Magasvérnyomás kezelése

Hogyan változik a nők vérnyomása a menopauza után?

Menopauza után a szisztolés és a diasztolés vérnyomás is ma­gasabb, mint a menopauza előtt

A menopauza az 50 év körüli nők természetes öregedési folyamata, amelyet az endogén nemi hormonok, mindenekelőtt az ösztrogénhormonok csökkenése okoz. Egybehangzó az a megfigyelés, hogy meno­pauza után megváltoznak a cardiovasculáris működések, de nem ismerjük pontosan ezeknek a változásoknak a mechanizmusát. Feltételezik, hogy az alacsony ösztrogén hormonszint következtében csökken az érfal rugalmassága, csökken a nagy artériákban a compliance. Emiatt emelkedik a szisz­tolés vérnyomás.

Menopauza után kisebb mértékben csökken a vérnyomás alvás alatt, mint korábban, de a normotenzávekben nagyobb az alvás alatti csökkenés, mint a hipertenzívekben. Gyengül a szív pumpaműködése is. Foko­zottabban reagálnak a megterhelésekre, s ezt is felelőssé teszik a koszorúér-be­tegségek szaporodásáért. Mások viszont nem találtak kapcsolatot az ösztrogén hormonszint, a vérzsírok (trigliceridek, HDL, LDL) és a diasztolés vér­nyomás között.

A diasztolés vérnyomás a testtömeg index növekedésével pár­huzamosan emelkedett. Az érfal és a szívizom károsodásának kivédésére java­solják az ösztrogénhormon pótlását. A kétségtelenül kedvező eredmé­nyek ellenére sem állíthatjuk azonban, hogy az évekig történő hormonkezelés minden szempontból előnyös a nők számára. Mindamellett az életkornak meg­felelő, egészséges életmód nagymértékben csökkentheti a menopauza kelle­metlen következményeit.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.