Magasvérnyomás kezelése

Milyen kapcsolat van a hipertónia és a cukorbetegség között?

Egyfelől a cukorbetegek körében kétszer annyi a hipertóniás, mint a nem cukorbetegek között, másfelől a hipertónia elősegíti a cukorbetegség kialakulását

A klinikai megfigyelések azt mutatják, hogy minél hosszabb ideje cukorbeteg az egyén, annál valószínűbb, hogy kialakul a hipertónia is. A számos vizsgálat mellett sem tudjuk azonban pontosan, hogy mi az oka a magas vérnyomás betegség kialakulásának. Az állandóan magas vércukorszint (krónikus hyperglykaemia) károsítja az erek falát (angiopathia diabetica).

Az érfalkárosodás tulajdonképpen minden érszakaszon jelentkezik, de igen súlyos következményekkel jár a retinában, a vesében és az agyban. A hipertónia rendszerint akkor alakul ki, amikor a vesék is károsodtak. A hipertónia még inkább elősegíti a további megbetegedések (retinopathia diabetica, myocar-dialis ischaemia, stroke) kialakulását.

Előfordul posturalis hipotenzió is, aminek a tünetei (szédülés, hányinger, gyengeség, kollapszus stb.) összetéveszthetők a hypoglykemiás rosszulléttel. Bonyolítja a képet az, hogy fekvő testhelyzetben magas a vérnyomás, álló testhelyzetben pedig alacsony. Ilyen­kor a magas fejpárna segíthet alváskor, álló testhelyzetben pedig a 2-4 órán­kénti 10%-os phenylephrine hydrochloride orrspray segíthet.

Jegyezzük meg! A fentiek alapján nemcsak a vércukrot, hanem a vérnyomást is rendszeresen ellenőrizni kell a cukorbeteg egyénekben.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.