Magasvérnyomás kezelése

Mik azok a szabad gyökök? Okoz-e hipertóniát?

Szabad gyököknek nevezzük azokat az instabil atomokat vagy molekulákat, amelyek páratlan számú elektronjai miatt szabad vegyérték­kel rendelkeznek.

Ennek következtében igen reaktívak, következésképpen nagyon rövid élettartamúak. A szervezetben kifejtett citotoxikus hatásuk számos betegséget okozhat, így az érfal és a szívizom károsításával be­folyásolják a vérnyomást is.

A szervezetben termelődő szabad gyököknek az alábbi állapotok és betegségek kiváltásában tulajdonítanak szerepet..

Betegségek, állapotok:

  • Érelmeszesedés. A szabad gyökök elősegítik a koleszterin és az alacsony sűrűségű lipoproteinek (LDL) oxidációját és lerakódását (atheroscle-rotikus plakkok) az aorta és más erek falában.
  • Öregedés. Az öregedésben több tényező játszik szerepet, így a lipid peroxidáció is.
  • Számos rákfajta. Egyre több adat szól amellett, hogy a szabad gyökök elősegítik az emlő-, a tüdő- és a gyomorrák kialakulását, de szerepük lehet más rosszindulatú daganatos betegségekben is.
  • Arthrosis
  • Légzőszervi megbetegedések
  • Szürkehályog kialakulása
  • Öregkori elbutulás, Alzheimer kór

A szabad gyökök hatásai kivédhetők, vagy csökkenthetők az úgynevezett antioxidánsokkal (E-vitamin, C-vitamin). Az E-vitamin (alfa-tokoferol) igen kifejezett antioxidáns a szervezetben, inaktiválja a szabad gyököket. A megfelelő antioxidáns hatás elérése céljából napi 800-1200 NE E-vitamin szedését javasolják. Mindamellett gondosan ügyelni kell az E-vitamin bevitelének kontraindikációira (magas vérnyomás, vérzékenység, diabetes stb.).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.