Egészségügyi kérdezz-felelek

Hasmenés elleni szerek – GYIK

Jobb, ha beveszek valamit a hasmenés ellen, vagy inkább hagyjam a szervezetemet jól „kitisztulni”?

Az esetek többségében jobb, ha egyszerűen csak több folyadékot fogyaszt a veszteség pótlására, és hagyja, hogy minden más természetes úton játszódjék le. A hasmenés elleni gyógyszerek enyhítik ugyan a problémát, de akadályozhatják szervezetének a vírusoktól és a fertőzött ételektől ez a „hasmars” két leggyakoribb oka való megszabadulására tett erőfeszítéseit.

Előfordulhat, hogy a hasmenés megszüntetésével a kórokozókat a bélrendszere foglyaivá teszi, s ezzel meghosszabbítja panaszai időtartamát. Mindazonáltal, ha kínzó hasgörcsei is vannak, akkor mégis érdemes lehet gyógyszeres segítséget igénybe vennie. Amennyiben a hasmenés két nap után sem enyhül, feltétlenül forduljon orvoshoz és kérjen segítséget!

Legyen óvatos, ha gyermekeknek ad hasmenés elleni gyógyszereket! Orvosi javaslat nélkül ne adjon bizmut-szubszalicilátot tartalmazó orvosságokat 12 év alatti gyermekeknek!

Hiba lenne…: hasmenés elleni szert szedni láz esetén

Soha ne szedjen saját döntés alapján hasmenés elleni szert, ha láza is van, illetve ha a széklete vért vagy nyálkát tartalmaz! Ezek olyan fertőzésre utaló jelek, amely orvosi ellátást igényel.

Tényleg megelőzhető az utazási gyomorrontás bizmut-szubszalicilát szedésével?

A szer jelentősen csökkentheti a kockázatot. Az úti céljához való megérkezés után vegyen be mindennap kétszer egy bizmut-szubszalicilátot tartalmazó tablettát. Ha így tesz, 6085 százalékkal csökkentheti a hasmenés kialakulásának kockázatát. A hatóanyag a jelek szerint meggátolja, hogy a baktériumok a bélfalhoz tapadjanak, emellett csökkenti a belek folyadéktartalmát.

Megjegyzendő, hogy a bizmut-szubszalicilát feketére színezheti a nyelvet és a székletet, s ha túl sokat vesz be belőle, az fülcsengést okozhat. Ne használja, ha terhes, ha allergiás az aszpirinre, vagy ha vérhígítókat, például warfarint vagy acenokumarolt szed, esetleg metotrexátot, illetve köszvény elleni probenecidet is előírt az orvos!

De még ha utazásai közben használ is bizmut-szubszalicilátot, akkor is tegyen meg mindent a potenciálisan fertőzött ételekkel és vízzel való érintkezés elkerülése érdekében! Ne igyon csapvizet, és még fogmosáshoz se használja azt, ne kérjen jeget az italaiba, és csak olyan ételeket egyen, amelyek meghámozhatok, előre csomagoltak, tisztítottak vagy tűzforrók!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.