Magasvérnyomás kezelése

Változik-e a vérnyomás az életkor előre haladtával?

Igen. A pubertás végéig a vérnyomás fokozatosan emelkedik a 120/80 Hgmm-es szintig. Ezt követően az egészséges ember vérnyomása nem emelkedik az életkor előrehaladtával.

Érett újszülött vérnyomása 60/40 Hgmm körül van. A szisztolés nyomás gyorsan (-1 Hgmm/nap) emelkedik az első napokban, majd valamivel lassabban az első két hónapban. A kezdeti gyors szakasz után lassul az emel­kedés üteme az első évben. A diasztolés nyomás ugyancsak gyorsan emelkedik az első héten, de ezután csökken, s mintegy három hónapos korban éri el a mélypontját. Ettől kezdve párhuzamosan emelkedik a szisztolés és a diasztolés vérnyomás.

13 éves kor után

Mintegy 13 éves korig a testméretekkel együtt növekszik a vér­nyomás, átlagosan évente 2 Hgmm-el. Konstans növekedési ütemmel 13-18 éves kor között éri el a felnőtt korra jellemző értéket. Hangsúlyozzuk, hogy a gyermekkori vérnyomás értékelésekor figyelembe kell venni a gyermek test­méreteit (testmagasságát és testtömegét).

A korral hogyan nő a vérnyomás?

Elterjedt az a vélemény, hogy a normális szisztolés vérnyomás egyenlő: 100+életkor. Tehát például az 50 éves egyén szisztolés vérnyomása 150 Hgmm. Ez a vélemény azonban nem helytálló, mert a vérnyomás a cardiovascularis rendszer funkcionális állapotának a megváltozása miatt emelkedik. Így például azért, mert az érfal rugalmasságának a csökkenése miatt megnő az ellenállás. A világtól elzártan élő közösségekben, ahol a min­dennapos igénybevétel (stressz) jóval a „civilizált” társadalmak szintje alatt van, nem emelkedik a vérnyomás az életkor előrehaladtával.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.