Magasvérnyomás kezelése

Mit nevezünk határeseti (borderline) hipertóniának?

Határeseti hipertóniának nevezzük azt az állapotot, amikor a nyugalmi vérnyomás állandóan a normális felső határán van.

Bár az egyénnek nincsenek panaszai, mégis terheléses vérnyomásmé­réssel kimutatható, hogy egészséges-e, avagy hajlamos a magas vérnyomásra. Megmérjük a vérnyomást nyugalomban. Ezután valamilyen fizikai munkával (futószőnyeg, kerékpárergometer, zsámolyralépés stb.) megterheljük, s a ter­helés abbahagyása után félpercenként mérjük a vérnyomást. Magas vér­nyomásra hajlamos az egyén akkor, hogyha a terhelés hatására az átlagosnál gyorsabban és magasabbra emelkedik a vérnyomása, illetve a terhelés abba­hagyása után lassan (3 perc) tér vissza a nyugalmi szintre.

A magas vérnyomásra való hajlam már kisgyermekkorban is jelentkezhet. A korai felismerés alapján megfelelő, egészséges életmóddal megakadályozható a magasvérnyomás-betegség kialakulása. A korai felis­merés jelentőségét hangsúlyozza az a vizsgálatsorozat is, amely szerint gyer­mekkorban 1% volt a magasvérnyomás-betegség diagnózis előfordulása, a felnőttek körében pedig az életkortól, a nemtől és a fajtól függően elérhette a 65%-ot is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.