Magasvérnyomás kezelése

Hipertónia kezelése: pszichoterápiás módszerek

Mielőtt a hipertónia gyógyszeres kezelésinek ismertetésére rátér­nénk, röviden megemlítjük azokat a kezelési módszereket, melyek az utóbbi években elsősorban külföldön nagyon elterjedtek, és hasznosan egészíthetik, ki esetleg helyettesíthetik a gyógyszeres terápiát.

A pszichoterápiás módszerek

Melyek elsősorban azokon a betegeken hozhatnak létre emlí­tésre méltó vérnyomáscsökkenést, akik eleve hajlamosak feszültség­re, a legkisebb stresszre érzékenyen reagálnak, vagy magánéletük­ben van valami zavar, mely kedvezőtlenül befolyásolja szervi működéseiket, így vérnyomásukat is.

E kezelések legegyszerűbb formája a relaxáció (relaxál = ellazul), amikor a beteg teljesen nyugodt körülmények között tudatosan és fokozatosan ellazítja testének izmait, kezdve a lábon, felfelé haladva nyakig, vagy esetleg fordítva. A módszer időigényes, rendszeresen kell csinálni, de ered­ményes lehet nemcsak a vérnyomás, hanem a közérzet, étvágy, munkaképesség szempontjából is.

Terápiás módszerek

Bonyolultabb és rendszerint sza­kember segítségét, irányítását, esetleg aktív közreműködését igény­lik az olyan módszerek, mint az autogén tréning, a hipnózis vagy a transzcendentális meditáció ez utóbbi a keleti vallásokból került Amerikába, majd később Európába.

Számos vizsgálat bizonyítja, hogy ezekkel a módszerekkel csökkenteni lehet a vérnyomást, de az ma még nem világos, hogy lehet-e velük végleges gyógyulást elérni. Valószínű, hogy hatásuk elsősorban olyan magasvérnyomásos bete­geken várható, akik valójában nem a klasszikus értelemben vett hi­pertóniában szenvednek, hanem átmeneti vérnyomás-emelkedésük a külvilágból származó stressz elviselhetetlen fokozódásának vagy halmozódásának a következménye. A fent említett módszerek mel­lett természetesen ilyenkor a depressziót csökkentő gyógyszerek sze­désére is szükség lehet, de ezt nyilván csak szakorvos döntheti el.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.