Magasvérnyomás kezelése

Hogyan vásároljunk gyógyszert takarékosan?

A vérnyomáscsökkentők közt jó néhány igen drága készítmény is van. Ráadásul sok hipertóniás betegnek három vagy több különböző gyógyszert kell szednie vérnyomása szinten tartásához.

Többféle gyógyszer

Magyarországon a gyógyszerek egy részét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) támogatja. Az egészségbiztosító által támogatott gyógyszerek árát a gyógyszer gyártója határozza meg, amelynek elfogadásáról a társadalombiztosítási támogatásba való befogadási eljárás során az OEP szakmai vizsgálatot követően dönt, majd ehhez igazodóan egy támogatási összeget határoz meg.

A beteg a gyógyszerért ún. térítési díjat fizet, amely a gyógyszer ára és a társadalombiztosítási támogatás közti különbözetnek fele! meg, ezért a TB által támogatott egyes gyógy-szerek minden patikában ugyanannyiba kerülnek.

A nem támogatott gyógyszerek árát a gyártó saját maga határozza meg, ebbe az államnak beleszólása nincsen, de tájékoztató jellegű árat nem kötelező jelleggel közzétesz.

Gyógyszerek

Több dolgot is tehetünk annak érdekében, hogy a költségeket egészségünk kockáztatása nélkül csökkentsük.

Válasszuk a generikusat!

Nem biztos, hogy orvosunk elsőre az olcsóbb, generikus gyógyszert fogja felírni. A generikus gyógyszerek az eredeti (originális) készítmények kevésbé drága változatai. Azért olcsóbbak, mert egy-egy új gyógyszer kifejlesztése, szabadalmazása és engedélyeztetése igen sok időbe telik és nagyon sok pénzbe kerül. A szabadalmi idő lejárta után azonban a gyógyszer köztulajdonná válik és más cégek is gyárthatnak azonos hatóanyagot tartalmazó gyógyszert. Magyarázzuk el orvosunknak, hogy a leghatékonyabb gyógyszert szeretnénk megkapni a legkedvezőbb áron.

Osszuk szét!

A nagyobb dózisú tabletták sokszor alig drágábbak, mint a jóval kevesebb hatóanyagot tartalmazó változatok, így aztán, ha a szükségesnél kétszer erősebb tablettákat vásárolunk, majd azokból csak felet szedjünk, jelentős összeget takaríthatunk meg. A lehetőségről kérdezzük meg orvosunkat vagy gyógyszerészünket.

Kérjünk segítséget!

Gyógyszer segítség

A társadalmi szolidaritás elve alapján hazánkban lehetőség van a közgyógyellátás terhére igénybe venni egyes gyógyszereket. A közgyógyellátásra alanyi jogon vagy méltányossági alapon lehet jogosultságot szerezni. Például az kaphat közgyógyellátási igazolványt, akinek a havi gyógy-szerköltsége meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíj 10 százalékát, és családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegét. A közgyógyellátási listán szereplő gyógyszert a közgyógyellátásra jogosult csekély térítésért kapja meg.

Az általánosan nem szabályozható egyedi esetekre tekintettel lehetőség van arra, hogy az egészségbiztosítási alapból az egyén sajátos helyzetére tekintettel további, a beteg ember életminőségének javítása érdekében méltányosságon alapuló támogatásokat is igénybe lehessen venni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.