Magasvérnyomás kezelése

Van-e napszaki ingadozás a vérnyomásban?

Igen, van!

A nyugalmi vérnyomás a kora reggeli órákban (5 óra körül) a legala­csonyabb, s a késő délutáni órákban (19 óra körül) a legmagasabb. A napszaki ingadozás általában alacsony (10-15%), s csak teljesen nyugodt körülmények között mutatható ki. A vérnyomáshoz hasonlóan vál­tozik a szívfrekvencia is.

Miután számos tényező befolyásolja a vérnyomást, csak akkor tekinthetjük a mért vérnyomásváltozást a diurnalis ritmus megnyilvánulásának, hogyha kizártuk a többi tényező (izommunka, érzelmi reakciók, környezeti változások stb.) hatását. Többnyire a hosszú ideig ágyban fekvő betegek vérnyomásának ellenőrzésekor kell számolnunk a napszaki in­gadozásokkal; egészséges emberben a rendszeres napi tevékenység hatásai elfedik a diurnális ritmust.

Beható vizsgálatok elemzik a napszaki ingadozások neurohumorális mechanizmusát. A rendelkezésünkre álló adatokból arra kö­vetkeztethetünk, hogy a központi idegrendszer monoaminergiás rendszerei meghatározó szerepet játszanak a diurnális ritmus szabályozásában.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.