nevezik).

Mi az a függőség? Mi áll hátterében?

A függőség (addikció) természetellenes vágy egy bizonyos érzés vagy érzet és az azt előidéző étel, ital, kábítószer vagy vi-selkedésmód iránt, amely átmeneti eufóriát, izgalmat, jó közérzetet és a fájdalom megszűnését eredményezi.

A függőség szinte minden formájának káros, olykor végzetes fizikai következményei vannak, és alapvetően megváltoztatják a függőségben szenvedő és a körülötte élők életét. A függővé válás korai felismerése a legjobb módja annak, hogy elkerüljük a valódi függőség kialakulását. Ha valaki függővé válik, gyógyítása nehéz, fájdalmas és költséges lehet.

Mi az oka annak, hogy míg az egyik ember, aki időnként élvezeti szerekkel kísérletezik vagy jutalmazza magát, később függővé válik, addig egy másik – látszólag hasonló háttérrel rendelkező – ember nem? A függőségnek négy fő tényezőjét tanulmányozták. Nem valószínű, hogy ezek közül csak egy áll a függőségre való hajlam hátterében: sokkal inkább lehetséges, hogy mind a négy tényező szerepet játszik, ám ezek egyénenként eltérő súllyal jelentkeznek.

A rendszeres alkoholfogyasztásra számos betegség viszszavezethető. Ma minden tizedik embert érint az alkoholizmus

Az alkoholizmus ma a legtöbb nyugati országban komoly probléma. A mérsékelt alkoholfogyasztás a társas élet kellemes és ártalmatlan része lehet, de a túlzott alkoholizálás jóval veszélyesebb.

Az alkoholizmus becslések szerint legalább minden tizedik embert érinti, és közvetlenül felelős a tartós májkárosodás, a szívbetegség és egyes ráktípusok kialakulásáért. Szerepet játszik az otthoni balesetek közel harmadában, és a gyilkosságok, valamint a fulladásos halálesetek csaknem ugyanekkora hányadában. Az erőszakos bűncselekmények felében jelen van az alkohol, és a közúti balesetek egyik fő okaként tartják számon.

A nők kevésbé ellenállók az alkohollal szemben, mint a férfiak, mivel az alkohol lebontásában részt vevő egyik emésztő-enzim esetükben kevésbé hatékonyan működik. Az alkohol nőkben gyorsabban bejut a keringésbe, ami növeli a májkárosodás kockázatát. Ráadásul a nők általában kisebb tömegűek, mint a férfiak, és több zsírszövetük van, amelyben kisebb arányban található az alkoholt hígítani képes víz. Ez a fogékonyság a menstruáció alatt növekedni látszik.

A18 és 29 év közötti fiatal nőknek különösen fontos tisztában lenniük azzal, hogy az alkoholnak milyen hatása lehet az életükre. Az ebbe a korosztályba tartozó nők hajlamosak túl sok alkoholt fogyasztani, függővé válni, illetve alkalomszerűen, például társaságban inni, aminek során nő az erőszakos cselekedetek, a szexuális támadás vagy a védekezés nélküli szex kockázata.

Mikor kell kerülni az alkoholt? Várandósság idején különösen veszélyes!

Azoknak a nőknek, akik szeretnének teherbe esni vagy terhesek, illetve szoptatnak, teljesen fel kell hagyniuk az ivással.

Ha májbetegségben vagy májkárosodásban (hepatitis, cirrózis), emésztési zavarban (gastritis) vagy epilepsziában szenvedünk, ne igyunk alkoholt.

Bizonyos hatóanyagok, például a met-ronidazol (melyet fogászati vagy nőgyógyászati fertőzések kezelésére alkalmaznak), és egyes altatók, nyugtatók, fájdalomcsillapítók, vérhígítók és anti-hisztaminok kedvezőtlenül reagálnak az alkohollal, vagy az alkohol semlegesíti a hatásukat. Ha vényköteles gyógyszert szedünk, kérjük ki orvosunk tanácsát az alkoholfogyasztással kapcsolatban.

Alkoholproblémái vannak? Merjen segítséget kérni!

