Veszélyes vagy biztonságos

Roston sült hús – biztonságos?

A tudósok aztán értenek hozzá, hogyan vegyék el a kedvünket a roston sütéstől! Régebben a leginkább amiatt aggódtunk, hogy félnótás bácsikánk óvatlan lesz a grill­begyújtó folyadékkal és leperzseli a szemöldökét. A legújabb kutatások szerint azon­ban ha túl sok, magas hőmérsékleten készült húst eszünk – legyen bár bőr nélküli csirkemell vagy akár lazac -, az bizony egészségi problémákat okozhat.

Növeli a rákbetegség kockázatát a roston sült húsok gyakori fogyasztása?

A roston sült hússze­letek és kolbászok a jelek sze­rint többféle rák kockázatát is növelik.

A grillezett húsok rajongóit kellemetlenül érintő hír labora­tóriumi vizsgálatokból és a la­kosság körében végzett kutatá­sokból származik. Először is, vegyészek fölfedezték, hogy a legtöbb fajta hús és hal magas hőmérsékleten történő elkészí­tésekor – például grillezéskor vagy pirításkor – úgynevezett heterociklusos aminők (HCA-k) és policiklusos aromás szén­hidrogének (PAH-k) képződ­nek.

Jegyezzük meg! Mindkét fajta vegyület rákkeltő hatásúnak bizonyult a kísérleti állatok esetében. Ha a húst addig grillezik vagy pirítják, amíg jól át nem sül, akkor nagy mennyiségben képződnek ilyen vegyületek; sütőben sütés, főzés, párolás és egyéb, alacsonyabb hőmérsék­letet alkalmazó módszerek so­rán sokkal kevesebb keletkezik belőlük.

Az amerikai Országos Rák­kutató Intézet megállapította, hogy akik „elég jól” vagy „teljesen” átsütve eszik a húst, azok körében háromszor na­gyobb valószínűséggel alakul ki gyomorrák, mint azok eseté­ben, akik a marhasültet és a vagdaltat is inkább véresen vagy alig átsütve kedvelik.

Kutatási eredmények! Egy nemrég közölt vizsgálat szerint a menopauzán már túl lévő azon nők körében, akik életük során a legtöbb grillezett vagy füstölt húst fogyasztották, 47 százalékkal nagyobb volt az emlőrák kockázata. Más vizsgálatok a vastagbél- és a hasnyálmirigyrák kialakulá­sának kockázata és a roston sült húsok fogyasztása között találtak összefüggést

Égjen a tűz!

Néhány egyszerű szabályt betartva jelen­tősen csökkenthető a rákkeltő anyagok bevitele.

  • Süsse elő a húst két percig a mikrosütőben! Ezzel a heterociklusos aminők (HCA-k) akár 90 százalékától meg­szabadulhat. A keletkező húslevet öntse ki.
  • Gátolja meg a fellángolást! A húst lehetőleg ne közvetle­nül az izzó faszén vagy a lángok fölött süsse. Képezzen a faszénből gyűrűt a grillsütő pereménél, a húst pedig közé­pen süsse. Gázgrillt használ? Vásároljon kétégős modellt, és az ételt a kettő között készítse el. A zsírfölösleg lenyesege­tése is segít.
  • Grillezés előtt pácolja be a húst! Néhány órás pácolással a HCA-k akár 90 százalékától megszabadulhat. Olyan pácot használjon, amelyben savas összetevő – például ecet vagy citruslé – is van.
  • A húst véresen vagy gyengén átsütve egye! A hosszabb sütés során több rákkeltő vegyület keletkezik.
  • Húzza nyársra! A kisebb húsdarabok – például a saslikhoz vagy kebabhoz használtak – hamarabb elkészülnek.
  • Forgassa gyakran a húspogácsát! Ez a jelek szerint gátol­ja a HCA-k képződését.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.