Magasvérnyomás kezelése

Hogyan változik a vérnyomás alvás alatt?

Általában csökken, de izgalmas álmok hatására emelkedik.

Az alvás nem homogén élettani állapot, mert szabályszerűen változik az alvás. Elsősorban az agy elektromos tevékenysége (EEG=elektroenkefalogram) alapján megkülönböztetünk lassú hullámú (SWS=slow wave sleep), mély alvási, amelyet még további négy fázisra szoktak felosztani, illetve paradox alvást, amikor alacsony amplitúdójú, gyors tevékenység figyelhető meg az EEG-ban.

Miután ebben a fázisban jellemzően gyors szemmozgások (rapid eye movements) jelentkeznek, ezért ezt a fázist REM fázisnak nevezzük. Mély alvásban a harántcsíkolt izmok tónusa csök­ken, lassú a légzés és alacsony a pulzusszám; ilyenkor a nyugalmi érték alá csökken a vérnyomás. Ezzel szemben REM fázisban fokozódik az izomtónus, különböző mozgások figyelhetők meg. Gyorsul a légzés és a szívműködés, s emelkedik a vérnyomás. Túlnyomóan ebben a fázisban jelentkeznek az álmok.

Gyötrő vagy rossz álmok hatása

A nagy érzelmi reakciókkal kísért álmok alatt magasra emelkedhet a vér­nyomás. A kínzó, gyötrelmes álmok megviselik az egészséges egyént is, a be­teg szív számára pedig akár végzetesek is lehetnek. Barbiturát tartalmú altatók hatására csökkennek a REM fázisok, de ébredéskor nem érzi magát kipihent­nek az az egyén, aki ilyen altatóval aludt el. Hasonló az alkohol hatása is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.