Orvosi tanácsok

Könnyedén a változásokról: menopauza

A nők életében az egyik legfontosabb mérföldkő a havi-vérzések elma­radása, azaz a menopauza. Ez a hormonrendszer jelentős átalakulásá­val jár, s többféle tünetet okozhat, akár éveken át. A férfiak életében is van egy ehhez hasonló változás. Olvasson tovább, hogy megtudja, milyen módszerekkel csökkentheti e változások hatását.

Váltson szójára!

A változókorban lévő nők „szuperétele” izoflavonokat tartalmaz, amelyek természetes ösztrogénként hatva enyhítik az olyan tüneteket, mint a hőhullá­mok vagy a folyadék-visszatartás. A szójának számos további előnye is van

Íme néhány:

 • A szív egészsége A szójafehérjék és az izoflavonok csökkentik a vér koleszterin­szintjét és a vérrögképződési hajlamot.
 • Csontsűrűség Mivel hozzájárul a meg­felelő kalcium- és ösztrogénszint fenntartásá­hoz, segít megőrizni a csontok erősségét.
 • Az immunrendszer megsegítése A szó­jában lévő antioxidánsok segítenek a fertőzé­sek elleni védekezésben. Egy másik szója­vegyület, a genisztin gátolhatja az emlő- és a vastagbélrák kialakulását.

Növelje étrendje szójatartalmát azzal, hogy áttér a szójatejre és a szójajoghurtra, tofut használ a ragukban, vagy sütéskor szójalisz­tet ad a búzaliszthez (fele-fele arányban). Próbáljon edamamét (fiatal szójabab) venni, amely kifejezetten finom, ha hüvelyestül eszik, némi tengeri sóval ízesítve. A miszó nevű erjesztett szójakrémből ízletes leves készíthető, de ha magas a vérnyomása, csak mértékkel fogyasszon belőle, mivel sok ben­ne a nátrium. Figyelem: a szója sok ember­ben allergiás tüneteket okozhat!

Antidepresszánsokkal a hőhullá­mok ellen

Ha gondjai vannak a hőhullá­mokkal, és ha a hormonpótló kezelést (HRT) nem alkalmazhatja, érdeklődjön orvosánál a legfrissebb antidepresszáns-kezelésekről. Az SSRI- (szelektív szerotoninvisszavétel-gátló) antidepresszánsok a szerotonin, azaz a „jó közérzet” hormon szintjének növelésével hatnak, s tanulmányozásuk során amerikai tudósok úgy találták, hogy az ezeket a gyógyszereket szedők esetében több mint 20 százalékkal csökkentek a hőhullámok is.

Jegyezzük meg! Az antidepresszánsok a hangulat javítása mellett a hőhullámokat is enyhíthetik.

A csodamágnes

Egy diszkrét, pénzérménél alig nagyobb, műanyag bevonatú mágnes is enyhítheti a menopauza tüneteit. A gyógyszertárak­ban Ladycare néven árult termék növel­heti a női nemi hormonok szintjét. Egy vizsgálatban 508, a változó korú nőt kér­tek meg, hogy hordják az eszközt három hónapon át éjjel-nappal, az alsóneműjük­re csíptetve.

Az összes résztvevő tapasz­talt kedvező hatásokat: a szorongás, a hangulatingadozások, a kimerültség, az alvászavarok, az inkontinencia és az emlő­érzékenység akár 70 százalékkal enyhült, a hőhullámok, az éjszakai izzadás, az in­gerlékenység, a libidó és az összpontosító képesség terén pedig 30 százalékos javu­lást tapasztaltak. A módszert alkalmazók egyötöde még fogyott is. A mágnes Magyarországon egyelőre nem kapható.

Enyhítse „E”-vel!

A vitaminok közül az E-vitamin a leghasznosabb a hőhullámok el­len. Szakemberek megállapították, hogy leg­alább négy hónapon át szedve már napi 400 nemzetközi egység (NE) is enyhítheti a hü­velyszárazságot. Ezek az előnyök hüvelypesszárium alkalmazásával is elérhetők. Mielőtt azonban E-vitaminos táplálékkiegészítőt szedne, kérdezze meg orvosától, hogy bizton­ságos-e az ön számára. Az élelmiszerek közül az E-vitamin jó forrásai a zöld színű levél­zöldségek, a mandula és a napraforgómag.

Számoljon le a szárazsággal!

