Betegségek és megelőzésük

Magas vérnyomás veszélyei és kezelése

Tünetek

Ha egyetlen kóros állapot kiküszöbölése az agyvérzés kockázatát 30, az infarktusét 23, a szívelégtelenségét és a szenilitásét 50 százalékkal csökkentené, nem tennénk-e meg máris mindent ennek az állapotnak a megszüntetése érdekében? Valószínűleg igen.

Márpedig a vérnyomás optimális szinten tartása ilyen mértékben járul hozzá a fenti súlyos be­tegségek (és számos egyéb egészségi probléma) megelőzéséhez. Ötven­öt éves kor felett 90 százalékra ugrik a magas vérnyomás kialakulásának a valószínűsége – hacsak nem teszünk ellene. Amennyiben a nyugalmi érték tartósan 130/85 Hgmm fölé emelkedik, ne várjunk ölbe tett kézzel, mondván, az orvos majd úgyis beállítja: mi magunk tegyünk ellene, mégpedig haladéktalanul!

Tipp: a sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű élelmiszert, sovány fehérjét és tejterméket tartalmazó, sószegény étrend hatására 11,5 Hgmm-rel csökkenhet a vérnyomás.

Prevenció első körben

Szabadulás a kilóktól. A túlsúly, főleg a deréktájon lerakódott hájréteg nem kevesebb mint 60 százalékkal növeli a magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásának kockázatát. A has- és deréktájék – tehát a zsigeri szervek – elhájasodása nyomán gyulladáskeltő vegyületek kerülnek a vérbe, melyek az érfalak elmerevedését, elmeszesedését idézik elő; márpedig ha rugalmatlan az érfal, máris jelentkezik a hipertónia. A háj ráadásul akadályozza a vesét abban, hogy kiszűrje a vérnyomásnövelő sót a vérből.

Orvosi statisztikák szerint az esetek felében az elhízás idézi elő a hi­pertóniát. Már néhány kiló leadása is megóvhat mindattól a kártételtől, amit e „néma gyilkos” okoz a szervezetben.

Kutatási eredmények! Egy vizsgálat során a kuta­tók két éven keresztül több mint ezer túlsúlyos, enyhén hipertóniás sze­mély egészségi állapotát követték nyomon. Kiderült, hogy akik tartósan megszabadultak négy-öt kilogramm feleslegtől, azoknál háromból két esetben normalizálódott a vérnyomás.

A fogyást mielőbb meg kell kezdeni, mert a zsigeri háj rétegből kisza­baduló vegyületek okozta érkárosodás hamarosan visszafordíthatatlanná válik!

Kevesebb sót! A só nélkülözhetetlen az életműködéshez, de sohasem kell belőle sok: nagy mennyiségben komoly problémákat idéz elő a szer­vezetben. (Són természetesen a konyhasó nátriumtartalmát értjük.) A túl sós vérbe a szervezet vizet pumpál, hogy felhígítsa. Ettől megnő egyrészt a vértérfogat, másrészt a véráramlás sebessége. A túlzott sóbevitel hatására valószínűleg az érelmeszesedés is felgyorsul, ami szintén vérnyomásnövelő hatású.

Ha a hipertónia elkerülése érdekében étrendünknek csupán egyetlen összetevőjén vagyunk hajlandók változtatni, az a sófogyasztás mérséklése legyen. A hipertóniás betegek közel háromnegyedénél (71 százalékánál) már ez az egyetlen lépés a vérnyomás normalizálódását eredményezi – állapították meg az amerikai Duke Egyetem kutatói.

Ha a vérnyomás rendbe jött, a nátriumbevitelt napi 2400 mg-ban kell maximálni (ez alig egy kiskanálnyi só), de ha megint emelkedni kezd, a limit 1500 mg. A fejlett országok lakossága mérhetetlenül sok sót vesz magához, az em­lített értékeknél nagyságrendekkel többet. Es ne dőljünk be a szövegnek, hogy csak néhányan „sóérzékenyek”: valószínűleg mi magunk is azok vagyunk, ha vérnyomásunk akármilyen kis mértékben, de egyre följebb kúszik az évek során.

Az ételt csak tálaláskor sózzuk (ha muszáj), főzéskor ne, mert a tartós hőhatás eltompítja a só ízét, ami utósózásra késztet, így még több nátri­um kerül az ételbe – és a szervezetbe.

Zöldségekkel az egészségért. Egy figyelemre méltó kísérletben hiper­tóniás betegeket sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó, zsírszegény diétára fogtak (sovány tejtermékekkel kiegészítve az étrendjüket).

Kutatási eredmények! Vér­nyomásuk már két hét után normalizálódni kezdett, és alig két hónap elteltével a szisztolés (felső) érték 11,4 Hgmm-rel, a diasztolés (alsó) érték pedig 5,5 Hgmm-rel csökkent (egyes célgyógyszerek hatása sem jobb!). Több kutatási eredmény is azt mutatja, hogy ez az étrend – amennyiben következetes, tehát életvitelszerű – eleve kizárja a hiper­tónia kialakulásának lehetőségét.

