Magasvérnyomás kezelése

Kétszeres hatékonyságú vérnyomáscsökkentés? Igen, kombinált gyógyszerekkel.

Ha 1. vagy II. fokozatú magas vérnyomásunk van, 50 százalék az esélyünk arra, hogy egyetlen gyógyszer is elég a kezeléshez. Ha azonban az első szer nem bizonyul hatásosnak, orvosunk egy másodikkal egészítheti ki a kezelésünket. A vizelethajtókat például gyakran kombinálják béta-blokkolókkal, ACE-gátlókkal vagy angiotenzin ll-receptor-blokkolókkal. A kalciumcsatorna-blokkolót gyakran ACE-gátlóval párosítják.

Kombinált gyógyszer

A kombinált gyógyszerek gyakran hatékonyabbak, és mivel az egyes készítményekből így kisebb adagot kell szedni, sok esetben kevesebb a mellékhatás is. A két hatóanyagot gyakran egyetlen tablettában vagy kapszulában egyesítik, ami nagyon megkönnyíti a készítmények szedését.

Gyors segítség

A vérnyomás olykor veszélyesen magasra szökik, és ilyenkor azonnal le kell csökkenteni a szívinfarktus, a stroke és egyéb súlyos szö-vó’dmények elkerülése érdekében. Ilyenkor vérnyomáscsökkentőt (általában értágítót, illetve alfa- vagy béta-blokkolót) adnak be intravénás injekció formájában. A cél általában a 160/100 Hgmm vagy alacsonyabb vérnyomásérték elérése. A nyomást nem hirtelen, hanem fokozatosan, néhány óra alatt kell lecsökkenteni, mert a túl gyors vérnyomáscsökkenés következtében előfordulhat, hogy kevés vér jut a szívbe, az agyba és az egyéb szervekbe.

Jegyezzük meg! A vérnyomáscsökkentőt szedők felének egyféle hatóanyag is elég vérnyomásuk szinten tartásához. További 30 százalékuknak kétféle hatóanyagot tartalmazó gyógyszer-kombinációra van szükségük.

Kombinált gyógyszerek, amelyekkel elsőként kísérlik meg a vérnyomás csökkentését: a vizelethajtót (hidroklorotiazic!) és béta-blokkolót (bizoprolol-fumarát) tartalmazó készítmények vagy azok, amelyekben a hidroklorotiazid mellett ACE-gátló (kaptopril) van. Mellékhatásaik – például az álmosság és a napfényérzékenység – általában enyhék és átmeneti jellegűek.

Álmosság

A vérnyomáscsökkentők okozta vérnyomásesés miatt előfordulhat, hogy a vér a fejünkből igen gyorsan áramlik át más testrészeinkbe, s ez szédülést okozhat. Ha gyógyszert szedünk, s hirtelen gyengének érezzük magunkat, ájulás kerülget és hányingerünk van, feküdjünk le azonnal úgy, hogy a lábunk a fejünknél magasabban legyen. Ez segít, hogy a vér visszatérjen a fejünkbe. Ha ez nem hat, azonnali orvosi segítségre van szükségünk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.