A menopauzát követő hormonális változások egyik elkerülhetetlen következménye a hü­velyszárazság, amely kellemetlenné, sőt oly­kor fájdalmassá teszi a közösülést. E problé­ma ellen hatásos lehet az orvos által rendelt, ösztrogént tartalmazó hüvelykrém. De az or­vos felírhat ösztrogénes hüvely gyűrűt is: ezt a pesszárium nagyságú eszközt akár három hónapon át a helyén hagyhatja. Mindkét kezelés mellett szüksége lehet vízbázisú síkosítószerre is. Kísérletezzen, amíg meg nem találja az önnek legkedvezőbb megoldást!

Próbálja ki az akupunktúrát!

A menopauza kellemetlen tüneteinek enyhí­tésére megpróbálkozhat akupunktúrával is. Erről a hagyományos kínai gyógymódról kimutatták, hogy növeli az ösztrogén egyik rokon vegyületének, az ösztradiolnak a szint­jét a vérben – ez a hormon fontos szerepet játszik az egészséges csontszerkezet fenntar­tásában, valamint a hangulatingadozások és a depresszió elleni védekezésben. Az aku­punktúra emellett növelheti a közérzetet és a hangulatot javító, a szervezet hőmérsék­letét pedig stabilizáló endorfinok szintjét is.

Jegyezzük meg! A menopauza után az akupunktúra emelheti a jó közérzetet adó hormonok szintjét.

Ne hagyja figyelmen kívül a férfi-menopauzát!

Hosszú ideje folyik vita arról, valós jelenség-e a „férfimenopauza” (vagy „andropauza”), ám a tesztoszteron hormont tanulmányozó tudósok ma már bizonyosak abban, hogy létezik. A férfiak szexuális késztetéseinek hátterében álló tesztoszteron szintje 40 éves kor körül csök­kenni kezd, s emiatt a férfiak 40 és 60 éves koruk között lassan erősödő tüneteket ta­pasztalhatnak.

Ezek hasonlítanak a női menopauza egyes jelenségeihez, megtalálha­tó köztük a csökkenő libidó, a letargikusság és a depresszió is. Előfordulhat a csontsűrű­ség csökkenése, így könnyebben előfordul­hatnak csonttörések. A tesztoszteron csökke­nő szintje a szívet fenyegető veszélyeket is növeli, mivel fokozza a koszorúerek görcsös összehúzódásra való hajlamát, ami pedig az angina egyik fő oka. A következő tanácsok az andropauza korszakában segítenek a fér­fiaknak egészségük megőrzésében.

 • Mozogjon! A testmozgás növeli a hangu­latjavító endorfinok termelését, emellett se­gít a csontok és izmok erejének és egészségé­nek megőrzésében.
 • Változtasson étrendjén! A zsírban sze­gény, rostban és fehérjében gazdag étrend hozzájárul a hormontermelés fokozásához.
 • Több ásványi anyagot! A cinkben – ser­téshúsban, kesudióban, tengeri állatokban – gazdag étrend lehetővé teszi a tesztoszteron-szint fenntartását.
 • Próbálkozzon Ginkgo bilobával!
 • A gyógynövény segíthet az egészséges vér­keringés fenntartásában és a merevedési zavarok megelőzésében. A Ginkgo biloba segíthet a mereve-dési zavar megelőzésében.
 • Ne egyen grépfrútot! Ez a gyümölcs olyan anyagot tartalmaz, amely a tesztoszteront ösztrogénné alakíthatja át.
 • Kerülje a túlzott alkoholfogyasztást, mivel az a tesztoszteronszint további csök­kentése révén súlyosbíthatja az andropauzával járó problémákat.
 • Fontolja meg a férfi-HRT-t! Manapság egyre elfogadottabbá válik a férfiak hormon­pótló kezelése (HRT), amely azonban csak azoknak ajánlott, akiknek a laboratóriumi vizsgálata alátámasztja, hogy nagyon ala­csony a vérük hormonszintje, illetve akiknek semmilyen prosztatabetegségük nincs! Kérdezze meg orvosát erről a lehetőségről.

Hiszi, vagy sem! A menopauza kreatívabbá tesz.

A menopauza után a vér ösztrogén-szintjének csökkenése miatt változások következnek be a női agyban – pozitívak és negatívak egyaránt. Az agy működé­sének tanulmányozására alkalmas kor­szerű vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a menopauza korlátozhatja a bal agyfél­teke működését, s emiatt csökkenhetnek olyan, precizitást igénylő szellemi képes­ségek, mint a matematikai gondolkozás, jó hír viszont, hogy a jobb agyfélteke tevékenységének erősödése elősegítheti a kreativitást. Ennek tudatában a nők bátrabban használhatják ki újonnan föl­fedezett zenei, képzőművészi vagy irodal­mi kreativitásukat!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.