Hogy mi teszi ezeket az élelmiszereket ennyire jótékony hatásúvá?

Három elem: a kalcium, a magnézium és a kálium. E három ásványi anyag számos módon csökkenti a vérnyomást; a kálium például elősegíti a fölösleges só kiválasztását, a kalcium és a magnézium pedig együttesen járul hozzá az érfalak rugalmasságának megőrzéséhez. Amerikában nagyon népszerű a hipertóniát hatékonyan csökkentő és a vérnyomást stabilizáló ún. DASH-diéta, melynek lényege, hogy mindennap négy-öt adag gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztani.

Az említett ásványi anyagok legjobb élelmi forrásai a következők:

  • Kálium: héjában sült krumpli, paradi­csomszósz vagy -püré, holdbab, na­rancslé, párolt paraj vagy spenótfőze­lék, sütőtök, banán, mazsola, illetve szilvalé.
  • Kalcium: főleg a tej és a tejtermékek tartalmaznak sokat, de egyes levél­zöldségekben (például a parajban) és a káposztafélékben (például a brok­koliban) is rengeteg van.
  • Magnézium: búzatöret (bulgur vagy török rizs), zabkorpa, rozs, bab, paraj, zöldségbanán, tökmag.

Tej, tejtermék naponta háromszor. Sajtos szendvics? Eperturmix jog­hurtból? Házi kakaó friss tejből és natúr kakaóporból, kiskanálnyi cukorral? Igen, mindezeket bátran és jóízűen fogyaszthatjuk, mert nem­csak finomak, hanem az említett DASH-diéta kidolgozói szerint nagyon egészségesek is: stabilizálják a vércukrot, a tejtermékek pedig kiváló for­rásai a kalciumnak, mely elősegíti az érfalak rugalmasságának megőrzé­sét.

Sajtból, joghurtból lehetőleg a sovány fajtákat, tejből a zsírszegény (maximum 1-1,5%-os) vagy „light” (0,1%-os) változatot válasszuk, mert a telített zsírsavak túlzott bevitele egészségtelen. Aki nem szereti a tejet, vagy bizonyos okokból (például laktózérzékenység miatt) kerülni kény­szerül, étrend-kiegészítő formájában szedjen mindennap 600-900 mg kalciumot.

Edzőcipő a kocsiban, a munkaasztal mellett, az ajtó előtt. Ha a hétnek legalább néhány napján félórát kiadós gyaloglással töltünk, a vérnyomás 5-6 Hgmm-rel csökken, ami lényeges javulás. Ha nincs ennyi időnk, kevesebb is elég. Egy vizsgálat során angol kutatók százhat hivatalnok vérnyomásának alakulását követték nyomon, olyanokét, akik többé-kevésbé rendszeres napi sétákat tettek.

Kutatási eredmények! Kiderült, hogy akik rövid időt tudtak rászánni a testmozgásra, de rendszeresen, akár napi több alka­lommal, azoknál a vérnyomás hasonló mértékben normalizálódott, mint akik naponta csak egy, de hosszabb lélegzetű gyaloglást iktattak be. Egy másik vizsgálat eredménye szerint a rövidebb, de sűrűn végzett testmozgás a hatékonyabb: a kísérletbe vont személyek közül az ilyen stratégiát alkalmazóknál tartósabban alacsony maradt a vérnyomás, mint azoknál, akik a gyaloglást (vagy más mozgásformát) napi egyetlen, nagy „adagban” tudták le.

Füstmentesen. Ír kutatók szerint már egyetlen cigaretta elszívásának hatására is veszítenek rugalmasságukból az érfalak, ami azonnali vér­nyomás-emelkedést idéz elő – a fiatal, nem elhízott, makkegészséges, sőt kifejezetten sportos, edzett egyéneknél éppúgy, mint kevésbé fitt társaiknál. Aki naponta tizenöt szálat szív, annál a hipertónia kockázata 11 százalékkal, huszonöt szál elfüstölése esetén pedig majdnem a negye­dével nő.

Horkolók, figyelem! Kérdezzük meg hálótársunkat, előfordul-e, hogy horkolás közben hirtelen elakad a lélegzetünk (mintha megfulladnánk álmunkban), majd kis szünet után nagy horkantással ismét szuszogni kezdünk. Ha igen, alvási apnoéról (légzéskimaradásról) van szó, mely súlyos esetben akár hétszeresére növelheti a hipertónia kockázatát – állapították meg az amerikai Pennsylvania állam egyetemének kutatói.