Az alkoholisták számára nehéz abbahagyni az ivást segítség nélkül, de a függőség mértékétől és a fizikai és lelki károsodástól függően számos kezelési mód áll rendelkezésre.

Sok esetben orvosi beavatkozásra lehet szükség a kellemetlen elvonási tünetek enyhítésére.

Az alkoholproblémában szenvedők rendszeresen

 • nem tudják teljesíteni munkahelyi, iskolai, otthoni kötelességeiket,
 • emlékezetkieséseik vannak, nem tudják felidézni, hogyan jutottak haza, mit mondtak és tettek előző éjjel,
 • nem hagyják abba az ivást a jogi következmények (alkoholos befolyásoltság alatti vezetés) és az alkohol személyes kapcsolataikat károsító hatása ellenére sem,
 • felkeléskor azonnal inniuk kell, hogy „kisimítsák az idegeiket”, vagy megszabaduljanak a másnaposságtól.

Mennyi alkoholt fogyaszthatunk büntetlenül?

Az ajánlott maximális fogyasztás egy nő számára 14-21 egység egy héten

Biztonságos alkoholszint

Egy egység:

 • 300 ml sör,
 • 50 ml erősített bor (portói, sherry, marsala, madeira),
 • 25 ml tömény (pálinka, konyak, whisky)

A mérsékelt, a fenti korlátot nem túllépő ivás megvédhet a szívbetegségtől, ám ez csak a menopauzán átesett nőkre és a 40 év fölötti férfiakra vonatkozik. A nők számára még a mérsékelt ivás is növeli az emlőrák kockázatát.

Javasolhatják vitaminkiegészítők, különösen B6-vitamin és tiamin szedését a májkárosodás és az egészségtelen táplálkozás miatti idegi károsodás gyógyulásának elősegítésére.

Felírhatnak averziós terápiát, például diszulfirám formájában, amelynek hatására alkohol fogyasztásakor súlyos és kellemetlen fizikai reakció lép fel. Javasolhatják továbbá antidepresszánsok és szorongásoldó gyógyszerek szedését, ha pszichiátriai betegség áll a háttérben.

Az alkoholfüggőség nagy terhet ró a beteg családjára, ezért rendkívül fontos lehet a külső támogatás, például a pszichoterápia vagy a tanácsadás.

Az önkéntes támogató csoportok, melyek közül kiemelendők az országos hatáskörű Anonim Alkoholisták (AA) és a kapcsolódó szervezetek, az Al-Anon (az alkoholisták családja részére) és az Alateen (a fiatalkorú alkoholisták számára), hosszú távú érzelmi és gyakorlati támaszt nyújtanak a leszokni kívánóknak.

Az iszákos vagy alkoholista emberek hajlamosak titkolózni; elrejtik az alkoholtartalékokat, és nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy álcázzák alkoholfogyasztásukat. Egy támogató csoportban lenni, ahol nyíltan elismerik a problémát, nagy lépés a probléma leküzdése felé.

Bár az alkohol bármilyen társas eseményt feldobhat, a nőknek különösen ajánlott, hogy májuk egészsége érdekében minden héten tartsanak néhány alkoholmentes napot. Azok szá-mára, akik nehezen tudnak ellenállni a kísértésnek, a legjobb megoldás lehet, ha ilyenkor elkerülik a bulikat.

Már rövid távon is számos veszélyhelyzetbe kerülhetünk az alkohol fogyasztásától. A kiszáradás súlyos tüneteket okozhat!

Az első hatás a gátlások csökkenése: ha iszunk, élénkké, beszédessé válunk, önbizalmunk megnő, ellazulunk. Az ítélőképesség és a koordináció viszont romlik. Bizonyos idő elteltével, amely egyénenként változó, a káros hatások meghatározók lehetnek. Az alkoholt fogyasztó ember agresszívvé válhat vagy érzelgős önsajnálattól csöpöghet; beszéde zavarossá, mozgása koordinálatlanná válhat, eleshet, nekimehet tárgyaknak vagy felboríthatja őket.

