Szauna

Vérnyomásproblémákra is nagyon jó hatással van a szauna, úgy hogy bátran menjünk ilyen esetben!

Vérnyomásproblémák esetén a szauna kiválóan alkalmazható, mivel használata során enyhülnek a panaszok. A vérnyomásnál két különböző zavar léphet fel: vagy túl magas, vagy túl alacsony. Egészséges embereknél egy finoman működő szabályozórendszer a vérnyomást szűk határok között tartja. Optimális esetben a felső érték 120 Hgmm, az alsó pedig 80 Hgmm. Ezek az értékek normális esetben nem emelkednek 140 Hgmm, valamint 85 Hgmm fölé.

Az izzasztófürdő is alkalmazható ilyen esetben!

Az izzasztófürdőt mindkét zavar esetén alkalmazhatjuk, hiszen a szaunázás mindkettő esetén beállítja a vérnyomást a megfelelő középértékre. A túl magas vérnyomás csökken, a túl alacsony pedig emelkedik. Ilyenkor is teljesülnie kell a megfelelő izzadás előfeltételének.

Alacsony vérnyomású emberek idővel élénkebbek lesznek, a teljesítőképességük megnő és a szédülés elmúlik.

Magas vérnyomás esetén nagyon oda kell figyelni, hogy a lehűtés fázisában elkerüljük a hideg vizes medence használatát, mivel az a vérnyomást az egekig növelné. A lehűtés minden más formája alkalmazható. Nagyon magas vérnyomás esetén az is fontos, hogy a kezelés ne csak a szaunázásból álljon, hiszen az csak kiegészítésként használható.

izzaszto_furdok_egeszseg
Az izzasztó fürdő jó a vérnyomásra.

 A vénás megbetegedések

Olyan vénás megbetegedések esetén, mint például a visszértágulat, csak egy kivétel van, amelynél nem használható

a szauna: ez pedig a vénák akut gyulladása Ezenkívül semmi más nem szól a szaunázás ellen. Különösen a hideg hat jótékonyan a vénákra. A hideg ugyanis arra ingerli a véna falait, hogy összehúzódjanak. Ezáltal feszesek lesznek, és megelőzzük további visszértágulatok kialakulását. A meglévő visszértágulatok a szaunázás során nem rosszabbodnak. A megnövekedett vérellátás következtében a trombózis veszélye csökken.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.