Magasvérnyomás kezelése

Melyik fontosabb: a szisztolés vagy a diasztolés vérnyomás?

Mindkettő egyformán fontos a véráramlás zavartalan fenntar­tásához!

Jóllehet a szív által kifejtett szisztolés nyomás hozza létre a diasztolés nyomást fenntartó rugalmas érfalfeszülést is, mégsem mondhatjuk azt, hogy a diasztolés nyomásnak csupán másodlagos szerepe van, mert a diasztolés nyomás tartja fenn a szisztolénál hosszabb ideig tartó diasztolé alatt a vérá­ramlást.

Az élettani szempontból egyértelmű válasz ellenére különböző adatok és vélemények vannak a klinikai szakirodalomban. Az egyik vélemény, az agyvérzés és a szívelégtelenség kockázati tényezőinek vizsgálatára hivatkozva, a diasztolés nyomás emelkedését tekinti figyelmeztető jelnek, s a magasvér­nyomás-betegség kezelésében is elsősorban a diasztolés nyomás csökkentésére törekszik. Mások, éppen ellenkezőleg, a szisztolés nyomást tekintik fontosabb klinikai jelnek. Azt hangsúlyozzák, hogy különösen idős emberekben normális diasztolés nyomás mellett a fenyegetően magas szisztolés nyomás (szisztolés hipertónia) igényel gyógykezelést.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.