Egy kemény ivással töltött este másnaposságot eredményezhet, amelyet a dehidratáció (kiszáradás) és a vérben felhalmozódó toxinok (mérgező anyagok) kombinációja okoz. Jellemző tünetei az akut fejfájás, remegés, hányinger, kedvetlenség, és hogy az illető képtelen felidézni az előző éjjel történteket (alkoholos amnézia). Súlyos esetekben hányinger, hányás, zavarodottság, látászavarok, delírium tremens, sőt kóma is felléphet. Az akut alkoholmérgezés vagy a hányadék belélegzése kómás állapotban halált okozhat.

Az alkohol hosszú távú hatásai

 • A szájüregben, torokban, gyomorban, vastagbélben, májban és az emlőben kialakuló rákos elfajulás.
 • Szív- és keringési betegségek, például stroke és a szívizom elégtelen vérellátásából eredő ischaemiás szívbetegség.
 • Agyi és idegi károsodás, mely gyakran fájdalmat okoz a karban és a lábban, és esetenként tartós szellemi károsodáshoz, súlyos emlékezetromláshoz vezet.
 • Különböző szervek, elsősorban a máj károsodása (cirrózis és hepatitis), valamint a gyomor és a hasnyálmirigy károsodása.
 • Gyomor- és bélrendszeri betegségek, például gastritis (gyomorhurut), fekélyek, hasnyálmirigy-gyulladás, vérzés a belekben, hasmenés és hányinger.
 • Alultápláltság a rendszeres étkezések háttérbe szorulása miatt. Ez gyengeséghez és izomsorvadáshoz, tápanyaghiányból eredő betegségekhez vezet.
 • Meddőség vagy impotencia.
 • Magzati alkoholszindróma.

Hogyan sikerülhet leszokni az alkoholról? Fontos a pszichés és a testi tünetek enyhítése

Ha valaki le akar szokni az alkoholfogyasztásról, az egyik legfontosabb dolog, hogy lépésenként haladjon, és minden alkoholmentes napra győzelemként tekintsen. Lesznek jó és rossz napok, de ha visszaesünk, próbáljuk rögtön túltenni magunkat rajta, és kezdjük újra. Jól működhet egy jutalmazó rendszer is: ha például az addig ivásra költött pénzt valami kedvünkre való dologra költjük, az segíthet leküzdeni a kísértést.

A legtöbb alkoholista azt tapasztalja, hogy jobb egyáltalán nem inni, mint megpróbálni megállni egy ital után: amint ugyanis az alkohol a vérbe kerül, felébreszti a vágyat még több alkohol iránt. Kerüljük azokat a helyeket, embereket, alkalmakat, amelyeket korábbi éle tünkben az alkohollal kapcsoltunk össze.

A dohány a függőséget kialakító szerek közül a leggyakoribb, és az idő előtt bekövetkező halál egyik legfontosabb kiváltó oka.

A társadalmi csoportok közül a fiatal nők körében terjed a leginkább a dohányzás. Annak ellenére, hogy a nikotin, a dohány aktív hatóanyaga, közismerten fizikai függőséget okoz és karcinogén (rákkeltő hatású), a cigarettásdobozokon és máshol elhelyezett figyelmeztetésekkel nem sikerült visszaszorítani a dohányzást ebben a sebezhető csoportban.

A nőket sokszor jobban veszélyezteti a dohányzás, mint a férfiakat, mivel más kémiai reakciókat vált ki bennük a nikotin.

Ennek lehetséges okai közt szerepel a modern életmóddal járó stressz és az estéiket bárokban töltő nők számának növekedése. Akadnak nők, akiket az alakjuk miatti aggodalom késztet dohányzásra – ezáltal akarnak fogyni, ugyanis a dohányzás valamelyest csökkenti az étvágyat.

A nőket sokszor jobban veszélyezteti a dohányzás, mint a férfiakat, mivel más kémiai reakciókat vált ki bennük a nikotin. Növeli a méhnyak-, a tüdő-, a húgyhólyag- és más rákok kialakulásának kockázatát, valamint annak veszélyét, hogy a menopauza akár két évvel hamarabb következzen be, mint egyébként.

