Masszázs fajták

Fejfájás hatékony csökkentése masszírozással

A fejfájásnak rengeteg oka lehet: előidézheti többek között az érzelmi stressz, a fizikai fáradtság, különböző allergiák, esetleg a szem megerőltetése. A néhány csepp kamilla-, eukaliptusz-, levendula-, menta- és rozmaring-illóolaj keveré­kével végzett masszázs segíthet.

Halánték masszírozása

1. A tenziós fejfájás enyhítése

Hunyjuk le a szemünket, majd helyezzük mutató- és középső ujjunkat a halántékunkra. Végezzünk lassú, körkörös mozdulatokat. Közben vegyünk mély lélegzetet, és lassan fújjuk ki a levegőt; ezt ismételjük meg néhányszor. Kilégzéskor képzeljük el, hogy a használt levegővel együtt a negatív érzelmek is távoznak. Az ajánlott illóolajokkal hatékonyabbá tehetjük a kezelést.

2. A tarkó dörzsölése

Tarkó dörtsölése

Helyezzük kezünket a fejünkre úgy, hogy a hüvelyk­ujjunk a tarkónkra kerüljön. Körkörös mozdulatokkal óvatosan dörzsöljük át az ott található izmokat. Ez a terület sok esetben nagyon érzékeny, ezért a masszázst végezzük különös odafigyeléssel.

3. A fül mögötti rész dörzsölése

Helyezzük mutató- és középső ujjakat a fülcimpa mögötti csontos területre, és körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át.

4. Az állkapocs dörzsölése

 Az állkapocs dörzsölése

Mutató- és középső ujjunkat tegyük a fülcimpa elé, az arc- és az állcsont találkozásához. Az előbbiekhez hasonlóan körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át ezt a területet is.

5. Az arcizmok masszírozása

Az arcizmok masszírozása

Mutatóujjunkkal nyomjuk az arccsont közepét a fül vo­nalában mindkét oldalon. Lassan nyissuk ki a szánkat, és figyeljük, amint megnyúlnak az arcizmok. Csukjuk be a szánkat. Ismételjük ötször. Az arcizmok nem tartoznak az erős, masszív izmok közé, ezért óvatosan masszíroz­zuk őket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.