Magasvérnyomás kezelése

A hipertónia okozta szívpanaszok tünetei

A szív szokott leghamarabb károsodni a magas vérnyomás következtében, ezért terhelésre (lépcsőn járás, kerékpározás emelkedőn, cipekedés) bekövetkező nehézlégzés vagy a mellkas középvonalában, a szegy­csont mögött jelentkező szorító-markoló fájdalom, mely a torok felé sugárzik, feltétlenül megemlítendő tünetek, mert kezdődő szívgyen­geséget, illetve a koszorúserek betegségét jelezhetik.

Persze nem szabad elfelejteni, hogy kövér emberek szívelégtelenség nélkül is fulladni szoktak, ha lépcsőn kell járniuk, és nem kellően edzésben levő fiatal, egészséges ember is elfullad, ha felsiet a harmadik eme­letre.

Miért dagad be a láb?

Lábdagadás, különösen estére, szintén fontos tünete a szív­gyengeségnek, de megint csak hangsúlyozni kell, hogy nagyon sok, más betegség is okozhatja a bokák duzzanatai pl. vesebetegségek, súlyos májbetegség, de leggyakoribb oka, ha a lábfej csontozatával és ízületeivel, statikai szempontból vannak problémák (pl. lúdtalp, boka- és harántsüllyedés stb.).

Másik gyakori oka a lábdagadásnak a visszerek betegsége, különösen a trombózis, az ortopédiai és érbe­tegségek szinte mindig eltérő mértékű dagadást okoznak a két lábon, míg a szív eredetű ödéma mindig szimmetrikus, vagyis a két lábon egyforma, ezek is fontos, az orvosnak megemlítendő adatok.

Éjszakai vizelet mennyiségének növekedése

Szív­elégtelenséget jelezhet továbbá az éjszakai vizelet mennyiségének növekedése a nappali rovására ezt viszont nem szabad összeté­veszteni azzal, amikor idős férfiak dülmirigyének (prosztata) meg­nagyobbodása gyakori vizelési okoz nappal is, de főleg éjjel, ilyen­kor viszont egy-egy alkalommal csak igen kevés vizelet távozik.

Heveny hólyaghurut bármely korban levők nők mindennapos betegségei ugyancsak gyakori, de csak néhány csepp vizelet erőlte­tett ürítésével jár, ez viszont nappal szokott kínosabb lenni, éjszakára megnyugszik az izgatott hólyagnyálkahártya. Mindezeket csak azért említjük, hogy vizelési panaszok esetén nem kell mindjárt szívelégte­lenségre gondolni.

Hipertónia – Ritmuszavar, szívdobogás- és szúrás

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.