A dohányzás hatása testünkre

A cigarettafüstben körülbelül 3600 vegyület van, amelyek közül számos karcinogén. Ha a toxikus anyagok a tüdőbe kerülnek, a véráramba, majd a májba jutnak. A máj enzimei semlegesítik azokat az anyagokat, amelyek veszélyesek lehetnek a szervezetre: lebontják őket, így vizelet vagy széklet útján, illetve a bőrön át, verejték formájában távoznak.

A dohányzás bizonyítottan összefügg a rák különböző típusaival, elsősorban a tüdőrákkal, a gégerákkal és a nyelv, az ajkak és a szájüreg rákbetegségével. A dohányzás és az emlőrák közti kapcsolatot egyelőre vitatják, ám egyes nők esetében kimutatható a kapcsolat a dohányzás és az emlőrák kialakulásának valószínűsége között.

Azoknak a nőknek az esetében, akiknek szervezete a NAT2 jelű gént hordozza, a méregtelenítő enzimek lassan működnek, ezáltal a karcinogéneknek több idejük van áthaladni a szervezeten, így minden szervhez eljutnak.

Hogyan szokjunk le a dohányzásról? Bőrtapaszok, rágógumik- a választék rendkívül széles!

A dohányzásról való leszokást kísérő elvonási tünetek kevésbé súlyosak, mint más élvezeti szerek esetében. Ám a leszokás távolról sem könnyű, mivel a dohány utáni fizikai vágyakozás hónapokig, akár évekig megmaradhat. A gyakori tünetek közé tartozik az ingerlékenység, a nyugtalanság, a szorongás és a hízásra való hajlam. Úgy tűnik, a leghosszabban tartó eredményeket olyan technikákkal lehet elérni, amelyek testünkre és szellemünkre egyaránt hatnak. Számos segítő módszer áll rendelkezésünkre.

A nikotinos bőrtapaszok és rágógumik kis adagban tartalmaznak nikotint, de vigyáznunk kell, hogy ne szokjunk rá ezekre a dohányzás helyett, ezért 3 hónapnál tovább ne használjuk. E probléma valamennyi nikotinpótló terápia esetében fennáll.

A dohányzás következményei

A nem dohányzókkal összehasonlítva a dohányzóknál nagyobb a következő betegségek kialakulásának kockázata.

 • Rák, főként tüdőrák, valamint hasnyálmirigy-, húgyhólyag-, száj-, torok-, gége- és nyelőcsőrák.
 • Krónikus hörghurut, tüdőtágulás és a tüdő fertőző betegségeire, például a tuberkulózisra való fogékonyság. Az oxigén szállítása a vérben nem megfelelő, ami fizikai aktivitás hiányá-ban is légszomjhoz vezet.
 • Szív- és keringési betegségek. A dohányzás növeli a koszorúér-betegség (angina, koszorúér-trombózis vagy szívroham) kockázatát, és rontja a perifériás keringés hatékonyságát, különösen a lábban.
 • A fog- és ínybetegségek nagyobb gyakorisága.
 • A fekélyek perforálódhatnak (kilyukadnak), mivel a füstben lévő nikotin megakadályozza a gyomorban és a patkóbélben kialakuló fekélyek gyógyulását.
 • A dohányzás a magas vérnyomással (hipertónia) is összefügg, amely növeli a stroke, a szívelégtelenség, a szívkoszorúér-betegség és valószínűleg a vesekárosodás kockázatát. A cigarettázás érrendszeri betegségeket (szívbetegség, stroke, üszkösödő sebek a lábon) is okoz, mivel növeli a vérlemezkék „összetapadását”, ezáltal az artériákat elzáró vérrögök keletkezésének kockázatát.

Dohányzás és gyermekvállalás

Az orvosi kutatások számos bizonyítékkal szolgálnak a fogamzás előtti és a terhesség alatti dohányzás veszélyeiről.

Tudjuk, hogy a dohányzó nők nehezebben esnek teherbe természetes úton. A vetélés, a halva születés és a csecsemőhalál gyakoribb, ha az anya dohányzik. A dohányzás a kétszeresére növeli a koraszülés kockázatát, és az újszülött általában az átlagnál kisebb és könnyebb.

Ha abbahagyjuk a dohányzást, szinte azonnal tapasztalhatóaz egészségi állapot javulása

 • 20 perc múlva

Vérnyomásunk és pulzusszámunk csökken. Kezünk és lábunk hőmérséklete visszatér a normális értékre.