Ha megszakad az alvás (akár úgy is, hogy nem ébredünk föl rá), olyan stresszhormonok szaporodnak föl a vérben, amelyek hatására az érfalak veszítenek a rugalmasságukból. Az enyhe apnoé ugyancsak veszélyes, sőt az apnoé nélküli horkolás is: előbbi két és félszeresére, utóbbi a dup­lájára növeli a magas vérnyomás kialakulásának esélyét. Alvási apnoéra utalhat az is, ha valaki rendszeresen kimerülten ébred, noha úgy érzi, végigaludta az éjszakát.

Prevenció második körben

Kóla helyett kávé.

Kutatási eredmények! Az amerikai Harvard Egyetem kutatói egy mérföld­kőnek számító, nagyszabású vizsgálat során kimutatták, hogy rendszeres fogyasztás mellett a „light” kóla is magas vérnyomást idézhet elő, leg­alábbis a nők körében: napi egy doboz 5 százalékkal, napi négy 19 szá­zalékkal növeli a hipertónia kockázatát.

A hagyományos, cukros kóla természetesen még ennél is kártékonyabb. A kávézás ezzel szemben csak időlegesen emeli meg a vérnyomást; tartós hipertóniához akkor sem vezet, ha naponta 2-3 csésze feketét megiszunk.

Feszültségoldás. A rendszeres meditálás, jógázás és egyéb relaxációs módszerek hatására az érfalak rugalmasabbá válnak. Az amerikai Kansas állam egyetemének kutatói százhét vizsgálat eredményeit össze­sítve megállapították, hogy a meditáció jelentősen csökkenti a vérnyo­mást: az egyik kísérletben a szisztolés értéket 10, a diasztolést 6 Hgmm-rel mérsékelte.ű

Kutatási eredmények! A Yale Egyetem kutatói harminchárom olyan személy vérnyomásának alakulását követték nyomon, akik hetente háromszor csoportosan jógáztak. Az eredmény: alig másfél hónap után vérnyomá­suk átlagértéke 130/79-ről 125/74-re csökkent. A taj-csizás is hatékony.

Céklalé. Sosem használt gyümölcsprés vagy zöldségcentrifuga porosodik a spájzban? Elő vele!

Kutatási eredmények! Angol kutatók szerint napi fél liter cékláié elfo­gyasztása 8-10 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást, mégpedig gyorsan, alig három óra alatt, ráadásul a kedvezően alacsony érték akár huszon­négy órán át megmaradhat.

Valószínűleg arról van szó, hogy a céklában (és más gyökér-, illetve levélzöldségekben) megtalálható nitrátok nagy­ban elősegítik az ereket bélelő finom hámszövet (az endothelium) rugalmasságának megőrzését. A répalé is kitűnő.

Vacsora után étcsokoládé. Egy amerikai kísérlet enyhe hipertóniában szenvedő alanyai négy és fél hónapon keresztül minden este bekaptak egy kocka jó minőségű keserű csokoládét. Vérnyomásuk 2-3 Hgmm-rel csökkent. A javulás hátterében valószínűleg egy érvédő vegyületcsoport, a flavonolok áldásos hatása áll. Az étcsokoládé nemcsak ezeknek, hanem a magnéziumnak is kitűnő forrása. De ne együnk többet egy kockánál, azaz 30 kalóriánál (ennyi szerepelt a kísérletben is).

Összefoglalás

Okai. Egyrészt az artériák elmerevedése, elmeszesedése, aminek következtében az érfal elveszti rugalmasságát tehát képtelen kitágulni és alkalmazkodni az áramló vér volumenéhez, az általa kifejtett nyomáshoz; számtalan tényező kiválthatja, például do­hányzás, elhízás, továbbá zöld­ség-gyümölcsben, tejtermékek­ben, teljes kiőrlésű élelmiszerek­ben szegény étrend. Oka a mér­téktelen sófogyasztás is.

Figyelmeztető tünetek. Rendszerint nem okoz tüneteket, bár egyeseknél felléphet bizo­nyos feszültségérzés. Legalább kétévente méressünk vérnyo­mást. Már 130/85-nél meg kell tenni a szükséges megelőző lépé­seket, ellenőrző méréseket kell végezni a nagyobb bajok elkerü­lése érdekében akkor is, ha orvo­sunk nem említi. Sok szakember ugyanis még ma sem tulajdonít túlzott jelentőséget a lassan, alattomosan felfelé araszoló vérnyomásnak, pedig erre mindig oda kell figyelni, de hatvan év felett különösen, amikor egye­nesen életveszélyessé válhat a prehipertónia figyelmen kívül hagyása. Éveket veszíthet az életéből az, aki félvállról veszi!

Új fejlemények. Az enyhe hipertónia sem normális! A leg­utóbbi időkig az orvosok még teljesen elfogadhatónak tartot­ták a 130/85 és 139/89 közötti vérnyomásértékeket. Manapság ezt a tartományt prehipertóniá-nak nevezik, melyről kiderült, hogy 58 százalékkal növeli a szív­halál kockázatát – vagyis ez a kis „csekélység” nagyobb veszély, mint a dohányzás!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.