 • 8 óra múlva

A vér nikotin- és szén-monoxid-tartalma a felére csökken. Az oxigénszint a normális értékre nő.

 • 24-48 óra múlva

A szervezetből kiürül a szén-monoxid és a nikotin. íz- és szagérzékelésünk javul.

 • 2-3 hónap múlva

Keringésünk javul. A járás könnyebbé válik. Tüdőnk teljesítménye akár 30 százalékkal javulhat.

 • 9 hónap – 1 év múlva

Csökken a köhögés, az arcüregek dugulása, a fáradtság és a légszomj. A tüdők tisztábbak és ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben. A szívkoszorúér-betegség kockázata a korábbi szint felére csökken.

 • 5 év múlva

A tüdőrák kockázata a napi 20 cigarettát elszívó emberéhez képest a felére csökken. A száj-, torok- és nyelőcsőrák kockázata is feleakkora.

 • 10 év múlva

A tüdőrák okozta halálozás kockázata hasonló a nem dohányzókéhoz. A praecancerosus (daganatmegelőző állapotú) sejtek lecserélődnek. A száj-, torok-, hólyag-, vese- és hasnyálmirigyrák kockázata csökken.

 • 15 év múlva

A szívinfarktus és a stroke kockázata ugyanakkora, mint a nemdohányzóknál, az egészségi állapot olyan, mint a sohasem dohányzóké.

Nagyobb a kockázatuk a veleszületett rendellenességeknek, például a nyúlszájnak és a végtag-deformációknak.

A dohányzó szülő gyermekének általános fizikai és szellemi fejlődése is zavart szenvedhet. Továbbá azok a gyermekek, akik szüleik dohányzása vagy füstös környezetben való gyakori tartózkodás miatt passzív dohányossá válnak, nagyobb valószínűséggel szenvednek légzőszervi betegségektől (például tüdőgyulladástól), fülproblémáktól.

Drogfüggőség: elsősorban a fiatal nők veszélyeztetettek

A kábítószer-használat, melynek számos formája van, komoly problémát jelent a modern társadalmakban. Az illegális kábítószerek a városokban a jogrendet fenyegető legnagyobb veszélyek közé tartoznak, a kábítószer-használatból eredő függőség, betegségek, rossz életminőség és társadalmi lecsúszás bemutatása gyakori téma a médiában. Kevésbé ismert, hogy a vényköteles gyógyszerekkel való visszaélés még ennél is gyakoribb, különösen nők körében, és nehezebb kimutatni. Egyes gyógyszerek fizikai és pszichológiai függőséget okoznak, más gyógyszerek csak pszichológiailag addiktívak, vagy szedésük szokássá válhat.

A drog terjedése sok nőnek ad okot aggodalomra, hiszen gyakran hallani, hogy dílerek vagy a kortársak fiatal, védtelen gyermekeket vesznek rá a droghasználatra. A kábítószerek a serdülők számára eszközt kínálhatnak a menekülésre vagy a szülőkkel és más tekintélyekkel szembeni lázadásra. Ha képesek vagyunk észrevenni az árulkodó jeleket, tragédiákat előzhetünk meg.

Ha a szülőkben felmerül a gyanú, hogy gyermekük kábítószerezik, beszélniük kell vele, és segítséget kell kérniük a háziorvostól vagy egy pszichológustól. A kábítószer-függőség társadalmi és személyes következményei éppoly súlyosak, mint az alkoholizmuséi, a jogi következmények azonban beláthatatlanok.

Nemcsak gyermekek vagy fiatalok válnak kábítószerfüggővé, a felnőttek is veszélyeztetettek. Az elhúzódó betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek a fájdalomcsillapítóktól az erősebb narkotikumokig terjednek, s előfordulhat, hogy valaki függővé válik tőlük. A munka vagy a stressz jelentette nyomás hatására is kipróbálhat valaki illegális drogokat; s nem minden felnőtt képes ellenállni a környezet nyomásának, ha például a baráti körben drogokkal kísérleteznek.

Mit árulnak az utcán? Néhány információ a forgalomban levő drogokról

Az úgynevezett rekreációs drogoknak általában kevésbé súlyos hosszú távú fizikai hatásaik vannak, mint az alkoholnak vagy a dohánynak. A kábítószerezők számára a legnagyobb kockázatot a gyakran halálos túladagolás, illetve a hepatitis B-vel vagy HIV-vel (az AIDS-et okozó vírussal) való megfertőződés jelenti, melynek oka gyakran a közös tűhasználat.

 • Narkotikumok : Az ópium és az opiátok (heroin, morfin) mind fizikai, mind pszichológiai értelemben a legadditívabb szerek közé tartoznak. A narkotikumok a szervezet idegi ingerületátvivő anyagaira hatnak, így az elvonási tünetek súlyosak lehetnek. A narkotikumokat injekció formájában (mely együtt jár a HIV-fertőzés kockázatával), orálisan vagy a füstöt belélegezve használják.
 • Kokain : A kokain legismertebb formája a fehér por, amelyet az orron keresztül szívnak fel. A kokain erős tudatmódosító hatású szer, mely gátolja az agyban egyes idegi átvivőanyagok (dopamin, noradrenalin és szerotonin) lebomlását, így azok felszaporodva élénkítő hatást és eufóriát váltanak ki. A kokain egyrészt káros, másrészt igen addiktív. Hosszú távon számos problémát okoz, például ingerlékenységet, fogyást, depressziót, személyiségváltozást és paranoiát.
 • Hallucinogének: Egyes hallucinogén drogok (pszichedelikumok) a természetben is előfordulnak, így a peyote kaktuszban, a meszkalinban és a pszilo-cibinben („a bolondgombák” hatóanyagaiban). Ám a legtöbbjük szintetikus, amilyen például az LSD és a PCP (fencik-lidin). A hallucinogének érzékszervi, különösen vizuális érzékcsalódásokat okoznak, és az ilyen szert használók intenzív érzelmeket élnek át. A pupillák kitágulnak, a légzés szabálytalanná válik. A hallucinogének emellett intenzív paranoiát, zavartságot és depressziót okozhatnak, aminek következményei lehetnek a lelki egészségre. A hallucinogének használata inkább szokássá, mint függőséggé alakul.
 • Amfetaminok: Az amfetamin, a metamfetamin (speed) és a metiléndioxi-metamfetamin (MDMA, extasy) drogok igen népszerűek az éjszakai szórakozóhelyeken. Az amfetaminokat „feldobószereknek” is nevezik, mivel serkentik az idegrendszert, éberséget, álmatlanságot és eufóriát okoznak. Időnként hallu-cinációval is járnak. Inkább pszichés, mint fizikai függőséget alakítanak ki: nem a szervezet szokik hozzá és követeli a szert, hanem a szer kiváltotta élmény újbóli átélésének vágya okoz addikciót. Hosszú távú használatuk ingerlékenységhez, személyiségváltozáshoz és paranoiához vezethet.
 • Cannabis : A marihuána, hasis vagy fű néven is ismert cannabis az egyik legkevésbé addiktív és leggyakrabban használt illegális szer. Általában elszívják a növény leveleiből vagy gyantából készült cigarettát, ami ellazultságot, eufóriát, tér- és időbeli dezorientáltságot és időnként hallucinációkat okoz. Rohamszerű faláskényszert, kívánósságot, álmosságot, ritkábban paranoiát (téves rögeszméket) is előidézhet. Főként azért veszélyes, mert a leggyakrabban ez jelenti az első ismerkedést a drogkultúrával.
 • Oldószerek: Az oldószerek használata vagy a szipuzás fiatal tinédzserek, különösen fiúk körében a leggyakoribb. A leginkább használt szerek a toluént vagy acetont tartalmazó ragasztók, a körömlakklemosó, a butános öngyújtók üzemanyaga és egyes aeroszolok. A gőzt általában az arcra húzott nejlonzacskóból lélegzik be. A tünetek hasonlóak az alkoholéhoz, de kialakulhat jól látható kiütés is a száj és az orr körül. Nagy dózisban e szerek hallucinációkat és kómát, súlyos esetekben a koordinációs készség tartós károsodását, végül halált okozhatnak. Az oldószerek nem addiktívak; a legtöbben kinövik ezt a káros szokást.

Bánjunk óvatosan a vényköteles szerekkel! Függőséget okozhatnak!

Az orvos által felírt gyógyszerek között addiktív is előfordul. Ezeket általában akut vagy krónikus fájdalom, illetve szorongás vagy depresszió kezelésére írják fel. Tudatában kell lennünk ennek a kockázatnak, s ha ilyen gyógyszert szedünk, figyeljük reakciónkat, hogy észrevegyük a függőség esetleges jeleit.

A narkotikumok közé tartoznak az ópiumszármazékok – a morfin, a kodein, a métádon és más szerek, például az oxikodon -, amelyeket súlyos betegségek esetén a fájdalom csillapítására írnak fel. A rák vagy más betegség végső fázisában szükségessé válhat a kábító fájdalomcsillapítók használata.

Az amfetaminokat korábban depresszió, krónikus fáradtság, illetve étvágycsökkentő hatásuk miatt elhízás ellen írták fel. Ma Magyarországon a korszerűbb készítményeket használják, törzskönyvezett gyógyszerként amfetamint nem forgalmaznak. Illegálisan hozzájuthatunk egyes, gyógyszerként nem törzskönyvezett fogyasztótablettákhoz, amelyek amfetaminszármazékot tartalmaznak.

A benzodiazepineket (nyugtatókat) álmatlanság, szorongás és depresszió kezelésére alkalmazzák. Ebbe a csoportba tartoznak azok a szerek, amelyekkel a legtöbb visszaélés történik, így a klór-diazepoxid, a diazepam, a medazepam, az alprazolam és a midazolam. Ezek a szerek ellazultságot, közérzetjavulást, alkalmankénti eufóriát, ritkán halluciná-ciót okoznak. Nagy dózisban zavartsághoz, kómához, halálhoz vezethetnek. A PCP (fenciklidin) hallucinációkat és más extrém fizikai és pszichés hatásokat idéz elő; Magyarországon gyógyszerként nem használjuk, kábítószernek minősülő anyag.

A leggyakoribb hangulatbefolyásoló szerek, amelyeket nők számára felírnak, az antidepresszánsok.

Némelyikük szelektív szerotoninvisszavétel-gátló (SSRI), mint például a fluoxetin, a citalopram, a paroxetin és a szertralin. Bár ezek nem alakítanak ki olyan függőséget, mint a kemény drogok, elvonási tünetként zavartság és depresszió léphet fel.

A cannabist külföldön kemoterápiával kezelt rákbetegeknek szokták felírni hányinger- és fájdalomcsillapításra.

A függők kezelésének két fázisa van: az elvonás és a rehabilitáció.

Az elvonási tünetek egyes drogok – különösen a narkotikumok és a nyugtatók – esetében súlyosak lehetnek. Ezek közé tartozik az izzadás, a hasmenés, a hányinger, a hányás, a hasi görcsök, a libabőr, a könnyezés és orrfolyás, az ásítás, az ingerlékenység, az álmatlanság, a zavartság, a szorongás és a depresszió. A tünetek egy hétig vagy tovább tarthatnak, és gyakran orvosi felügyeletre is szükség van. Előfordul, hogy a súlyos tünetek enyhítésére kevésbé addiktív pótszert – például narkotikumok megvonása esetén metadont (Métádon EP) – adnak egyre kisebb dózisban, mely képes helyettesíteni a megvont kábítószert, de annak előnytelen hatásai nélkül.

A rehabilitáció és a visszaesés megelőzése hosszú távú fenntartó program segítségével lehetséges; ez általában tanácsadást vagy pszichoterápiát jelent. A családtagok vagy egy támogató csoport aktív segítsége és a volt függő erős motivációja nélkül gyakorlatilag lehetetlen sikert elérni. Hatékonyak lehetnek a viselkedésterápia egyes formái, például az averziós terápia, melynek során a függő a szert hányingerrel vagy undorral kezdi társítani. Számos önsegítő csoport létezik, ahol gyakran volt függők nyújtanak támogatást és kezelést.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.